Niepoort Batuta Douro DOC
Wino Niepoort Batuta Douro DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Douro DOC
Producent: Niepoort
Szczepy: Touriga Franca, Tinta Roriz,
Rufete, Malvazia Preta
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Certyfikaty: wino wegańskie
Cuvée Batuta pochodzi z tej ostatniej apelacji, a dokładniej z dwóch starych winnic o różnej ekspozycji i wysokości. Grona Touriga Franca, Tinta Roriz, Rufete i Malvazia są sortowane w winnicy, po raz drugi starannie sortowane w piwnicy, zanim zostaną poddane winifikacji z największą delikatnością. Następnie fermentują przez długi czas w zbiorniku ze stali nierdzewnej. Wino leżakowane przez 22 miesiące we francuskich dębowych beczkach. Ten kuvée eksponuje piękny błyszczący rubinowy kolor. W nosie aromaty są dość dyskretne, niesione przez nuty czarnych owoców, owoców leśnych, kwiatów i nutę mineralną. Podniebienie jest wyraziste i eleganckie, ze szczerym posmakiem czerwonych owoców i wyraźnym śladem beczki. Wykończenie jest długie, precyzyjne i lekkie.
Niepoort od ponad półtora wieku jest niezależną firmą rodzinną; pięć pokoleń przeszło obok siebie na czele firmy Niepoort, odkąd Franciscus Marius Niepoort założył firmę w 1842 roku. Niemal zawsze dwa pokolenia pracowały obok siebie przez długie lata, przyczyniając się do pomyślnej transformacji. W tej chwili z entuzjazmem patrzymy na przyszłą szóstą generację, przewidując bliską współpracę.
Piąte pokolenie: Eduard Dirk Niepoort i Verena Niepoort. Dirk prowadzi firmę od czasu przejścia na emeryturę Eduarda Rudolpha Niepoorta w 2005 roku. Dirk, urodzony w 1964 roku, odkrył świat wina podczas studiów w Szwajcarii. W 1987 roku Dirk dołączył do swojego ojca Rolfa Niepoorta w rodzinnej firmie i stanął przed wyzwaniem wprowadzania innowacji przy zachowaniu dobrych tradycji. Pierwszym ważnym krokiem było nabycie własnych winnic: Quinta de Napoli i Quinta do Carril w Cima Corgo, regionie tradycyjnie produkującym najlepsze wina porto. Przesadzono 15 hektarów winorośli, a 10 hektarów 60-letnich winorośli starannie pielęgnowano. Posiadanie posiadłości i winnic w Douro było ważnym krokiem w produkcji wina porto oraz w tworzeniu pierwszych niewzmocnionych win Niepoort. pasja Dirka do win, skromny szacunek i ciekawość dla Douro terroir określiły ducha Niepoort przez ostatnie dwie dekady i są nieustanną inspiracją dla zespołu. Siostra Dirka, Verena, dołączyła do firmy jako dyrektor wykonawczy w 2005 roku.
2022-10-09
Wino Niepoort Batuta 2015
Niepoort Batuta 2015 to najbardziej elegancki i lekki rocznik Batuty. Oferuje surowe aromaty jagód w doskonałej harmonii z mineralnością wina. Przejście przez beczki daje nam tylko lekkie akcenty drewna i pikantne niuanse. W ustach jest złożony, jedwabisty, z dużym wigorem i napięciem dla podniebienia, a jednocześnie subtelnością i dobrą równowagą między koncentracją a kwasowością.