Cederberg Bukettraube
Wino Cederberg Bukettraube
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cederberg Bukettraube
Kraj: RPA
Region: Western Cape
Producent: Cederberg Private Cellar
Winiarz: David Nieuwoudt
Szczep: Bukettraube
Alkohol: 13,5%
Poj: 0,75l
Intensywna jasno złota barwa. Egzotyczne i delikatne aromaty kwiatowe i owocowe z nutą miodu, suszonych brzoskwiń i mango. W smaku wysoka owocowość, świeże, z zrównoważonym soczystym wykończeniem. Polecane do dań kuchni azjatyckiej, potraw z curry, cukinii, bakłażana, a także jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bukettraube, niemiecka krzyżówka z XIX wieku odmian Silvaner i mało znanej Schiva Grossa, jest rzadko uprawiana poza Afryką Południową, ale jeśli się ją dobrze uprawia, powstaje z niej pyszne, półwytrawne białe wino (zawierające 24 gramy cukru resztkowego), przypominające wino Muscat. Jasne i orzeźwiające – wspaniałe do picia z tajskimi owocami morza aromatyzowanymi cukrem palmowym. Zapach wiciokrzewu i owoców tropikalnych. Atak nektarynki i białej brzoskwini, delikatny, ale z ostrym kręgosłupem.
Wyprodukowane przez Davida Nieuwoudta, który przejął niesamowitą posiadłość Cederberg od swojego ojca w 1997 r. Winnice tutaj są najwyższe na Przylądku, na wysokości 1100-1150 metrów w górach Cederberg. Dobre naturalne opady deszczu, około 550-600 mm, chłodne temperatury (czasami opady śniegu zimą), z dużą ilością wiatru sprawiają, że Cederberg cieszy się niemal idealnym klimatem, w szczególności długim okresem dojrzewania. Białe wina są świeże jak góry, z dużą ilością naturalnej kwasowości.
Niezadowolony z wysiłków, jakie poczynił w Cederbergu - na przykład nowych nasadzeń na twardych zboczach łupkowych - kupił również ziemię w wietrznym Elim na dalekim południu kraju na łupkowych i granitowych glebach. Swoje wina z tego miejsca oznaczył nazwą Ghost Corner, którą żeglarze zwykli nadawać pobliskiemu Przylądkowi Igielnemu, najbardziej wysuniętemu na południe punktowi Afryki.
Wino Bukettraube jest kolejnym ze starych śródziemnomorskich serii i być może jest najbardziej czczone. Niestety, wino to staje się coraz dojrzalsze z biegiem lat. Ten rocznik jest dla mnie naprawdę forsowany, pokazuje dojrzałe owoce, niemal dosłownie słodkie nuty, słodkiej gałki muszkatołowej, wanilii, czekolady i daktyli. Usta tego masywnego i pełnego wina są warstwowe i naprawdę owocowe, z większą ilością daktyli, dżemowych owoców, słodkiego dżemu jeżynowego i jagodowego, z czerwonymi owocami i grafitem. Finisz jest długi i czarny, z długo utrzymującymi się taninami, ze skórą i bogatymi przyprawami.
Cederberg Bukettraube - Opinie klientów
Wino Cederberg Bukettraube
Przyjemne białe wino Bukettraube z RPA miał średnio cytrynowy kolor i średnie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini, grejpfruta, białego kwiatu, mokrego kamienia i ananasa. Wino zachwycało też wyraźną „winogronową” nutą – coś, co często kojarzymy z Muscat (stąd nasze bliższe skojarzenie). W smaku było nisko wytrawne z wysoką owocową kwasowością, średnim alkoholem, średnim (+) body i intensywnością smaku oraz długim finiszem. Mieliśmy nuty cytryny, limonki, gruszki, grejpfruta, ananasa, tę samą winogronową nutę, biały kwiat, słony i nieco mniej nut mineralnych niż aromat. To ciekawe wino, choćby ze względu na wyczuwalne nuty cukrowe, które zostały dopasowane do wysokiej kwasowości. Czy cukry były nieco wyższe, niż zazwyczaj preferujemy? Tak, ale to wino było zrównoważone. Wino smaczne lecz dominacja słodyczy nad wytrawnością jest, chociaż całkiem nam smakowało, strategiczne dobieranie potraw jest koniecznością. Połączyliśmy to słodsze białe wino z tajską zupą z dyni piżmowej, która była niezwykle aromatyczna i lekko pikantna. Tajski smak wydobył bardziej wyraziste limonki, ananasa i tropikalne owoce cytrusowe i było to połączenie, które naprawdę śpiewa! Dlatego też rekomendowalibyśmy dobieranie win do takich samych dań, jakie stosujemy do Gewurztraminera – wybierz tajskie curry, wybierz pikantne dania i połącz z odpowiednią intensywnością aromatów.
2024-09-12
Wino Cederberg Bukettraube
W trakcie naszej nieustającej praktyce próbowania nowych odmian winogron , trafiliśmy do Cederberg's Bukettraube z Południowej Afryki. Ta biała odmiana winogron powstała w Niemczech w wyniku skrzyżowania szczepów Silvaner i Schiava i zyskała popularność w wybranych regionach, m.in. w Republice Południowej Afryki. Choć pod wieloma względami winogrona te przypominały nam aromatyczny Muscat, równowaga kwasowości, cukru i smaku sprawiła, że chętnie do niego wracaliśmy. Ten Bukettraube z RPA miał średnio cytrynowy kolor i średnie aromaty cytryny, limonki, brzoskwini, grejpfruta, białego kwiatu, mokrego kamienia i ananasa. Miał też wyraźną „winogronową” nutę – coś, co często kojarzymy z Muscat (stąd nasze bliższe skojarzenie). W smaku było średnio wytrawne z wysoką kwasowością, średnim alkoholem, średnim body i intensywnością smaku oraz długim finiszem. Mieliśmy nuty cytryny, limonki, gruszki, grejpfruta, ananasa, tę samą winogronową nutę, biały kwiat, słony i nieco mniej nut mineralnych niż aromat. To ciekawe wino, choćby ze względu na wyczuwalne nuty cukrowe, które były dopasowane do wysokiej kwasowości. Czy cukry były nieco wyższe, niż zazwyczaj preferujemy? Tak, ale to wino było zrównoważone. W związku z tym, chociaż całkiem nam smakowało, strategiczne dobieranie potraw jest koniecznością.