

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
W trakcie naszej nieustającej praktyce próbowania nowych odmian winogron , trafiliśmy do Cederberg's Bukettraube z Południowej Afryki. Ta biała odmiana winogron powstała w Niemczech w wyniku skrzyżowania szczepów Silvaner i Schiava i zyskała popularność w wybranych regionach, m.in. w Republice Południowej Afryki. Choć pod wieloma względami winogrona te przypominały nam aromatyczny Muscat, równowaga kwasowości, cukru i smaku sprawiła, że chętnie do niego wracaliśmy. Ten Bukettraube z RPA miał średnio cytrynowy kolor i średnie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini, grejpfruta, białego kwiatu, mokrego kamienia i ananasa. Miał też wyraźną „winogronową” nutę – coś, co często kojarzymy z Muscat (stąd nasze bliższe skojarzenie). W smaku było średnio wytrawne z wysoką kwasowością, średnim alkoholem, średnim body i intensywnością smaku oraz długim finiszem. Mieliśmy nuty cytryny, limonki, gruszki, grejpfruta, ananasa, tę samą winogronową nutę, biały kwiat, słony i nieco mniej nut mineralnych niż aromat. To ciekawe wino, choćby ze względu na wyczuwalne nuty cukrowe, które były dopasowane do wysokiej kwasowości. Czy cukry były nieco wyższe, niż zazwyczaj preferujemy? Tak, ale to wino było zrównoważone. W związku z tym, chociaż całkiem nam smakowało, strategiczne dobieranie potraw jest koniecznością.
Przyjemne białe wino Bukettraube z RPA miał średnio cytrynowy kolor i średnie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini, grejpfruta, białego kwiatu, mokrego kamienia i ananasa. Wino zachwycało też wyraźną „winogronową” nutą – coś, co często kojarzymy z Muscat (stąd nasze bliższe skojarzenie). W smaku było nisko wytrawne z wysoką owocową kwasowością, średnim alkoholem, średnim (+) body i intensywnością smaku oraz długim finiszem. Mieliśmy nuty cytryny, limonki, gruszki, grejpfruta, ananasa, tę samą winogronową nutę, biały kwiat, słony i nieco mniej nut mineralnych niż aromat. To ciekawe wino, choćby ze względu na wyczuwalne nuty cukrowe, które zostały dopasowane do wysokiej kwasowości. Czy cukry były nieco wyższe, niż zazwyczaj preferujemy? Tak, ale to wino było zrównoważone. Wino smaczne lecz dominacja słodyczy nad wytrawnością jest, chociaż całkiem nam smakowało, strategiczne dobieranie potraw jest koniecznością. Połączyliśmy to słodsze białe wino z tajską zupą z dyni piżmowej, która była niezwykle aromatyczna i lekko pikantna. Tajski smak wydobył bardziej wyraziste limonki, ananasa i tropikalne owoce cytrusowe i było to połączenie, które naprawdę śpiewa! Dlatego też rekomendowalibyśmy dobieranie win do takich samych dań, jakie stosujemy do Gewurztraminera – wybierz tajskie curry, wybierz pikantne dania i połącz z odpowiednią intensywnością aromatów.