Glen Carlou Sauvignon Blanc
Wino Glen Carlou Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Glen Carlou Sauvignon Blanc
Kraj: RPA
Region: Paarl
Producent: Glen Carlou Wine Estate
Szczepy: Sauvignon Blanc
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Nota degustacyjna
Glen Carlou Sauvignon Blanc prezentuje jasno cytrynowy odcień. Bukiet ujawnia żywy styl Sauvignon Blanc, wyrażający wielowarstwowe nuty marakui, guawy i gruszki. Na podniebieniu wino potwierdza szereg aromatów tropikalnych owoców, dojrzałej figi i agrestu, podkreślone rześką mineralnością, prowadzącą do delikatnego finiszu.
Sugestie kulinarne: białe ryby, owoce morza, drób, łagodne sery, sałatki.
Producent - Glen Carlou Wine Estate
Winiarnia „Glen Carlou Vineyards” znajduje się w północnej części Simonsberg w południowoafrykańskiej dzielnicy win Paarl w pobliżu miasta o tej samej nazwie. Pierwotnie była częścią majątku Simonsvley, którzy byli pierwszymi holenderskimi osadnikami, którzy osiedlili się na Przylądku na początku XVII wieku. W XVIII wieku teren obecnej winnicy został nazwany "Skilpadje" (po holendersku żółw) na cześć winnicy przypominającej skorupę żółwia. W 1985 roku farma Lencarlou została przejęta przez Waltera Finlaysona pochodzenia szkockiego i przemianowana na Glen Carlou. Obecnie prowadzi go jego syn David, który uczył się handlu w Bordeaux w Château Margaux oraz w Australii i Kalifornii. W międzyczasie właścicielem firmy była szwajcarska firma Hess Family Estates .
Całkowita posiadłość obejmuje 108 hektarów, z czego 65 to winnice. Białe wina Chardonnay (60%) i Chenin Blanc są uprawiane do 60%, a czerwone odmiany Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc , Malbec (Cot ), Merlot , Mourvèdre (Monastrell ), Petit Verdot , Pinot Noir , Shiraz (Syrah ), Tempranillo i Zinfandeldo 40%. Jedna część znajduje się u podnóża Simonsberg, druga część na Tortoise Hill. Wśród win premium znajdują się przede wszystkim „Chardonnay Reserve” (uważane za jedno z najlepszych w RPA), a także mieszanka Bordeaux „Grande Classique” (Cabernet Sauvignon, Merlot) oraz Pinot Noir serwowane w pierwszej klasie Lufthansy. Rocznie produkuje się około 250 000 butelek wina.