Quinta do Pego LBV Unfiltered Porto
Wino Quinta do Pego LBV Unfiltered Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta do Pego LBV Unfiltered Port
Kraj: Portugalia
Rodzaj: Porto LBV
Producent: Quinta do Pego
Winiarz: Rozèsa Manuela Henrique, Woutera Pienaara
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousão
Pojemność 0,7l
Alkohol:20%
LBV Unfiltered Port Caseiro zachwyca głębią barw o pełni czerwieni z fioletowymi refleksami z granatowym obrzeżem kieliszka. Aromaty ciemnych suszonych owoców, wędzonej śliwki, dzikich polnych kwiatów, ciemnej porzeczki, suszonej gruszki i przypraw korzennych. W ustach pełne, nasycone miłą warstwą ciemnych owoców, które trwale zespajają się z podniebieniem oddając przyjemne wrażenie miłego smaku. Dobrze zbalansowane, gdzie słodycz dobrze wkomponowana w nuty owoców wspólnie przekazują uwodzicielski subtelny smak, który chcemy aby cały czas trwał.
AMK
Sugestie kulinarne: szczerze mówiąc niema potrzeby, aby porto LBV łączyć z posiłkiem jest po prostu porto dobre, nie trzeba potraw. Lecz jeżeli już jest taka potrzeba to polecamy, rogaliki francuskie nadziewane marmoladą, naleśniki z białym serem, pasztet z królika w polewie żurawinowej, wątróbki smaczne z ziemniakami w towarzystwie słodkich buraków, sery kozie, makaron z truskawkami…
Dobre Porto
Wino wzmacniane port Caserio Late Bottled Vintage winifikacja: winogrona (głównie Touriga Nacional i Touriga Franca) są fermentowane przez 3-4 dni w „lagares” (tradycyjnych otwartych zbiornikach fermentacyjnych z granitu) w temperaturze od 26 do 28 ° C. W celu rozbicia wytłoków i ekstrakcji aromatów, kolorów i tanin, zacier jest tylko „deptany”. Tradycyjna i bardzo delikatna metoda. Po pewnym czasie fermentację zatrzymuje się czystą brandy z wytłoczyn (77% obj.), Zgodnie z zaleceniami w produkcji portowej, w celu zmniejszenia resztkowego cukru naturalnego i końcowej wartości alkoholu 19-20% obj. wsiąść do wina. „Late Bottled Vintage” to starodawny port, który spóźnił się na butelce. Oznacza to, że zamiast po 2 latach zostanie on umieszczony na butelce dopiero po 4-6 latach starzenia się beczki.
Winiarnia: Quinta do Pégo i jej 30 hektarów winnic o poziomie klasyfikacji A z 70-letnią winoroślą to spełnienie marzeń duńskiego entuzjasty wina Karstena Søndergaarda, którego firma AMKA jest w pełni właścicielem projektu od 2003 roku. Winiarnia specjalizuje się w najwyższej jakości winach portowych (vintage i późne vintage butelkowane), a znakomite czerwienie Douro już dawno wzbogaciły asortyment. Odpowiedzialna za produkcję jest doświadczony winiarz winiarski Wouter Pienaar.
Wrażenia Somosierra Bachus Wina: Wino: zmysłowe, aksamitnie głębokie rubinowe z żywymi refleksami. Delikatny, elegancki nos o delikatnej intensywności marynowanych iw pełni dojrzałych ciemnych owoców - prowadzony przez słodkie śliwki - w połączeniu z czarującymi nutami dzikich kwiatów. Harmonijny i bujny na podniebieniu. Świeży smak, elegancko zdominowany przez śliwki i uzupełniony czerwonymi owocami i dzikimi ziołami. Słodycz jest doskonale zintegrowana, a wino portowe jest intensywnie aromatyczne i świeże dzięki swoim jedwabistym, ale mocnym taninom i przyjemnej, obecnej kwasowości. Kiedy jest pijany, ma skoncentrowaną ekspresję owoców, jeśli wolisz dojrzewać i mięknąć, powinieneś dać mu kilka lat starzenia się butelki.
Warto zapamiętać że w 1970 roku Taylors byli pionierami kategorii LBV. BK20
Nagrody:
Złoto, Berlin Wine Trophy 2017
Złoto, International Wine Challenge 2017
4 gwiazdki na www.1001degustations.com Selection 2017
Złoto, MundusVini Lato 2016