Offley White Porto
Wino Offley White Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Offley Porto White N.V. Fortified Wine
Kraj: Portugalia
Region: Douro Port
Rodzaj: Słodkie Białe Porto
Szczepy: Códega, Gouveio (Verdelho),
Malvasia Fina, Viosinho
Alkohol:20% PWW1
Pojemność: 0,75l
Białe Porto portugalskie wino wzmacniane spirytusem winnym, któremu zawdzięcza zawartość do 20% alkoholu. W procesie produkcji grona szczepów malavasia fina, codega, rebiato, viosinho są poddawane fermentacji do osiągnięcia siedmioprocentowej zawartości alkoholu, a następnie mieszane z winnym spirytusem. Kupaż tworzony jest z przynajmniej jednorocznych win, po czym dojrzewa w dębowych, wielkich balseiros nawet powyżej trzech lat, a następnie jest rozlewany do butelek, zanim utraci swą charakterystyczną "młodość". Barwa urzeka złocistymi refleksami. W smaku dominują słodkie, lekkie nuty owocowe, pełne prostoty ale i zmysłowości.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bogaty złoty kolor. W nosie aromaty dojrzałej moreli, brzoskwini i marmolady łączą się z nutami kwiatowymi i orzechową, miodową złożonością z epoki w beczce. Na podniebieniu rześka i orzeźwiająca kwasowość doskonale równoważy słodycz i przenosi soczyste posmaki owocowe na trwały finisz. Najlepiej smakuje schłodzony, ten biały porto można smakować samodzielnie lub jako orzeźwiający „portonic” z odrobiną toniku, plasterkiem cytryny i gałązką mięty.
Po przybyciu do winnicy ręcznie zbierane winogrona są odszypułkowane i delikatnie miażdżone. Krótka maceracja na skórkach zapewnia optymalną ekstrakcję związków aromatycznych. Sok jest następnie oddzielany od skórek i umieszczany w zbiornikach ze stali nierdzewnej do fermentacji w niskich temperaturach, aby zachować maksymalną świeżość. Ferment jest ściśle monitorowany, aby określić idealny moment na zatrzymanie fermentacji poprzez wzmocnienie spirytusem winogronowym, pozostawiając część naturalnych cukrów winogron. Wina pozostają w Douro aż do wiosny po zbiorach, kiedy to są transportowane w dół rzeki do historycznych piwnic Offley w Vila Nova de Gaia, gdzie dojrzewają w dębowych beczkach. Wina są regularnie degustowane i analizowane, a ostateczna mieszanka jest tworzona z najlepszych beczek i łączy wina w wieku od dwóch do pięciu lat.
William Offley założył w Londynie w 1737 roku tytułowego kupca wina i wkrótce zaczął importować i butelkować Port. W 1787 roku Offley został opisany jako „jeden z najznakomitszych angielskich domów w Porto”. Dom zasłynął dzięki współpracy z Josephem Jamesem Forresterem, późniejszym baronem Forrester, który przybył do Porto w 1831 roku i zasłynął z tworzenia map Douro oraz malowania wielu jego pejzaży. Od 1997 roku Offley rozkwita pod władaniem Sogrape. Jakość, wynikająca z tego, że ich najlepsze wina pochodzą z najlepszych miejsc w regionie Cima Corgo, po raz kolejny awansowała go w szeregach producentów portowych.