Simonsig TIARA
Wino Simonsig TIARA
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: RPA
Region: Stellenbosch
Producent: Simonsig Winery
Szczepy: 68% Cabernet Sauvignon 24% Merlot
4% Petit Verdot, 4% Cabernet Frank
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Nota degustacyjna
Bogaty, pachnący bukiet jeżyny i czerwonych jagód podkreślają warstwy mokki, słodkiego cukru cynamonowego i waniliowej pikanterii. Przy większym napowietrzeniu wino pokazuje fiołek i pyszne owoce morwy. „Tiara” reprezentuje grot czerwonych win Simonsig; pierwsza "Tiara" została wyprodukowana w 1990 roku i po nominacji jako najlepsze wino roku w 1992 roku przez The Wine of the Month Club, zawsze była winem referencyjnym w RPA.
Tiara to czerwona mieszanka w stylu Bordeaux powstała w wyniku kupażu gron 68% Cabernet Sauvignon 24% Merlot, 4% Petit Verdot oraz 4% Cabernet Frank uprawianych w regionie Stellenbosch. Wino prezentuje rubinowy odcień. Nos jest wyrażony z nutami czerwonej porzeczki i czarnej porzeczki oraz nutami morwy z delikatnymi akcentami drewna cedrowego. Na podniebieniu szeroka, złożona i przyjemna finezja; zrównoważony i wytrwały smak.
Winifikacja:Po delikatnym prasowaniu, klasyczna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Maceracja w dużych drewnianych beczkach. Wino dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu przez 17 miesięcy.
Producent - Simonsig Winery
Odkąd francuski hugenot Jacques Malan po raz pierwszy postawił stopę w Kapsztadzie w RPA, rodzina Malan zaczęła wkraczać w świat wina, do tego stopnia, że z pokolenia na pokolenie przyjeżdżali do Fransa Malana, już nieżyjącego, ale wciąż uznawanego za jednego z pionierów południowoafrykańskiego przemysłu winiarskiego, a także rzemieślnika i innowatora we wprowadzaniu ważnych innowacji, takich jak „Szlak Wina Stellenbosch” i produkcja pierwszego południowoafrykańskiego Méthode Cap Classique, wina musującego refermentowanego w butelce według produkcji zasady francuskiego szampana. Dziś dziedzictwo Fransa Malana przetrwało dzięki jego synom, Francois i Johanowi, a także dzięki wnukowi Francois-Jacques, obecnie zaangażowanemu w prowadzenie biznesu winiarskiego Simonsig Estate.
Posiadłość Simonsig, w której najważniejsze wartości rodzinne reprezentują niekwestionowanych liderów, zawsze była zaangażowana w produkcję win o międzynarodowej doskonałości, zdolnych do wyrażenia wszystkich osobliwości unikalnego terroir, takiego jak Stellenbosch. Na znak maksymalnej trwałości, a zatem z poszanowaniem w najgłębszej równowadze środowiska, przyrody, bioróżnorodności i ekosystemu, winogrona uprawiane są między rzędami z profesjonalizmem i pasją, tak aby zbiory były zdrowe, proste, skoncentrowane i bogaty w każdy najmniejszy niuans organoleptyczny. W piwnicy, przyjęta filozofia nie różni się zbytnio, tak, że etap jest zawsze surowcem, przetworzonym na znak najwyższej jakości, aby uwydatnić i uwydatnić wszystko, co sezon i terytorium były w stanie wyrazić. w owocach. W ten sposób powstaje po prostu niezwykła gama etykiet, które nie tylko są w stanie zaspokoić wszystkie gusta i podniebienia, ale także dają głębokie i prawdziwe emocje. Od „The Girlanda” do „Frans Malan”, od Pinotage „Redhill” do „Tiara”, od Syrah „Merindol” do Chenin „Avec Chêne”, aby zakończyć znakomitymi winami musującymi Classic Method, nie zapominając o Chardonnay, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon: wszystkie to wina, te od Simonsiga, które w jednoznaczny sposób mówią językiem najpiękniejszej enologii w RPA.
Polecane produkty
Lyngrove Platinum Shiraz Stellenbosch
- -56,00 zł
2022-06-03
Simonsing czerwona mieszanka w stylu Bordeaux.
Ta czerwona mieszanka w stylu Bordeaux charakteryzuje się głębokim, granatowym środkiem z jasnymi odcieniami na brzegu. Bogata, pachnąca czarna porzeczka i cassis jest wzmocniona warstwami wiórków ołówka i subtelnymi niuansami cedrowego dębu. Przy większym napowietrzeniu wino pokazuje czerwone owoce wiśni i morwy, drobnoziarniste taniny i piękną równowagę. Niezwykle dostępny teraz, ale z czasem będzie się otwierał i dojrzewał.