Niepoort Lagar de Baixo Baga Bairrada DOC
Wino Niepoort Lagar de Baixo Baga Bairrada DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Niepoort Lagar de Baixo Baga Bairrada DOC
Kraj: Portugalia
Region: Bairrada
Apelacja: Bairrada DOC
Producent: Niepoort
Szczepy: Baga
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,6 %
Certyfikaty: wino wegańskie
Wraz z przejęciem Quinta de Baixo w 2012 roku, możliwe stało się odtworzenie marki Lagar de Baixo, zmierzającej w kierunku wina o klasycznej stylistyce, które podkreśla szlachetność Baga uprawianego w Bairrada. Czerwony Lagar de Baixo jest wynikiem połączenia bardzo starych i młodszych winorośli, przeciętny wiek winorośli wynosi od 40 do 60 lat: złożonych, poważnych, ale z pewną młodością i przyczepnością.
Wino Lagar de Baixo powstało w całości z odmiany Baga odznacza się jasno rubinową barwą. W nosie dominują pikantne wiśnie, czerwone i czarne, a także czereśnie, dzikie jagody, kadzidło, goździki i runo leśne. Usta są soczyste i wyraźne, przebiegające dokładnie wzdłuż kwasowości, wiśni, lukrecji, tytoniu i fiołków, wszystko wplecione w delikatny, soczysty, słony rdzeń.
Niepoort od ponad półtora wieku jest niezależną firmą rodzinną; pięć pokoleń przeszło obok siebie na czele firmy Niepoort, odkąd Franciscus Marius Niepoort założył firmę w 1842 roku. Niemal zawsze dwa pokolenia pracowały obok siebie przez długie lata, przyczyniając się do pomyślnej transformacji. W tej chwili z entuzjazmem patrzymy na przyszłą szóstą generację, przewidując bliską współpracę.
Piąte pokolenie: Eduard Dirk Niepoort i Verena Niepoort. Dirk prowadzi firmę od czasu przejścia na emeryturę Eduarda Rudolpha Niepoorta w 2005 roku. Dirk, urodzony w 1964 roku, odkrył świat wina podczas studiów w Szwajcarii. W 1987 roku Dirk dołączył do swojego ojca Rolfa Niepoorta w rodzinnej firmie i stanął przed wyzwaniem wprowadzania innowacji przy zachowaniu dobrych tradycji. Pierwszym ważnym krokiem było nabycie własnych winnic: Quinta de Napoli i Quinta do Carril w Cima Corgo, regionie tradycyjnie produkującym najlepsze wina porto. Przesadzono 15 hektarów winorośli, a 10 hektarów 60-letnich winorośli starannie pielęgnowano. Posiadanie posiadłości i winnic w Douro było ważnym krokiem w produkcji wina porto oraz w tworzeniu pierwszych niewzmocnionych win Niepoort. pasja Dirka do win, skromny szacunek i ciekawość dla Douro terroir określiły ducha Niepoort przez ostatnie dwie dekady i są nieustanną inspiracją dla zespołu. Siostra Dirka, Verena, dołączyła do firmy jako dyrektor wykonawczy w 2005 roku.