Graham's Blend No12 Ruby Porto
Wino Graham's Blend No12 Ruby Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Graham's Blend No12 Ruby Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro Valley
Producent: Gordon Graham & Co
Szczepy: Turgia Nacional
Rodzaj: czerwone, półwytrawne, wzmacniane
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% c3
Nota degustacyjna:
Firma Symington Family Estates rozszerzyła koncept „Blend” wprowadzając na rynek Blend Nº12 Ruby Port , dodatek do White Port, Blend Nº5 wprowadzony na rynek w 2019 roku. To nowe wino porto, podobnie jak Mieszanka nr 5, ma przemawiać do nowego pokolenia konsumentów, zrywając z niektórymi bardziej konwencjonalnymi założeniami związanymi z winem porto. Powstawał głównie z odmiany Touriga Nacional, z winorośli sadzonej na dużych wysokościach, w poszukiwaniu większej świeżości i lekkości. Nazwa „Nº12” jest inspirowana faktem, że winogrona są zbierane o północy, aby zachować ich świeżość. Wino było fermentowane na zimno w celu wzmocnienia pierwotnych aromatów i intensywności owoców. Partia nie była starzona w drewnie, aby lepiej zachować żywy i owocowy profil.
Obie butelki – zarówno Blend Nº12, jak i Blend Nº5 – ozdobione są ręcznie rysowanymi ilustracjami autorstwa znanego portugalskiego ilustratora mody, António Soaresa. Projekt Blend Nº12 zawiera owoce, które odzwierciedlają różne smaki wina: maliny, jeżyny i truskawki, a także aromat róży skalnej – emblematycznego kwiatu Douro.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Graham's The Tawny jest klasyfikowany jako Tawny Reserve, co oznacza, że musi dojrzewać przez co najmniej 7 lat. Dojrzewanie odbywa się zazwyczaj w 550-litrowych dębowych beczkach, które umieszcza się w pomieszczeniu nieco cieplejszym niż w klasycznej portugalskiej piwnicy. Zwiększa to koncentrację wina, czyniąc je bardziej gęstym i skoncentrowanym. Dlatego Tawny może słusznie nazywać siebie Tawny!
Do 1820 r. Graham zajmował się handlem tekstyliami. Jednak jeden z klientów nie mógł zapłacić należnego rachunku oddziałowi firmy w Porto i dlatego musiał przyjąć jako zapłatę 27 fajek (beczek) wina porto. Jednak wino sprzedało się z takim sukcesem, że firma została nawet zachęcona do powtórzenia handlu. Grahams szybko zyskał dobrą reputację w porcie i pod koniec XIX wieku był nie tylko jednym z największych spedytorów, ale także jednym z najbardziej rozpoznawalnych.
W 1882 roku zatrudniono młodego Szkota Andrew Jamesa Symingtona, który po kilku latach przeniósł się do świata porto. Ale kiedy w 1970 r. Graham's miał problemy finansowe i w związku z tym potrzebował zastrzyku kapitału, wnuki Symingtona skorzystały z okazji i kupiły dom. Dziś rodzina Symingtonów zajmuje bardzo centralne miejsce w porcie, ponieważ jest obecnie właścicielem wielu najlepszych domów. Następnie Robert Parker również skomentował Grahama następująco: „Najbardziej konsekwentny producent wspaniałego porto w epoce po drugiej wojnie światowej”.
2023-09-23
Porto z prosecco dobrze smakuje
Ruby Port zaimponuje koneserom nie tylko wyjątkowo świeżym smakiem: Graham's Blend No. 12 Ruby Port to pierwsze wino Ruby Port opracowane specjalnie do koktajli i napojów mieszanych.