Grahams 20 Years Old Tawny Porto
Wino Grahams 20 Years Old Tawny Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
N.V. W. & J. Graham's 20 Year Old Tawny Port
Szczep: Touriga Nacional, Touriga Francesa,
Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao
Rodzaj: słodkie, czerwone
Pojemność: 0,75 l
Wino o znakomitej jakości, składające się z wyselekcjonowanych i mocno dojrzałych winogron. Długie leżakowanie zapewniło mu pełnię dojrzałości, bardzo subtelny i łagodny smak. Bursztynowa barwa z mahoniowymi refleksami i silny orzechowy aromat pozwalają delektować się tym trunkiem.
Mnich tamtego czasu zapomniany - Port, bogate, słodkie, wzmocnione wino, którym cieszy się na całym świecie, zawdzięcza swoje istnienie jednemu zapomnianemu przez historię mnichowi w odległej dolinie Duero. Podobno dwaj handlarze winem w XVII wieku eksplorujący portugalską dolinę Douro odkryli, że opat z klasztoru Lamego dodawał do wina spirytus winogronowy na wczesnym etapie jego fermentacji, aby zachować jego słodycz. To był embrionalny Port. Postanowili wykorzystać tę metodę „fortyfikacji”, aby zachować swoje wina na długą podróż morską z powrotem do Anglii. Wino to wzięło swoją nazwę od miasta, w którym mieli swoją bazę handlowcy: Porto (Porto), skąd do dziś jest wysyłane na świat. Porto jest nadal produkowane w ten sposób, poprzez celowe przerwanie fermentacji moszczu (lub soku) winogronowego przez dodanie czystego spirytusu winogronowego zwanego aguardente , zwanego ogólnie „brandy”. Pozwala to zachować dużą ilość naturalnych cukrów winogron, dzięki czemu Porto zyskuje charakterystyczną słodycz i bogactwo. Winogrona używane do produkcji Port muszą być uprawiane w górzystym regionie Górnego Douro w północnej Portugalii, pierwszym na świecie oficjalnie wyznaczonym regionie winiarskim w 1756 roku. Ten chroniony region jest jedynym miejscem na świecie, które może produkować autentyczny port.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Porto dwudziestoletnie Graham;s produkowane jest przez Symington Family Estates, jednego z najlepszych producentów wina Porto. Firma stworzona jest z zespołu reprezentującego dziesięć portugalskich rodzin winiarskich, których głównym celem jest produkowanie jak najlepszej jakości win Porto w oparciu o wiedzę i doświadczenie poprzednich pokoleń. Graham’s 20 Years Old Tawny Port tworzone jest z owoców winorośli uprawianych w winnicach Doliny Douro. Tam, żyzna gleba i odświeżająca bryza niedalekiego Atlantyku sprawiają, że owoce winorośli są doskonale słodkie i dojrzałe. To niezwykle malownicze miejsce, gdzie z pięknych tarasów rozciąga się pejzaż upraw winogrona, skłania do kontemplacji życia z kieliszkiem Porto w ręku. Porto wino czerwone, wzmacniane, starzone w beczkach. Wino to kupaż lokalnych szczepów, tradycyjnie wykorzystywanych do tworzenia wina porto: Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tourgia Franca, Touriga Nacional oraz Tinta Cao. Porto dwudziestoletnie Graham’s ujawnia bursztynową barwę z mahoniowymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty orzechowe, przełamane laską wanilii z nutami kandyzowanych owoców, miodu i kremu brulee. Smak wina jest w pełni dojrzały z doskonale zbalansowaną kwasowością, subtelny i łagodny, pomimo wysokiej zawartości alkoholu (20%). Porto dojrzewa w beczkach od 4 do 6 lat, gdzie w pełni rozwija swoją niepowtarzalną paletę smaków. Graham’s 20 Years Old Tawny Port jest tak swpaniałe że niepotrzebuje kompana, najlepiej jest degustować samodzielnie, nie zakłócając idealnie zbalansowanego smaku trunku. Jeśli jednak wolisz je z czymś sparować, wino idealnie skomponuje się z miodowymi, słodkimi wypiekami, lodami orzechowymi, crème brulee i wszelkimi deserami z karmelizowanym cukrem. Sprawdzi się także jako towarzysz cygar. Najlepiej serwować delikatnie schłodzone, do temperatury 18⁰C.
Grahams 20 Years Old Tawny Porto - Opinie klientów
Graham's 20 Years Old Tawny Port.
Głęboki czerwony kolor 20-letniego Tawny Port Grahama robi wrażenie równie efektownie, jak jego delikatny bukiet orzechowych niuansów i aromatów dojrzałych owoców, któremu towarzyszy delikatna nuta skórki pomarańczowej. Na podniebieniu odkrywa różnorodne smaki i odsłania nieporównywalnie miękkie i rozkosznie słodkie nuty. Elegancki i długotrwały finisz jest doskonale zrównoważony i nadaje temu winu charakterystyczny charakter. Podawaj 20-letnie Tawny Port Graham's lekko schłodzone i ciesz się nim jako doskonały dodatek do różnorodnych deserów. Świetnie komponuje się z orzechami, suszonymi owocami, ciastem owocowym czy lodami waniliowymi i zapewnia niezapomnianą przyjemność.
