Madeira Wine Medium Dry
Wino Madeira Wine Medium Dry
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Madeira Wine DOP Medium DryVinho da Madeira
Kraj: Portugalia
Region: Madera
Apelacja: DOC Madeira
Producent: J. Faria & Filhos
Szczep: Tinta Negra Mole
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 18%
Madera
Czerwone półwytrawne wzmacniane wino leżakowane w beczkach przez okres minimum 3 lat. Pełne i ciepłe na podniebieniu, ujawnia aromaty miodu, ziół, kwiatów, anyżu i szałwii. Gładka i krągła w smaku, o przyjemnym, średnio intensywnym finiszu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wszystkie wina Madeira powinny być przechowywane w pozycji pionowej, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i tuż poniżej temperatury pokojowej. Większość win Madera jest butelkowana, gotowa do wypicia i nie poprawia się z wiekiem. Vintage Madeira zmięknie w ciągu pierwszych dwóch lat po butelkowaniu i mają fascynującą zdolność do pozostawania w doskonałym stanie przez wiele lat, nawet przez wieki. Jeśli chodzi o delektowanie się Maderą, sugerujemy, aby style wytrawne i średnio wytrawne były podawane schłodzone (12°C), a średnio bogate i bogate – lekko schłodzone (16°C). Szkło jest ważne i sugerujemy, aby wino Miles Madeira było spożywane przy użyciu typowego kieliszka porto.
Wyspa Madera, pochodzenia wulkanicznego, została odkryta w 1419 roku przez portugalskiego kapitana João Gonçalves Zarco i jest archipelagiem składającym się z dwóch zamieszkałych wysp – Madery i Porto Santo – oraz dwóch małych niezamieszkanych wysepek Desertas i Selvagens. Położenie Madery na Atlantyku sprawiło, że stała się ważnym strategicznym portem zawinięcia, co doprowadziło do szybkiej ekspansji wina na wyspie, zwłaszcza w krajach takich jak Stany Zjednoczone Ameryki. Było tak popularne w USA, że w XVIII wieku wino z Madery stanowiło ponad 75% wszystkich win importowanych na ten rynek .
Madeira Wine Medium Dry - Opinie klientów
Vinho da Madeira Meio Seco półwytrawna Madeira
Wino zaskoczyło mnie bardzo miło. Bogactwo smaków i aromatów, więc mogłam się nim delektować na każdym etapie spożywania:) Jest słodsze niż zwykle półwytrawne, gładkie. Jak dla mnie idealne na wieczór. Dodatkowym atutem jest korek wielokrotnego użytku.
Vinho da Madeira Meio Seco 3YO półwytrawna Madeira
Idealna propozycja wina madera dla tych, którzy kochają intensywność i bogactwo trunku, ale nie przepadają za winami słodkimi. Jak zawsze wyśmienita, ciekawa i zdradliwa ;) Wino jest wręcz aksamitne w ustach. Można pić pić i dalej pić
Madeira Medium Seco Wino Vinho 3YO
Idealna propozycja dla osób, lubiących intensywność i bogactwo madery, ale nie przepadają za winami słodkimi. Jak zawsze wyśmienita, ciekawa i zdradliwa ;) Wino jest wręcz aksamitne w ustach.
Wino Vinho da Madeira Meio Seco 3YO
Miła delikatna słodycz. Tak czuć słodycz mimo że wino półwytrawne, smakował dobrze jest delikatne
Półwytrawna madera
Półwytrawna madera skomponowana z odmiany Tinta Negra, produkowana za pomocą metody estufagem i leżakuje przez minimum 3 lata w dębowych beczkach. W barwie jasnobrązowe, o aromatach rodzynek, orzechów laskowych, melasy i karmelu. W ustach złożone i dobrze zbudowane, o miękkiej teksturze z odrobiną słodyczy w posmaku. Sprawdzi się jako aperitif, do serów półtwardych typu gouda bądź rubin lub z dodatkiem kozieradki, do prażonych orzechów, wędzonych wędlin i konfitowanej nogi kaczki.
Dobra Madeira
Miękka i soczysta, pełna gruszek, moreli i pieczonych smaków jabłek. Wykończenie pełnie maślane. Jako aperitif chce się więcej niż planujemy.
2024-10-10
Dobry trunek Madeira
Miękkie i soczyste z nutami gruszki, moreli i pieczonego jabłka. Bogate, maślane wykończenie. Pyszne z deserami. Można podawać z owocami, szczególnie ananasem, sałatką owocową, bogatymi ciastami, mocnymi serami lub czekoladą. Dobre również z kawą jako środek wspomagający trawienie.