Glen Carlou Grand Classique
Wino Glen Carlou Grand Classique
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: RPA
Region: Paarl
Producent: Glen Carlou Wine Estate
Szczepy: Cabernet Sauvignon, Merlot,
Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Nota degustacyjna
Glen Carlou Grand Classique to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 28% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 18% Petit Verdot, 17% Cabernet Franc, 15% Malbec. Wszystkie starannie zebrane winogrona do tej mieszanki poddano osobnej winifikacji, dopóki nie nadszedł czas na mieszanie.
Wino prezentuje głęboki rubinowo fioletowy odcień. Nos uwydatnia aromaty ciemnych owoców, jeżyn, czarnych porzeczek, wiśni z nutą goździków oraz pudełka po cygarach. Na podniebieniu wino jest pełne, mocno zbudowane z drobnoziarnistymi taninami i naturalnie zrównoważoną kwasowością, która jest wspierana przez nuty czerwonych owoców, jeżyn oraz przypraw. Wino dojrzewało 18 miesięcy w dębowych beczkach.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, polędwica wołowa, pieczeń, sery dojrzewające, makarony z mięsnymi sosami, aperitif.
Producent - Glen Carlou Wine Estate
Winiarnia „Glen Carlou Vineyards” znajduje się w północnej części Simonsberg w południowoafrykańskiej dzielnicy win Paarl w pobliżu miasta o tej samej nazwie. Pierwotnie była częścią majątku Simonsvley, którzy byli pierwszymi holenderskimi osadnikami, którzy osiedlili się na Przylądku na początku XVII wieku. W XVIII wieku teren obecnej winnicy został nazwany "Skilpadje" (po holendersku żółw) na cześć winnicy przypominającej skorupę żółwia. W 1985 roku farma Lencarlou została przejęta przez Waltera Finlaysona pochodzenia szkockiego i przemianowana na Glen Carlou. Obecnie prowadzi go jego syn David, który uczył się handlu w Bordeaux w Château Margaux oraz w Australii i Kalifornii. W międzyczasie właścicielem firmy była szwajcarska firma Hess Family Estates .
Całkowita posiadłość obejmuje 108 hektarów, z czego 65 to winnice. Białe wina Chardonnay (60%) i Chenin Blanc są uprawiane do 60%, a czerwone odmiany Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc , Malbec (Cot ), Merlot , Mourvèdre (Monastrell ), Petit Verdot , Pinot Noir , Shiraz (Syrah ), Tempranillo i Zinfandeldo 40%. Jedna część znajduje się u podnóża Simonsberg, druga część na Tortoise Hill. Wśród win premium znajdują się przede wszystkim „Chardonnay Reserve” (uważane za jedno z najlepszych w RPA), a także mieszanka Bordeaux „Grande Classique” (Cabernet Sauvignon, Merlot) oraz Pinot Noir serwowane w pierwszej klasie Lufthansy. Rocznie produkuje się około 250 000 butelek wina.
Nagrody i wyróżnienia:
Tim Atkin South Africa Report 2018 – 90 pkt,
Platter Guide 2019 – 4,5 gwiazdki,
International Wine & Spirits Competition 2018 – Silver Outstanding,
Neal Martin Vinous Report 2018 – 91 pkt,
Old Mutual Trophy Wine Show 2018 – brąz,