Ramos Pinto Porto Ruby
Wino Ramos Pinto Porto Ruby
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ramos Pinto Porto Ruby
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: DO Porto
Producent: Ramos Pinto
Szczepy: Tinta Barroca, Touriga Franca
Rodzaj: czerwień słodkie, wzmacniane
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 19,5%
Nota degustacyjna:
Ramos Pinto Porto Ruby to czerwone słodkie wzmacniane wino typu Porto powstałe z odmian Tinta Barroca oraz Touriga Franca uprawianych w regionie Douro. Jest to mieszanka win 3-letnich, która stara się zachować ewolucję winnego koloru, zachowując owocowy aromat i siłę młodych win. Porto Ruby prezentuje głęboko-czerwoną barwę bardziej intensywną niż dla Tawny Port. Mocne owocowe aromaty przede wszystkim wiśni, jeżyny, śliwki i maliny z nutą cynamonu. Długie zwięzłe zakończenie. Sugestie kulinarne: Wino pasuje do sałatki z kaczką, deserów z czerwonymi owocami i każdego rodzaju sera.
Producent: Ramos Pinto
Założona przez Adriano Ramosa Pinto w 1880 roku, Casa Ramos Pinto szybko stała się znana ze swoich ówczesnych innowacyjnych i przedsiębiorczych strategii. Pierwszy znany z wysokiej jakości win butelkowanych, Pinto zaczął angażować się na rynku brazylijskim na początku XX wieku i wkrótce kontrolował połowę całego eksportu wina do całej Ameryki Południowej. Nie zapomniano jednak o Portugalii i Europie. Wina Ramos Pinto stały się punktem odniesienia dla jakości.
Oprócz wielkiego zamiłowania do sztuki, Casa Ramos Pinto zawsze miał świadomość, że jakość win zależy od gleby w regionie Douro. Po wnikliwej analizie stał się więc właścicielem kilku winnic w różnych lokalizacjach i na różnych wysokościach w regionie. Quintas Bom Retiro, Urtiga, Bons Ares i Ervamoira mają bardzo różne cechy. Jednak celem zawsze było zapewnienie kontroli nad produkcją i jakością wina. W 1990 roku Casa Ramos Pinto stała się częścią Grupy Roederer o bardzo podobnej historii, nadając Casa Ramos Pinto wymiar międzynarodowy. Wina Ramos Pinto Port produkowane są w centrum winiarskim Quinta do Bom Retiro. W przypadku LBV i Vintage Port winogrona są miażdżone w tradycyjnych lagarach. Po pierwszych etapach winifikacji wina są transportowane do zabytkowych piwnic winnych w Vila Nova de Gaia, gdzie rozpoczyna się długi proces dojrzewania.
Nagrody:
Silver Medal – Monterey Wine Competition
2023-06-16
Dobre porto Ramps Port
To czerwone porto jest produkowane przez winiarnię Ramos Pinto. Krajem pochodzenia tego czerwonego portu jest Portugalia z regionu Douro. Owocowy smak jest wyraźnie obecny. Czysty smak spowodowany aromatem winogron.