Kopke 40 Anos Tawny Porto
Wino Kopke 40 Anos Tawny Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Porto Kopke 40 Anos Tawny
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Vinho DO Porto
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
Kategoria: Porto Wina słodkie
Pojemność: 0,75l
Głęboki bursztynowy kolor z zielonkawym odcieniem. Bardzo złożone aromaty z nutą suszonych owoców, orzechów, rodzynek i fig,z odrobiną miodu i wanilii. Gęste i obfite, jedwabiste i skoncentrowane, imponuje świeżością. Mocne i bardzo trwałe wykończenie. Sugestie kulinarne: Desery z czekoladą i karmelem, ciasta czekoladowe, orzechowe, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ciemnopomarańczowy bursztyn ze złotą krawędzią. Średnio ciężki i zmysłowy toczący się w ustach. Doskonała kwasowość. Figi, marcepan i orzechy z lekką nutą ciepła na bardzo długim finiszu. Poza tym naprawdę smaczny i wystawny Tawny.
Do towarzystwa: Lekko orzeźwiający, idealnie nadaje się do towarzyszenia przekąskom, takim jak mocne sery i pasztety. Aksamitna konsystencja i niepowtarzalny wyraz aromatyczny wyróżniają się w daniach głównych z suszonymi owocami. Terrina z foie gras z bakłażanem i orzechami włoskimi, której nie można się oprzeć. Wspaniały wybór do podania z wieloma pysznymi karmelowymi ciasteczkami, pavé z czekoladą i pistacjami oraz crostini z orzechów włoskich z serem chèvre. Mnogość możliwych harmonii jest znakomita, dając konsumentowi przyjemność poszukiwania nowych smaków.
Wino należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, bez wahań temperatury, a butelka musi znajdować się na prawym boku. Jako produkt naturalny, wino porto w miarę starzenia się podlega tworzeniu się osadów. Po otwarciu należy spożyć w ciągu 4 do 6 miesięcy. Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
Winogrona zbierane ręcznie w najlepszym wydaniu są pozbawione łodyg, miażdżone i winifikowane podczas starannej maceracji z ekstrakcją aromatów barwnych, garbników i skórek, uzupełnionej ciągłym pompowaniem podczas fermentacji. Proces ten odbywa się w kadziach o kontrolowanej temperaturze pomiędzy 28-30°C, aż do osiągnięcia pożądanego Baumé. Na tym etapie dodaje się brandy winną (benefit), tworząc wzmocnione wino. Wino o wyjątkowej jakości, uzyskane przez zmieszanie kilku zbiorów w celu uzyskania uzupełnienia cech organoleptycznych typowych dla tego dojrzałego płowego. Dojrzewa w drewnie przez różne okresy czasu, przy czym wiek podany na etykiecie odpowiada przybliżonej średniej wieku różnych win dojrzewających w danej partii, co wyraża charakter wina w odniesieniu do cech nadawanych w wyniku starzenia w dębowych beczkach.
2024-10-10
Porto 40 yeards Kopke Vintage
Aromat i smak to intensywna eksplozja porzeczek, marynowanych skórek cytrusowych, suszonych moreli, orzechów i suszonych fig. Doskonała kwasowość utrzymuje słodycz w ryzach i daje harmonijną całość. Najlepiej smakuje bez jedzenia, ale dobrze też pić z dobrze zrobionym strudelem jabłkowym, crème caramel lub foie gras terrine. Ale jeśli w lodówce jest dobry ser z niebieską pleśnią, to też będzie dobry wybór.