Kanonkop Paul Sauer
Kraj: RPA
Region: Western Cape
Podregion: Stellenbosch
Producent: Kanonkop Wine Estate
Winemaker: Abre Beeslaar
Alkohol: 15,5%
Rozwiń opis...
Dojrzałe czerwone wino. Aromat tego wina osiąga swoją pełną wyrazistość po 18-24 miesięcznym leżakowaniu w nowych drewnianych beczkach. Wino to ma mocną, zwartą strukturę subtelnie połączoną z aromatycznymi akcentami dojrzałych owoców. Szczep: 70% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc, 15% Merlot.
Paul Sauer Kanonkop wino ma niesamowicie złożony i dekadencki nos – czerwone i czarne owoce, fiołki, kadzidło, ziemia, wanilia, cynamon i inne dębowe przyprawy. Podniebienie bogate i szerokie, ale bardzo dobrze wyważone – soczyste owoce i przyjemnie przyczepne taniny. Jest w nim szlachetna rustykalność, co oznacza, że nie jest zbyt dopracowana, ale jest to charakter, który zawsze charakteryzował to wino i zawsze będzie. Żywotność wina do 20lat
Kanonkop to rodzinna firma, która od czterech pokoleń jest właścicielem winnicy, gdzie produkowane są najlepsze czerwone wina Południowej Afryki. Potwierdzeniem są liczne nagrody, które firma otrzymuje od 1990 roku. Debiut i historia Kanonkop W XVII wieku wiele żaglowców przepłynęło Przylądek Południowoafrykański, gdy podróżowały z Dalekiego Wschodu do Europy. Gdy tylko statek zarzucił kotwicę, z niewielkiego wzgórza Kopje z armaty oddano strzał ostrzegawczy, aby ostrzec mieszkańców Stellenbosch o przybyciu nowych towarów. To wzgórze i armaty nadają nazwę Kanonkop.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Skomplikowane i warstwowe aromaty cassis, śliwek i słodkich przypraw są dodatkowo uzupełniane nutami tytoniu, drewna cedrowego i pudełka cygar na nosie. Podniebienie ma miękki, soczysty rdzeń z czerwonych i czarnych owoców z bezszwowymi, zintegrowanymi taninami i delikatnym szewem kwasowości. Precyzyjna równowaga między nowym dębem a owocami daje wino z gracją i elegancją. Piękne pikantne nuty na wykończeniu. Odpowiedni dodatek do zapiekanek mięsnych, steków, pieczeni i wyboru dobrze dojrzałych serów. W przypadku prawidłowego przechowywania wino dojrzewa z wdziękiem przez 20–25 lat.
Kanonkop Paul Sauer wyprzedza raport Tima Atkina z pierwszą 100-punktową oceną wina południowoafrykańskiego. „Kanonkop Paul Sauer 2015 jest pierwszym południowoafrykańskim winem, które otrzymało 100 punktów w rocznym raporcie na temat przemysłu winiarskiego w RPA przez szanowanego brytyjskiego sędziego wina, dziennikarza i krytyka Tima Atkin MW. W siódmym raporcie z Afryki Południowej, który właśnie został wydany, Atkin skosztował 1985 win z całego kraju, a kultowa mieszanka stylu Bordeaux w Kanonkop osiągnęła najwyższy wynik…
RAPORT NEAL MARTIN
„Paul Sauer spędził pięć dni na skórkach i przez 24 miesiące dojrzewał w nowym 225-litrowym dębie francuskim (średni tost.) Próbowałem tego zarówno widzącego, jak i niewidomego. Ma wyrafinowany bukiet jeżyn, malinowych coulis, cedru, szałwii i mięty, być może wykazując nieco większą precyzję. Podniebienie ma średnie ciało z zaokrągloną taniną, nutą jeżyny, maliny, szałwii, białego pieprzu i ołówka. To dość intelektualny Paul Sauer i jeden z najbardziej złożonych, z jakimi się spotkałem, wykazujący się prawdziwym wyrafinowaniem i głębią w kierunku trwałego wykończenia. Korzysta z niego jeszcze przez rok lub dwa w butelce, ale co za imponujące wino! ”
- Neal Martin 95
RAPORT NEAL MARTIN
„Paul Sauer jest najpopularniejszym cuvée Kanonkop i dojrzewa przez 24 miesiące w nowych francuskich barrique. Ma intensywny bukiet jeżyn, malin i mięty zmieszany z szałwią i oregano. Podniebienie jest średnio ciężkie z drobnoziarnistą taniną; dąb jest dobrze zintegrowany, a jego eleganckie, lekko przyprawione, dość trwałe wykończenie zapewnia satysfakcję i harmonię. Zawsze jeden z najbardziej imponujących czerwonych przylądków, pokazuje swoją klasę. ”