Offley C Colheita 1998 Porto
Wino Offley C Colheita 1998 Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Offley C Colheita 1998 Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Producent: Offley
Typ: Colheita Port, Vintage Port
Szczepy: Tinta Amarela, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cao, Touriga Nacional
Rodzaj:słodkie, wzmacniane
Dojrzewanie: dębowe beczki
Temperatura: 8–12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20%
Porto Colheita C Posiada czerwono-płowy odcień, typowy dla wina beczkowego, 1998 wino portowe Offley colheita ma delikatny aromat przypominający dojrzałe czerwone owoce i wzmocnione nutami orzechowymi, z akcentami czarnego pieprzu i cynamonu, które zapewniają mu dodatkową złożoność. W ustach występuje delikatna równowaga między miękkimi taninami a naturalną słodyczą, które harmonijnie łączą się w eleganckie i delikatne wykończenie.
Colheita w przeciwieństwie do innych wiekowych win Tawny Port, Colheita jest winem wytwarzanym z jednorocznych zbiorów. Wina Colheita dojrzewają w drewnie przez co najmniej siedem lat przed butelkowaniem – choć wielu winiarzy starzeje je znacznie dłużej. Jest to jedno z najdelikatniejszych i najbardziej owocowych win.
William Offley założył w Londynie w 1737 roku tytułowego kupca wina i wkrótce zaczął importować i butelkować Port. W 1787 roku Offley został opisany jako „jeden z najznakomitszych angielskich domów w Porto”. Dom zasłynął dzięki współpracy z Josephem Jamesem Forresterem, późniejszym baronem Forrester, który przybył do Porto w 1831 roku i zasłynął z tworzenia map Douro oraz malowania wielu jego pejzaży. Od 1997 roku Offley rozkwita pod władaniem Sogrape. Jakość, wynikająca z tego, że ich najlepsze wina pochodzą z najlepszych miejsc w regionie Cima Corgo, po raz kolejny awansowała go w szeregach producentów portowych.
Porto możemy degustować w zwykłym kieliszku. Uniwersalny kieliszek do czerwonego wina jak najbardziej będzie odpowiedni, choć na rynku są też dostępne kieliszki mniejszych rozmiarów przeznaczone właśnie do porto, gdyż zwykle serwujemy je w mniejszych ilościach. Porto co do zasady podajemy w temperaturze pokojowej ( z wyjątkiem białego i różowego, które warto trochę mocniej schłodzić, ale bez przesady ). Pamiętajmy, iż żadne deserowe wino nie powiano być serwowane lodowato zimne. Jeżeli chcemy, przed podaniem możemy delikatnie schłodzić również porto tawny.