Porto Offley 20 Years Old Tawny Port
Wino Porto Offley 20 Years Old Tawny Port
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Portp Offley 20 Años Old Tawny Porto Barão de Forrester
Wina Porto
Region: Douro Porto
Szczepy: Tinta Amarela, Tinta Roriz,
Tinta Barroca, Tinto Cão, Touriga Franca
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20% IMP
Offley 20 LAT TAWNY jest wytwarzany metodą tradycyjną Porto wina. Te ręcznie zbierane winogrona poddawane łodyga-usuwanie i kruszenia przed fermentacją, w kontrolowanej temperaturze, z maceracji skóry, tak aby wydobyć najlepsze komponenty. Dodanie alkoholu winnego w idealnej chwili ustala równowagę między ciałem danego wina i bukiet. Ten moment został wybrany przez producenta wina w wyniku ścisłej kontroli temperatury fermentacji i gęstości, później, w zależności od odmiany winorośli, stopnia dojrzałości i końcowej wymagane słodyczy. Jej aromat jest intensywny i złożony, z nutami wanilii, cynamonu, pieprzu, imbiru, drewna egzotycznego, lakierów, cedru, śliwki i leszczyny, wynik jego dokładnym ewolucji wzdłuż wielu lat. W ustach, jej struktura i równowaga między cukrami i garbniki jest idealnie wyważona. Wykończenie jest delikatne i trwałe, z dobrym harmonii retro-nosowych smaków, marka Offley jest niepodrabialna w stylu. Potrawy: Świetnie pasuje do owoców, ciast i czekolady oraz jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Mieszanka tawny Ports w różnym wieku, aby uzyskać średnio 20 lat, to wino ma smak suszonej moreli, orzechów laskowych, wanilii, przypraw i toffi. Dobrze zdefiniowany brązowy odcień z pomarańczowymi tonami. Aromat jest intensywny i złożony, z nutami wanilii, cynamonu, pieprzu, imbiru, cedru, śliwki i orzechów laskowych - efekt starannej ewolucji przez wiele lat w beczce. Na podniebieniu jest delikatna równowaga między cukrami i taninami. Finisz delikatny i długo utrzymujący się, ukazujący doskonałą harmonię pomiędzy skoncentrowanymi owocami a smakami wydłużonego dojrzewania dębu.
Gleba w dolinie Duero składa się z łupku, podobnej do łupka skały metamorficznej, która jest uboga w składniki odżywcze, ale ma użyteczne właściwości zatrzymywania wody. Uboga w składniki odżywcze gleba zmusza winorośl do zapuszczania głębokich korzeni, co z kolei umożliwia winoroślom produkcję wysokiej jakości winogron. Winorośl uprawiana jest na tarasach wyciętych na stromych zboczach doliny Douro. Tarasy są obmurowane łupkiem, aby zapobiec erozji, w przeciwnym razie ulewne deszcze zmyłyby luźne kamienie ze zboczy do rzeki. Każdy taras może pomieścić do trzech rzędów winorośli. Porty Tawny są mieszankami polowymi, każdego roku różne ilości tych samych odmian będą wykorzystywane do odtworzenia profilu.
Offley 20 Year Old Tawny jest produkowana tradycyjną metodą Port. Ręcznie zbierane winogrona są odszypułkowane i miażdżone przed fermentacją w kontrolowanej temperaturze, z maceracją skórki w celu wydobycia taniny, koloru i smaku. Dodatek spirytusu winogronowego w idealnym momencie wyznacza równowagę między słodyczą i bukietem wina. Moment wzbogacenia jest wybierany przez winiarza po ścisłej kontroli temperatury i gęstości fermentacji w zależności od odmiany winorośli, etapu dojrzewania i wymaganej słodyczy końcowej. Po zbiorach wina pozostają w Douro aż do następnej wiosny, kiedy to zostają przewiezione do Vila Nova de Gaia i trafiają do stuletnich loży Offley, gdzie dojrzewają w dębowych beczkach. Ostateczna mieszanka jest wynikiem selekcji win w wieku od 15 do 30 lat,
William Offley założył w Londynie w 1737 roku tytułowego kupca wina i wkrótce zaczął importować i butelkować Port. W 1787 roku Offley został opisany jako „jeden z najznakomitszych angielskich domów w Porto”. Dom zasłynął dzięki współpracy z Josephem Jamesem Forresterem, późniejszym baronem Forrester, który przybył do Porto w 1831 roku i zasłynął z tworzenia map Douro oraz malowania wielu jego pejzaży. Od 1997 roku Offley rozkwita pod władaniem Sogrape. Jakość, wynikająca z tego, że ich najlepsze wina pochodzą z najlepszych miejsc w regionie Cima Corgo, po raz kolejny awansowała go w szeregach producentów portowych.
Porto pochodzi z jedynego, wyjątkowego miejsca na świecie – z doliny Douro wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Był to pierwszy na świecie ( choć niektóre źródła podają inaczej ) wyznaczony region winiarski o określonych granicach, klasyfikacji winnic, sposobie produkcji wina. Dolina Douro to miejsce niepowtarzalne z uwagi na swoje majestatyczne piękno. Region Porto pewnością zaliczamy do jeden z najpiękniejszych regionów winiarski na świecie. Do lat osiemdziesiątych XX wieku, dojrzewanie, kupażowanie, butelkowanie wina możliwe było tylko w magazynach ( lodges ) w Vila Nova de Gaia. Zmiana prawa sprawiła, że rynku pojawiło się wielu małych producentów robiących własne porto, którzy jak dotąd, sprzedawali wino większym hurtownikom i dostawcom. Obecnie, porto może być starzone, butelkowane i dostarczane na rynek prosto z quint ( posiadłości ) w dolinie Douro. Douro dzieli się na trzy podregiony. Patrząc od strony Atlantyku są to: Baixo Corgo, Cima Corgo oraz Douro Superior. Wina Porto Offley bezkonkurencyjnie konkurują z winami Port od najlepszych producentów jak: Calem, Burmester, Quinta do Noval, Fonseca, Graham, Diez Hermanos, Ferreira, Delaforce, Niepoort, Martinez Gassiot, Cockburn, Dow, Ramos Pinto, Sandeman, Rozés, Kopke, Taylor, Croft, Warre. Nie ma drugiego wina, które bardziej kojarzyłoby się z Portugalią niż Porto Wina.
2022-10-16
Porto dwudziestoletnie
Gładka, dojrzała, karmelowa i toffi tawny z słodkimi owocami. Smakuje młodo jak na 20-latka, dzięki czemu ma dobrą strukturę i jest dobrze zintegrowany.