Offley Porto Wine Reserva Forrester
Wino Offley Porto Wine Reserva Forrester
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Offley Porto Wine Reserva Forrester
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Producent: Offley Porto
Typ: Porto Reserva
Szczepy: Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Barroca i Tinto Cão.
Rodzaj: słodkie, wzmacniane
Dojrzewanie: dębowe beczki
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 20%
Port stworzony na cześć charyzmatycznego Forrester Barona, legendarnego człowieka w historii wina portowego i odpowiedzialny za projekcję Offley jako światowej sławy marki dla jakości swoich win. Offley Forrester Reserve ujawnia intensywny czerwono-rubinowy kolor. Na nosie wyróżnia się eleganckim i złożonym aromatem, zdominowanym przez zapachy dojrzałych czerwonych owoców oraz nut balsamicznych i kwiatowych. Na podniebieniu jest to pełny, dojrzały i zrównoważony port z wysokiej jakości taninami, zapewniający długotrwałe, harmonijne i nieodparte wykończenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Offley Forrester Reserve Port ma intensywny czerwony rubinowy odcień i elegancki bukiet zdominowany przez czerwone dojrzałe owoce z nutami kwiatowymi i korzennymi. Na podniebieniu doskonale zbalansowane wino o bogatym body. Dojrzałe i otulające taniny utrzymują się na długim i harmonijnym finiszu. To idealny wybór dla tych, którzy w dojrzałym winie szukają elegancji i świeżości. Gleba w dolinie Duero składa się z łupku – podobnej do łupka skały metamorficznej, która jest uboga w składniki odżywcze i ma przydatne właściwości zatrzymywania wody. Niska jakość gleby sprawia, że winorośl zapuszcza głębokie korzenie, dając winogrona o wysokiej jakości i niskim plonie. Winorośl uprawiana jest na tarasach wyciętych na stromych zboczach doliny Douro. Tarasy są otoczone łupkiem, aby zapobiec erozji, w przeciwnym razie ulewne deszcze zmyłyby luźne kamienie ze zboczy do rzeki. Każdy taras może pomieścić do trzech rzędów winorośli.
Offley Forrester Reserve Port jest produkowany tradycyjną metodą portową. Ręcznie zbierane winogrona są odszypułkowane i miażdżone przed fermentacją w kontrolowanej temperaturze, z maceracją skórki w celu wydobycia taniny, koloru i smaku. Dodatek spirytusu winogronowego w idealnym momencie wyznacza równowagę między słodyczą i bukietem wina. Moment wzbogacenia jest wybierany przez winiarza po ścisłej kontroli temperatury i gęstości fermentacji w zależności od odmiany winorośli, etapu dojrzewania i wymaganej słodyczy końcowej. Po zbiorach wina pozostają w Douro aż do następnej wiosny, kiedy to zostają przewiezione do Vila Nova de Gaia i trafiają do stuletnich loży Offley, gdzie dojrzewają w dębowych beczkach. Ostateczna mieszanka jest wynikiem selekcji win w wieku od trzech do pięciu lat,
William Offley założył w Londynie w 1737 roku tytułowego kupca wina i wkrótce zaczął importować i butelkować Port. W 1787 roku Offley został opisany jako „jeden z najznakomitszych angielskich domów w Porto”. Dom zasłynął dzięki współpracy z Josephem Jamesem Forresterem, późniejszym baronem Forrester, który przybył do Porto w 1831 roku i zasłynął z tworzenia map Douro oraz malowania wielu jego pejzaży. Od 1997 roku Offley rozkwita pod władaniem Sogrape. Jakość, wynikająca z tego, że ich najlepsze wina pochodzą z najlepszych miejsc w regionie Cima Corgo, po raz kolejny awansowała go w szeregach producentów portowych.
Porto ruby reserve ( dawniej vintage character ). Także jest to kupaż różnych roczników ( zwykle ok. 4-6 – letnich dojrzewających w beczkach ), jest pełniejsze, głębsze, poważniejsze niż podstawowe ruby. Wina te wymagają autoryzacji Instytutu Wina Porto ( Instituto do Vinho do Porto, w skrócie IVP ). Do znanych win tego typu należą choćby: Fonseca Bin 27, Graham’s Six Grapes, Sandeman’s Founder Reserve, Dow’s AJS.
Nagrody i wyróżnienia:
85 punktów Wine Enthusiast Magazine;
Concours Mondial de Bruxelles 2009 Złoty Medal;
Złoty Medal Vinalies Internationales 2005.