Kanonkop Pinotage Kanonkop Kadette
Kraj: RPA
Region: Western Cape
Podregion: Stellenbosch
Producent: Kanonkop Wine Estate
Szczep: Pinotage 100%
Alkohol: 14,5%
Rozwiń opis...Barwa wina ciemno rubinowa z czerwonymi połyskującymi refleksami. Aromaty złożone z dominacją ciemnych owoców pestkowych, na tle malin i truskawek. Złożone wino z nutami czerwonych owoców i smaków mokki. Eleganckie struktury tarninowe o dobrej długości i suchym wykończeniu. Fermentacja odbywała się w otwartych fermentatorach betonowych o temperaturze 28 ° C. Czapkę dziurkowano ręcznie co 2 godziny i sok był ściągany ze skór po 3 dniach. Dojrzewała przez 14 miesięcy w 2. dąb francuski.
Sugestie kulinarne: Potjiekos, Russian, Venison, gulasz wieprzowy, wołowina gotowana w towarzystwie warzyw, krokiety z grzybami, Maultaschen, klopsy po królewiecku, pieczona kiełbasa z sosem curr, szaszłyki z polędwiczki wzbogacone boczkiem i cebulą, makarony w sosach grzybowych, schabowy z serem…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pinotage to odmiana winorośli, której trudno traktować poważnie. Walczyła z reputacją producenta win o określonym smaku – takim, który nie wszystkim odpowiada. Bad Pinotage często ma charakterystyczny słodko-kwaśny charakter, często z pewną goryczką. Ostatnio jednak jego reputacja znacznie się poprawiła, a wiele podziękowań należy się jednemu producentowi: Kanonkopowi. Winemaker: Abre Beeslaar Żywotność wina do 20lat
2023-11-13
Pintage wino
Wino ze szczepu Pinotage jest smaczne, zbalansowane, o strukturze złożonej z aromatów czerwonych i ciemnych owoców, z nutami ziemistych i kawowych zapachów. Świetne do wędzonych i grillowanych mięs oraz aromatycznych sosów mięsnych.