Peter and the Wolf Reserva Tinto
Wino Peter and the Wolf Reserva Tinto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Peter and the Wolf Reserva Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Tejo
Apelacja: DOC Tejo
Producent: Casal Branco
Szczepy: alicante bouschet, syrah,
touriga nacional, cabernet sauvignon
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Nota degustacyjna
Peter and the Wolf Reserva Tinto to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Alicante Bouschet, Syrah, Touriga Nacional oraz Cabernet Sauvignon uprawianych w regionie Tejo. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień z aromatami dojrzałych ciemnych owoców, nuta kwiatów oraz tostów. Na podniebieniu wino jest bogate, pełne o zrównoważonej kwasowości z dojrzałymi taninami i owocowym posmakiem.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, dojrzałe sery,
ONL
Winifikacja:
Winogrona zbierane są ręcznie z najstarszych winnic (z Castelao i Alicante Bouschet) i zbierane maszynami na młodszych (z Syrah i Cabernet). Po przewiezieniu do winnicy winogrona są ręcznie sortowane i tylko najlepsze z nich są dostępne w tej edycji Reserva.
Wino było leżakowane w beczkach przez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, które dodały mu pysznych nut beczkowych i dopełniły garbniki.
Producent – Casal Branco
Ponad 660 hektarów ziemi oraz 200-letnia tradycja rolnicza i winiarska charakteryzują tę posiadłość, która od 1775 r. należy do rodziny Cruz Sobral. Pionierskie innowacje technologiczne w Ribatejo, farma położona kilka kilometrów od Almeirim, właśnie przeszła nową przebudowę w swojej piwnicy z 1817 roku (pierwsza para w regionie), z zaangażowaniem w jakość, która zawsze wyznaczała jego produkcję. Na lewym brzegu Tagu winnice, które dziś zajmują 140 hektarów i mają średni wiek 30 lat, korzystają z piaszczysto-gliniastego terroir, składającego się głównie z typowych portugalskich odmian winorośli: Fernão Pires, Castelão, Trincadeira i Touriga Nacional. Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Alicante Bouchet to ostatnio wprowadzone odmiany zagraniczne, uzupełnienie obszaru uprawy winorośli. W tak konkurencyjnym i stale rozwijającym się sektorze tylko staranna winifikacja i stała kontrola jakości, prowadzona przez młody, wyspecjalizowany zespół, może osiągnąć uznanie już zdobyte przez wina Falcoaria, Capucho, Terra de Lobos, Quinta do Casal Branco i Espumante Monge.