Diemersfontein Harlequin Shiraz Pinotage
Wino Diemersfontein Harlequin Shiraz Pinotage
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Diemersfontein Harlequin Shiraz Pinotage
Kraj: RPA
Region: Western Cape
Producent: Diemersfontein Wines
Szczepy: 72% Shiraz, 28% Pinotage
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 12 miesięcy, dąb francuski (pinotage)
Temp. serwowania: 16 - 18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c4
Nota degustacyjna:
Diemersfontein Harlequin jest wytwarzany z winogron Shiraz i Pinotage. Wino mieni się w kieliszku rubinowo czerwonym odcieniem z wyczuwalnymi nutami ciemnych jagód oraz nutami prażonymi. Na podniebieniu obfite, soczyste z przyjemnymi miękkimi taninami, którym towarzyszą nuty czarnej porzeczki, śliwek z nutą mokki.
Sugestie kulinarne: dania z jagnięciny i wołowiny, grillowane mięsa, grillowane kiełbaski, pierś z kaczki, curry,
Producent: Diemersfontein Wines
Zaledwie 45 minut jazdy od Kapsztadu, Diemersfontein znajduje się w pobliżu słynnego Cape Wine Route. Diemersfontein jest najbardziej znany ze swojego wyjątkowego Pinotage.
Diemersfontein jest własnością rodziny Sonnenberg od początku lat 40. XX wieku. Max Sonnenberg kupił farmę o powierzchni 183 hektarów, która leży w cieniu majestatycznych gór Hawekwa i oferuje panoramiczny widok na dwie góry Du Toit Kloof i Bains Kloof. W centrum winnicy znajdują się malownicze ogrody zaprojektowane przez Cecilię Sonnenberg. Niezliczone róże i azalie z ich kwiatami stanowią scenerię dla świątecznych okazji.
Pierwsze winnice założono w latach 70. XX wieku, aw 2000 r. David Sonennberg zbudował własną piwnicę i zaczął produkować nagradzane wina posiadłości. W winnicach sadzone są Shiraz, Pinotage, Cabernet Sauvignon i Merlot, ale z powodzeniem uprawia się tu także „mniej znane” odmiany winorośli Viognier, Barbera, Roobernet i Mouvedre. Diemersfontein jest najbardziej znany ze swojego wyjątkowego Pinotage.
2023-06-16
Wino Diemersfontein Harlequin Shiraz Pinotage
Kupaż shiraza i pinotage uwodzący bukietem czarnej porzeczki i śliwek z nutą mokki. W ustach pełne, o soczystych taninach, pozostawiające intensywny owocowy posmak. Podawać do pieczonej jagnięciny, dań kuchni malajskiej, grillowanych mięs i warzyw.