Casal Da Coelheira Reserva Branco
- -45,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta da Boeira White Douro DOC
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: DOC Douro
Producent: Quinta da Boeira
Szczepy: 40% Malvasia Fina, 30% Rabigato,
20% Gouveio i 10% Fernão Pires
Rodzaj: białe wytrawne
Temp. serwowania: 8–10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c4
Nota degustacyjna:
Quinta da Boeira White to białe wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 40% Malvasia Fina, 30% Rabigato, 20% Gouveio oraz 10% Fernão Pires uprawianych w regionie Douro. Wino prezentuje jasny cytrynowy odcień, z aromatami białych kwiatów śliwy, cytrusów, cytryny, limonki, gruszki, brzoskwini oraz białych śliwek. Na podniebieniu oleista budowa z wyraźną orzeźwiającą kwasowością, której towarzyszą nuty soczystych owoców subtelna mineralna nuta. Sugestie kulinarne: Ryby, owoce morza, białe mięsa, sałatki, przekąski,
Producent: Port Quinta da Boeira
Quinta da Boeira została zbudowana przez emigranta o imieniu Manuel da Rocha Romariz, który wrócił z Brazylii na początku XIX wieku. Znając rynek brazylijski, zarejestrował się jako eksporter wina porto w 1850 roku, używając do etykietowania dwóch nazw handlowych: ROMARIZ i BOEIRA.
Marki te szybko zdobyły uznanie i zaufanie konsumentów i dystrybutorów swoją jakością, rozszerzając się na kilka rynków, wśród których wyróżniały się m.in. portugalski, angielski, francuski i brazylijski. W 1966 r. majątek nabyła angielska rodzina, magazyny firma tekstylna, a wina sprzedano firmie eksportującej wino porto. W 1999 roku nieruchomość została wystawiona na sprzedaż z głównym zainteresowaniem wykonawcy, który zamierzał wybudować luksusowe domy w zamkniętym kondominium. Ojciec João de Freitas Ferreira, dyrektor szkoły w Vila Nova de Gaia, ostrzegał o sytuacji, w której istnieje możliwość przekształcenia 3 hektarów posiadłości w masywną konstrukcję, co w konsekwencji doprowadzi do zniszczenia stuletniego gaju. Zaniepokojony i uwrażliwiony na sprawę ojciec João de Freitas Ferreira, integrując grupę dziesięciu przyjaciół, postanowił nabyć posiadłość, chroniąc w ten sposób stuletnie drzewa i pałac z początku XIX wieku.
Historia win spokojnych w Douro była nękana przez słabą jakość do niedawna, poczynając od win „blackstrap”, które były popularne przed startem portu w XVIII wieku. W 1979 r. oficjalna demarkacja Douro została rozszerzona o wina spokojne i wzmocnione, aw latach 90. produkcja znacznie wzrosła. Dziś Douro produkuje jedne z najbardziej prestiżowych czerwonych win stołowych w Portugalii z szerokiej gamy lokalnych odmian winorośli.