Santo Isidro Moscatel de Setubal DOC
Wino Santo Isidro Moscatel de Setubal DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Santo Isidro Moscatel de Stubal DOC
Kraj: Portugalia
Region: Półwysep Setubal (Pegoes)
Apelacja: DOC Setubal
Producent: Santo Isidro de Pegoes
Szczepy: Moscatel de Setubal
Rodzaj: słodkie, deserowe
Pojemność: 0,75 l
Alkohol:17,5%
Bursztynowy kolor. Bardzo intensywny miodowy aromat z lekką nutą skórki pomarańczy. Doskonała kwasowość świetnie komponuje się ze słodkim smakiem. Starzone 3 lata w beczkach z amerykańskiego dębu. Dobre do spożycia nawet przez kolejne 50 lat. Sugestie kulinarne: Desery, ciastka, wypieki, digestive.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Półwysep Setúbal charakteryzuje się klimatem i świetnymi warunkami. W regionie tym występują gleby pozolitowe i piaszczyste, bogate w wodę. Z wpływami Mediterrâneo i bliskości Morza Atlantyckiego. Ta doskonała harmonia zapewnia wspaniały rozwój naszych szlachetnych winogron, które dają nam wspaniałe wina wysokiej jakości.
Notatki degustacyjne
Wspaniały bursztynowy kolor z intensywnym aromatem skórki pomarańczowej i miodu, który rozbrzmiewa na podniebieniu. Jasna kwasowość sprawia, że to wino deserowe nie jest zbyt lepkie i bardzo przyjemne.
Santo Isidro de Pegões została założona w 1958 roku. Spółdzielnia składa się ze 140 winiarzy i ma dostęp do ponad 1100 hektarów winnic położonych w obszarze Terras do Sado na półwyspie Setúbal. Ten obszar przybrzeżny korzysta z bogatych w minerały gleb piaszczystych i chłodzących wiatrów atlantyckich. Santo Isidro de Pegões to jedna z najbardziej przyszłościowo myślących spółdzielni w Portugalii, a jej główny winiarz, Jaime Quendera, jest jednym z najbardziej szanowanych portugalskich winiarzy. W 2017 roku otrzymali od IWSC trofeum Portugalskiego Producenta Wina Roku.
Winnica Pegões położona jest pomiędzy dwoma rezerwatami przyrody: ujściem Tagu na północnym zachodzie i Sado na południowym zachodzie. Na wschodzie znajdują się wzgórza Arrabida, a na zachodzie gliny prowincji Alentejo. Wyjątkowa gleba nazywa się „Pliocenico de Pegões”. Jest to piaszczysta gleba utworzona przez miliony lat przez piasek transportowany przez rzeki Tag i Sado. To właśnie śródziemnomorska kombinacja klimatu i gleby tworzy ten wyjątkowy terroir Pegões.