Fonseca Porto LBV Unfiltred Port
Wino Fonseca Porto LBV Unfiltred Port
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Fonseca Porto Late Bottled Vintage Unfiltred Port
Kraj: Portugalia
Region: Porto
Apelacja: DOC Porto
Producent: Fonseca
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20% C4
Wspaniałe Porto, w którym odnaleźć można świeże i intensywne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami eukaliptusa i przypraw. Na podniebieniu prezentuje wspaniałe, soczyste, bogate smaki ciemnych owoców, podtrzymywane przez twarde, ale delikatne garbniki. Wspaniały i bogaty.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Potężny, niefiltrowany, późno butelkowany rocznik Fonseca, który zachowuje wszystkie wspaniałe aromaty i smaki. Wina użyte do produkcji Fonseca LBV pochodziły z rezerwy jednych z najlepszych, pełnych czerwonych portów wyprodukowanych ze zbiorów w 2016 r., z winogron uprawianych we własnych winnicach Fonseca oraz w innych najlepszych posiadłościach w obszarach Cima Corgo i Douro Superior w regionie Duero. LBV Unfiltered dojrzewa w dużych drewnianych kadziach, a następnie przelewa się do butelek bez klarowania i filtracji. Rezultatem jest naturalnie wyraziste wino, które nie poświęciło nic ze swojej głębi i pełni smaku.
Głęboki, atramentowo-fioletowy rdzeń z ceglastą czerwoną obwódką. Bogaty, soczysty i mocno perfumowany nos. Nuty jeżyny, dzikiej śliwki, jagody logan, lukrecji i wspaniałego napięcia. Moroszki dają dodatkową warstwę miękkich, pulchnych owoców, mieszanki malin i czerwonych porzeczek, z nutą kwiatowej słodyczy. Na podniebieniu przyprawy, jeżyny, herbata assam ze śladami ciemnej czekolady, kakao i kuszącą nutą ziół. Dobry chwyt, koncentracja ciemnych owoców leśnych, jedwabiste taniny i świeży, jasny finisz, o niesamowitej długości i obfitym poczuciu w ustach.
Uwagi na temat Roku Winiarskiego
Układ pogodowy poprzedzający zbiory był stosunkowo nietypowy. Opady opadów w kwietniu i maju były prawie trzykrotnie wyższe od średniej z 10 lat. To uzupełniło zapasy wody okrągłej, ograniczone przez suche warunki w poprzednim roku, ale spowodowało także znaczną utratę owoców i zmniejszenie plonów na niektórych obszarach, a także późne rozpoczęcie cyklu dojrzewania. Natomiast w lipcu nadeszły gorące i suche warunki, które utrzymywały się przez resztę lata. Dojrzewanie było równomierne, stopniowe i zakończone deszczem w połowie września. Posiadłości, które opóźniały zbiór do czasu po deszczach, zostały nagrodzone doskonałą pogodą do zbiorów, a chłodne noce przyczyniły się do długiej, dobrze zrównoważonej fermentacji i delikatnej ekstrakcji. Z notatek producentów wina wynika, że młode wina charakteryzowały się bardzo delikatnym aromatem i wyraźnymi taninami.
Fonseca Porto LBV Unfiltred Port - Opinie klientów
Wino Fonseca Porto LBV Unfiltred Port
Słodkie wino wzmacniane o skoncentrowanych, wręcz gęstych aromatach gorzkiej czekolady i czarnych owoców ze szczyptą lukrecji. Usta potężne, wielowarstwowe, doskonale zbudowane, pełne niuansów czekoladowych i jeżynowych. Podawać do serów o wyrazistym smaku (stilton, roquefort), deserów czekoladowych lub jako digestif.
Porto LBV Fonseca
Wspaniały, całkowicie nieprzenikniony atramentowo-czarny kolor z bardzo głębokim, ciemnoszkarłatno-czerwonym czarnym odcieniem. W nosie wyczuwalne są intensywne nuty lukrecji, jeżyny i czarnej wiśni, po których następują nuty marcepanu, delikatnie zintegrowanego spirytusu i korzennych rodzynek. Bogate, pełne i soczyste podniebienie jest pełne smaków lukrecji i wiśni Morello, a następnie marcepanowego i świątecznego ciasta z bardzo pikantnym finiszem. Wyczuwalny jest dotyk ciepła z mocnymi, ale doskonale zintegrowanymi taninami. Długi posmak lukrecji, wiśni Morello, marcepanu i pikantnego świątecznego ciasta.
Fonseca Porto
Ma pyszną intensywność czerwonych owoców ze słodkimi, czarno-wiśniowymi refleksami. Ciemny, bogaty i pulchny, z nutą czekolady w środku i ziołową świeżością w wyrazistych owocach .
2023-06-16
Wino Fonseca Porto LBV Unfiltred Port
Słodkie wino wzmacniane o skoncentrowanych, wręcz gęstych aromatach gorzkiej czekolady i czarnych owoców ze szczyptą lukrecji. Usta potężne, wielowarstwowe, doskonale zbudowane, pełne niuansów czekoladowych i jeżynowych. Podawać do serów o wyrazistym smaku (stilton, roquefort), deserów czekoladowych lub jako digestif.