Quinta Do Casal Branco Capoeira Branco
Wino Quinta Do Casal Branco Capoeira Branco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta Do Casal Branco Capoeira Branco
Kraj: Portugalia
Region: Tejo
Apelacja: DOC Tejo
Producent: Casal Branco
Szczepy: Fernao Pires, Sauvignon Blanc
Kolor: białe
Rodzaj: półwytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Nota degustacyjna
Quinta Do Casal Branco Capoeira Branco to białe półwytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Fernao Pires oraz Sauvignon Blanc uprawianych w regionie Tejo. Wino prezentuje krystalicznie czysty, olśniewający jasno cytrynowy odcień. Nos uwydatnia aromaty kwiatów, owoców tropikalnych, cytryny i moreli. Na podniebieniu pełne a jednocześnie zachowujące świeżą kwasowość, która ułatwia ogólną kompozycję. Jest dobrze zbalansowany z nutami tostów, jabłek, owoców tropikalnych i minerałów.
Sugestie kulinarne: grillowane ryby, owoce morza, lekkie dania, dania orientalne, aperitif.
ONL
Winifikacja:
Zbiór ręczny. Odszypułkowanie, kruszenie i prasowanie z maksymalną ochroną tlenową. Dekantacja w kadzi - 8°C - 10°C przez 48 godzin. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze od 12ºC do 14ºC przez 20 dni. Scena ze stali nierdzewnej. 20% partii poddano fermentacji i starzeniu w beczkach z francuskiego dębu (drugie i trzecie użycie).
Producent – Casal Branco
Ponad 660 hektarów ziemi oraz 200-letnia tradycja rolnicza i winiarska charakteryzują tę posiadłość, która od 1775 r. należy do rodziny Cruz Sobral. Pionierskie innowacje technologiczne w Ribatejo, farma położona kilka kilometrów od Almeirim, właśnie przeszła nową przebudowę w swojej piwnicy z 1817 roku (pierwsza para w regionie), z zaangażowaniem w jakość, która zawsze wyznaczała jego produkcję. Na lewym brzegu Tagu winnice, które dziś zajmują 140 hektarów i mają średni wiek 30 lat, korzystają z piaszczysto-gliniastego terroir, składającego się głównie z typowych portugalskich odmian winorośli: Fernão Pires, Castelão, Trincadeira i Touriga Nacional. Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Alicante Bouchet to ostatnio wprowadzone odmiany zagraniczne, uzupełnienie obszaru uprawy winorośli. W tak konkurencyjnym i stale rozwijającym się sektorze tylko staranna winifikacja i stała kontrola jakości, prowadzona przez młody, wyspecjalizowany zespół, może osiągnąć uznanie już zdobyte przez wina Falcoaria, Capucho, Terra de Lobos, Quinta do Casal Branco i Espumante Monge.