Glen Carlou Cabernet Sauvignon
Wino Glen Carlou Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Glen Carlou Cabernet Sauvignon
Kraj: RPA
Region: Paarl
Producent: Glen Carlou Wine Estate
Szczepy: 100% Cabernet Sauvignon
Rodzaj: red dry wine
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Nota degustacyjna
Glen Carlou Cabernet Sauvignon to czerwone wytrawne wino o głębokim granatowym odcieniu z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia intensywne aromaty dojrzałych czerwonych owoców, jagód, czarnej porzeczki przeplatane z nutami dębowymi. Na podniebieniu bogate, pełne, o miękkich soczystych taninach, którym towarzyszą nuty czarnych porzeczek oraz czerwonych jagód. Sugestie kulinarne: żeberka, polędwica wieprzowa, pieczona kaczka, dojrzałe sery, pikantne kiełbasy, makarony z mięsnymi sosami.
Winifikacja:
Ręcznie zbierane i sortowane, winogrona były fermentowane w otwartych i zamkniętych fermentorach ze stali nierdzewnej. Starzone w beczkach przez 15 miesięcy, drugie i trzecie napełnienie beczek z francuskiego dębu.
Producent - Glen Carlou Wine Estate
Winiarnia „Glen Carlou Vineyards” znajduje się w północnej części Simonsberg w południowoafrykańskiej dzielnicy win Paarl w pobliżu miasta o tej samej nazwie. Pierwotnie była częścią majątku Simonsvley, którzy byli pierwszymi holenderskimi osadnikami, którzy osiedlili się na Przylądku na początku XVII wieku. W XVIII wieku teren obecnej winnicy został nazwany "Skilpadje" (po holendersku żółw) na cześć winnicy przypominającej skorupę żółwia. W 1985 roku farma Lencarlou została przejęta przez Waltera Finlaysona pochodzenia szkockiego i przemianowana na Glen Carlou. Obecnie prowadzi go jego syn David, który uczył się handlu w Bordeaux w Château Margaux oraz w Australii i Kalifornii. W międzyczasie właścicielem firmy była szwajcarska firma Hess Family Estates .
Całkowita posiadłość obejmuje 108 hektarów, z czego 65 to winnice. Białe wina Chardonnay (60%) i Chenin Blanc są uprawiane do 60%, a czerwone odmiany Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc , Malbec (Cot ), Merlot , Mourvèdre (Monastrell ), Petit Verdot , Pinot Noir , Shiraz (Syrah ), Tempranillo i Zinfandeldo 40%. Jedna część znajduje się u podnóża Simonsberg, druga część na Tortoise Hill. Wśród win premium znajdują się przede wszystkim „Chardonnay Reserve” (uważane za jedno z najlepszych w RPA), a także mieszanka Bordeaux „Grande Classique” (Cabernet Sauvignon, Merlot) oraz Pinot Noir serwowane w pierwszej klasie Lufthansy. Rocznie produkuje się około 250 000 butelek wina.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dobry Cabernet z RPA ma świetną strukturę i jest uczciwym i rozpoznawalnym Simonsberg Cabernet Sauvignon. W intrygującym nosie wyczuwalne są nuty ciemnych owoców, śliwki, wiśni i pudełka cygar. Smaki dojrzałych jeżyn i ciemna wiśnia na podniebieniu wspierają posmak mięty i gorzkiej czekolady. Garbniki, owoce i dąb na tym szlachetnym przykładzie są doskonale zintegrowane, co daje zrównoważone i pełne wino o jednolitym finiszu. Winogrona do tego wina pochodziły z 10 różnych winnic w apelacji Paarl. Każdy blok trzymano oddzielnie aż do końcowego zmieszania. Winogrona moczono na zimno przez minimum 5 dni przed fermentacją i pozostawiano na co najmniej 12 dni na skórkach. Fermentację przeprowadzono w otwartych zbiornikach ze stali nierdzewnej z regularnymi pompami. Wino było leżakowane przez 15 miesięcy w drugim napełnieniu z dębu francuskiego.
2022-06-02
Glen Carlou Cabernet Sauvignon
Znakomicie zbalansowane z bogatym bukietem jeżyn, morwy i pikantnego dębu wspartych mocnymi, jędrnymi taninami.