Niepoort Dry White Porto
Kraj: Portugalia
Region: Porto
Producent: Niepoort Port
Szczepy: Codega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio
Rodzaj: Porto białe wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 20 %
Rozwiń opis...Złoto-brązowy kolor z zachwycającym aromatem orzechów i migdałów, który wydobywa się na podniebieniu ze świeżym skoncentrowanym spirytusowym finiszem, z przedłużonego leżakowania w małych starych dębowych beczkach. Wino dojrzewa przez okres 36 miesięcy w małych dębowych beczkach przed butelkowaniem.
Niepoort od ponad półtora wieku jest niezależną firmą rodzinną; pięć pokoleń przeszło obok siebie na czele firmy Niepoort, odkąd Franciscus Marius Niepoort założył firmę w 1842 roku. Niemal zawsze dwa pokolenia pracowały obok siebie przez długie lata, przyczyniając się do pomyślnej transformacji. W tej chwili z entuzjazmem patrzymy na przyszłą szóstą generację, przewidując bliską współpracę.
Piąte pokolenie: Eduard Dirk Niepoort i Verena Niepoort. Dirk prowadzi firmę od czasu przejścia na emeryturę Eduarda Rudolpha Niepoorta w 2005 roku. Dirk, urodzony w 1964 roku, odkrył świat wina podczas studiów w Szwajcarii. W 1987 roku Dirk dołączył do swojego ojca Rolfa Niepoorta w rodzinnej firmie i stanął przed wyzwaniem wprowadzania innowacji przy zachowaniu dobrych tradycji. Pierwszym ważnym krokiem było nabycie własnych winnic: Quinta de Napoli i Quinta do Carril w Cima Corgo, regionie tradycyjnie produkującym najlepsze wina porto. Przesadzono 15 hektarów winorośli, a 10 hektarów 60-letnich winorośli starannie pielęgnowano. Posiadanie posiadłości i winnic w Douro było ważnym krokiem w produkcji wina porto oraz w tworzeniu pierwszych niewzmocnionych win Niepoort. pasja Dirka do win, skromny szacunek i ciekawość dla Douro terroir określiły ducha Niepoort przez ostatnie dwie dekady i są nieustanną inspiracją dla zespołu. Siostra Dirka, Verena, dołączyła do firmy jako dyrektor wykonawczy w 2005 roku.