20-letni Tawny Port Grahama
Kolor bursztynowy, złoty, żółto-brązowy. Doskonały bukiet o typowo orzechowym charakterze, z nutą migdałów i smacznych dojrzałych owoców z nutą skórki pomarańczowej. Bogaty, słodki i delikatny smak, doskonale zrównoważony z długim i trwałym finiszem. Ta 20-letnia marka porto Grahama szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi lub deserem crème brûlée. Podawaj lekko schłodzone, aby docenić pełną złożoność i zmysłową przyjemność tego wina. Porto najlepiej podawać w klasycznych kieliszkach do porto lub kieliszkach do białego wina. Unikaj kieliszków do likieru, bo są za małe, aby w pełni docenić aromaty tego wina.
Graham"s 20 lat porto
Uwielbiam tę pojedynczą ofiarę Port Graham's z tego czcigodnego domu. Owoce sprawdziły się bardziej niż do czasu spędzonego w beczce, z bogatym, skoncentrowanym charakterem jagód, który nabiera orzechowego marcepanu i subtelnego charakteru przypraw, który bez wątpienia pochodzi z umiejętnej konserwacji beczki i uważnego oka na utlenianie, które pojawia się tak wielu lata. Wyjątkowy skarb!”
20 Lat Porto
Wino Porto to ma intensywny aromat ze wszystkimi cechami dobrze zbilansowanego starzenia się w drewnie. W ustach jest to pełne, delikatne, miękkie, aksamitne i ociągające się wino. Pomimo swojego wieku ma dobrze zbilansowaną świeżość, będącą konsekwencją orzeźwienia młodszymi winami przeprowadzanego poprzez dojrzewanie. To Porto to wyrafinowany aperitif, który dobrze łączy się z różnorodnymi bogatymi przekąskami, w tym foie gras, intensywnymi plackami serowymi, pikantnymi pierogami i owocami morza. Dobrze komponuje się z deserami takimi jak krem karmelowy, szarlotka z orzechami włoskimi, a nawet świeże brzoskwinie.
Porto 20 lat
Graham's 20 Year Old Tawny Port to hojne wino Porto, które ma czerwonawo-złoty bursztynowy kolor i które na nosie oferuje bukiet z charakterystycznym aromatem orzechów, w którym orzech się wyróżnia i któremu towarzyszą dojrzałe owoce i akcenty skórki pomarańczowej. W ustach jest smaczny, miękki i z jedwabistym krokiem, doskonałą równowagą oraz długim i eleganckim wykończeniem.Master Blender jest odpowiedzialny za znalezienie równowagi między młodszymi winami Porto a tymi o bardziej zaawansowanym starzeniu. Ponadto winnica Grahama jest jednym z niewielu domów, które mają własną bednarkę, w której produkują beczki, w których starzeją swoje wina zgodnie z cechami, które chcą poprawić w każdym z nich, istnieje sztuka starzenia się. Graham's Porto to stuletnia winnica, która urodziła się jako sprzedawca tekstyliów, ale w 1820 roku przyjęła 27 beczek wina Porto jako spłatę długu. Sytuacja ta skłoniła braci Graham do poświęcenia się opracowaniu hojności jakości. Dziś winnica pozostaje niezależną firmą należącą do rodziny Symington, co pozwala im mieć pełną kontrolę nad każdym z procesów związanych z produkcją win, od winnicy po butelkowanie, pod ścisłą kontrolą jakości w celu osiągnięcia doskonałości niewątpliwie uznanej na całym świecie.
Porto 20 Yeards
Graham's 20 Year Old Tawny Port to hojne wino Porto, które ma czerwonawo-złoty bursztynowy kolor i które na nosie oferuje bukiet z charakterystycznym aromatem orzechów, w którym orzech się wyróżnia i któremu towarzyszą dojrzałe owoce i akcenty skórki pomarańczowej. W ustach jest smaczny, miękki i z jedwabistym krokiem, doskonałą równowagą oraz długim i eleganckim wykończeniem.
2024-08-08
Graham's 20 YO Tawny Porto
Z bursztynowym, złocistym, płowym kolorem, oznaczającym znaczny wiek, 20-letnie wino Grahama ma doskonały bukiet, z orzechową charakterystyką pysznych dojrzałych owoców z nutami skórki pomarańczowej, wykwintnie złagodzoną przez ostrożne starzenie. W smaku jest bogate, słodkie i miękko gładkie, idealnie zrównoważone z długotrwałym eleganckim finiszem. Doskonale komponuje się z orzechami, suszonymi owocami i ciastem owocowym, ale także z wanilią, lodami lub crème brulee.