Quinta da Alorna Marquesa de Alorna Grande Reserva Branco
Wino Quinta da Alorna Marquesa de Alorna Grande Reserva Branco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta da Alorna Marquesa de Alorna Grande Reserva Branco
Kraj: Portugalia
Region: Portugalia Środkowa
Apelacja: Tejo DOC
Producent: Quinta da Alorna
Szczep: Lokalne szczepy
Pojemność: 0,75lPAW1
Alkohol: 13,5 %
Wino o jasno słomkowej barwie z zielonymi refleksami. Na podniebieniu świeże i aromatyczne ujawniające aromaty owoców cytrusowych. Na podniebieniu wyczuwalne dojrzałe żółte owoce, brzoskwinie oraz śliwki. Wino dojrzewało w kadziach stalowych i beczkach. Sugestie kulinarne: drób, indyk pieczony, ryby wędzone, wędliny, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Marquesa de Alorna Grande Reserva Branco posiada złożony i pachnący aromat, w którym dominują nuty bardzo dojrzałych żółtych owoców, otoczone kwiatowym akcentem. Dyskretna wanilia przekazywana przez dąb francuski dopełnia bukiet aromatów. W ustach zaskakuje doskonałym połączeniem bogactwa aromatów, tłustości i kwasowości. Jest to wino o świetnej strukturze. Quinta da Alorna Region Tag Wyprodukowano tylko 3000 butelek. Fermentowany w nowych beczkach z francuskiego dębu pozostaje przez trzy miesiące na drobnym osadzie. Winogrona: 37% Alvarinho, 18% Arinto, 14% Fernão Pires, 14% Viognier, 12% Sauvignon Blanc i reszta Verdelho. Wino jest hołdem złożonym Leonorowi de Almeida Lorena i Lencastre (1750-1839), czwartej Marquesa de Alorna, portugalskiej poecie XVIII wieku i jednemu z najbardziej znaczących głosów preromantyzmu w Portugalii. Posiadacz starannej kultury literackiej i naukowej, kobieta aktywna i interweniująca w życiu politycznym i kulturalnym,
Quinta da Alorna leży w pobliżu miasta Almeirim, w samym sercu regionu winiarskiego Ribatejo. Jej łączna powierzchnia wynosi 2.800 ha, z czego 250 ha przypada na winnice. Gleby są ubogie (a więc najlepsze dla win jakościowych) i piaszczyste. Wytwarzaniem win kieruje jeden z najbardziej znanych portugalskich enologów, Nuno Cancela de Abreu. Rocznie produkuje się tu ok. 1,5 miliona litrów win jakościowych.