Porto Barros 10 Years Old
Wino Porto Barros 10 Years Old
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barros 10 Years Old Tawny Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Vinho DO Porto
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Francesa,
Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao
Rodzaj: czerwone, słodkie
Gatunek: Porto
Alkohol: 20% POL1
Pojemność: 0,75l
Porto o brązowo-płowym kolorze, nos gęsto zaznaczony aromatami suszonych owoców, w którym wyróżniają się delikatne nuty wanilii i czekolady. Miękka i jedwabista konsystencja oraz subtelne niuanse drewna równoważone są świeżą kwasowością i porywczym taninem, którego kulminacją jest długie i eleganckie wykończenie. Podawanie Sugestia Jako wino naturalne, Port Wine podlega tworzeniu depozytów podczas starzenia. Po otwarciu należy go spożyć w ciągu 4–6 miesięcy, aby zachować oryginalne właściwości. Lekko schłodzony, jest idealnym wyborem do podawania z przystawkami, takimi jak mocne sery i pasztety. Aksamitna konsystencja i wyjątkowa aromatyczna ekspresja wyróżniają się przede wszystkim daniami głównymi z suszonymi owocami. Nie można się oprzeć wazą z foie gras z bakłażanem i orzechami. Wspaniały wybór do podania z niezliczonymi pysznymi karmelowymi ciasteczkami,
Notatki Sommelier Bachus Wina
Barros Port, który właśnie świętował swój 100-letni obrót w 2013 r., Jest niewątpliwie jedną z najbardziej prestiżowych firm produkujących i handlujących w Porcie. Wiele z ich sukcesów pochodzi z portów Colheita - stare pisklęta z jednego roku dojrzewały w beczkach przez co najmniej siedem lat. Ich wiedza specjalistyczna w Colheitas sprawiła, że stały się one wyróżniającym się producentem tego stylu. Barros opuszczają porty Colheita, by dojrzewać w beczkach, aż zostaną ręcznie butelkowane na zamówienie. Utrata wina z parowania (co nazywają udziałem anioła) jest znacznie wyższa w porównaniu do starzenia się butelek. Jest to poświęcenie, które są gotowi złożyć i które pomaga im osiągnąć niezrównaną jakość w swoich winach Colheita. Colheitas można podawać lekko schłodzony jako aperitif lub na koniec posiłku z deserami, serem, orzechami i suszonymi owocami. W czerwcu 2006 r.
Barros Porto 10 YO Tawny to idealne połączenie delikatnego aromatu suszonych owoców i kakao. Ma bardzo nietypowy smak, który zaskoczy nawet doświadczonych smakoszy. Najlepiej pasuje jako aperitif lub dodatek do deseru. Zaleca się podawać w temperaturze pokojowej – około 15-18°C.
Zbiór ręczny w najlepszym momencie, winogrona są destylowane, kruszone i poddawane winifikacji przy starannej maceracji z ekstrakcją barw, garbników i aromatów granulek, uzupełnione ciągłym pompowaniem podczas fermentacji. Proces ten odbywa się w kadziach w kontrolowanej temperaturze między 28-30ºC, aż do osiągnięcia pożądanego Baumé. Na tym etapie dodaje się brandy z winogron (korzyści), pochodzące z wina wzmocnionego. Wino o wyjątkowej jakości, uzyskane w wyniku połączenia kilku zbiorów, w celu uzyskania komplementarności cech organoleptycznych typowych dla tego dojrzałego stylu. Dojrzewa w drewnie przez różne okresy, w których wiek podany na etykiecie odpowiada przybliżonej średniej wieku różnych win na partii.