Fiuza Alvarinho Tejo
Wino Fiuza Alvarinho Tejo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Portugalia
Region: Tejo
Producent: Fiuza & Bright
Szczepy: Alvarinho
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12% c3
Nota degustacyjna:
Winogrono Alvarinho jest prawdopodobnie lepiej znane jako Albarino, które rośnie w północnej Hiszpanii. W twoim kieliszku znajdziesz bladożółte wino z niewielką nutą zieleni. Tropikalne owoce i lekkie nuty mineralne zapewniają delikatny i lekko okrągły smak. Wino jest przyjemne do picia z odrobiną pikantnych oliwek. Fiuza Alvarinho świetnie komponuje się również z sałatką z owoców morza lub lekkimi daniami rybnymi.
Notatki Sommelier:
Pionierzy w uprawie francuskich odmian winorośli w Portugalii, firma Fiuza & Bright Wines specjalizuje się w winach jednoszczepowych. Obecnie Fiuza produkuje wina z portugalskich i międzynarodowych winogron z winogron pochodzących z ich jednej posiadłości: Quinta da Requeixada i Quinta da Granja. Najważniejsze odmiany czerwone to: Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, a najważniejsze odmiany białe to: Alvarinho, Arinto, Vital, Fernão Pires
Producent:
Od 1985 roku rodzina Fiuza współpracuje z australijskim enologiem Peterem Brightem. Łączna posiadłość winnic obejmuje około 125 hektarów. Gleba waha się od wapiennej do piaszczystej, istnieją różne mikroklimaty i różne winogrona. Bardzo dobra jakość win przyniosła im wiele medali nie tylko w kraju, ale i za granicą.
2023-06-10
Wino dobrze smakuje w towarzystwie
Wino na letnie dni i wieczory. Wino dobrze smakuje w towarzystwie i przy jedzeniu owoców morz. W barwie wino jest jasnozielone z żółtymi refleksami. Idealne wino gastronomiczne. W nosie aromaty tropikalnych owoców - głównie brzoskwini oraz kwiatu cytryny. Na podniebieniu to wytrawne wino charakteryzuje się dobrą teksturą i kwasowością. Jest to lekkie, orzeźwiające wino, doskonale sprawdzi się na posiłki w terenie ale i nie tylko również jako aperitif z różnymi typami owoców morza, grillowaną rybą, białym mięsem, miękkimi serami typu mozzarella lub burrata, sushi i sashimi.