Niepoort Rotulo Tinto DOC
Wino Niepoort Rotulo Tinto DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Portugalia
Region: Dao
Apelacja: Dao DOC
Producent: Niepoort
Szczepy: Touriga Nacional, Jaen, Tinta Pinheira,
Alfrocheiro
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne, niefiltrowane
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,2 %
Certyfikaty: wino wegańskie
Rotulo Tinto powstaje z gron mających od 40 do 60 lat posadzonych głównie na glebach granitowych. Fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej, z długim okresem maceracji, ale bez nadmiernej ekstrakcji. Po fermentacji alkoholowej dojrzewał w cementowych zbiornikach przez okres 12 miesięcy i był butelkowany całkowicie niefiltrowany.
Wino prezentuje piękny rubinowy odcień o średniej intensywności, z delikatnymi aromatami czarnych owoców, nutami przypraw, czarnego pieprzu oraz kwiatowymi i balsamicznymi niuansami. Na podniebieniu średniej budowy ciała o eleganckim wyraźnie mineralnym profilu, w którym owoce leśne i pikantne nuty zajmują centralne miejsce, a kwasowość i owocowość doskonale się równoważą. Jest to orzeźwiające, eleganckie wino z trwałym wykończeniem. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, cielęcina, pieczony drób, makarony, sery.
bk17
Niepoort od ponad półtora wieku jest niezależną firmą rodzinną; pięć pokoleń przeszło obok siebie na czele firmy Niepoort, odkąd Franciscus Marius Niepoort założył firmę w 1842 roku. Niemal zawsze dwa pokolenia pracowały obok siebie przez długie lata, przyczyniając się do pomyślnej transformacji. W tej chwili z entuzjazmem patrzymy na przyszłą szóstą generację, przewidując bliską współpracę.
Piąte pokolenie: Eduard Dirk Niepoort i Verena Niepoort. Dirk prowadzi firmę od czasu przejścia na emeryturę Eduarda Rudolpha Niepoorta w 2005 roku. Dirk, urodzony w 1964 roku, odkrył świat wina podczas studiów w Szwajcarii. W 1987 roku Dirk dołączył do swojego ojca Rolfa Niepoorta w rodzinnej firmie i stanął przed wyzwaniem wprowadzania innowacji przy zachowaniu dobrych tradycji. Pierwszym ważnym krokiem było nabycie własnych winnic: Quinta de Napoli i Quinta do Carril w Cima Corgo, regionie tradycyjnie produkującym najlepsze wina porto. Przesadzono 15 hektarów winorośli, a 10 hektarów 60-letnich winorośli starannie pielęgnowano. Posiadanie posiadłości i winnic w Douro było ważnym krokiem w produkcji wina porto oraz w tworzeniu pierwszych niewzmocnionych win Niepoort. pasja Dirka do win, skromny szacunek i ciekawość dla Douro terroir określiły ducha Niepoort przez ostatnie dwie dekady i są nieustanną inspiracją dla zespołu. Siostra Dirka, Verena, dołączyła do firmy jako dyrektor wykonawczy w 2005 roku.