Quercus Sauvignon Blanc Goriška Brda
Wino Quercus Sauvignon Blanc Goriška Brda
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Słowenia
Region: Primorska
Apelacja: Goriška Brda
Producent: Vinska Klet „Goriška Brda”
Typ: Dry White - Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% c4
Certyfikaty: Zrównoważona produkcja
Wino Wegańskie
Nota degustacyjna:
Białe słoweńskie wino wytrawne powstałe w całości z odmiany Sauvignon Blanc uprawianej w regionie Primorska. Wino dojrzewa w stalowych tankach przez okres 6 miesięcy nad osadem z drożdży. Bukiet uwydatnia aromaty świeżych cytrusów, grejpfruta, agrestu, zielonego jabłka, kiwi z nutą kwiatów czarnego bzu. W ustach jedwabiste, miękkie, lekko podbite cytrusami, dobrze zbudowane, gładkie na finiszu. Sugestie kulinarne: podawać do lekkich ryb, sushi, białych mięs, makaronów z sosami śmietanowymi, sałatki wiosenne.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Uprawa winorośli to sposób na życie w Brdzie. Prawie każda mieszkająca tu rodzina uprawia małą winnicę, w której uprawiamy również drzewa wiśniowe i oliwne. Goriška Brda odosobniony, niemal ukryty zakątek zachodniej Słowenii jest często nazywany „Toskanią Słowenii” ze względu na wioski na wzgórzach, sady, drzewa cyprysowe i oczywiście łagodne zbocza wzgórz porośnięte winoroślą. To niemal mistyczne miejsce, ponieważ jest ukryte za pasmami górskimi na wschodzie i północy, a do regionu prowadzi tylko jedna droga z Novej Goricy. W rzeczywistości jest to rzeczywiście jak wejście do innego świata, ponieważ faktycznie przejeżdżasz przez kilka kilometrów Włoch, zanim znów wynurzysz się po drugiej stronie w Słowenii. Z tego powodu ma zupełnie inny klimat. Widoki są niesamowite. A wina smakują doskonale utrzymując rozsadne ceny. Witaj w Twoim własnym sekretnym raju!
Polecane produkty
Hunky Dory Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Secret Coast Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
2023-06-16
Wino Quercus Sauvignon Blanc
Wytrawne białe słoweńskie wino o barwie słomkowej, pachnące intensywnie kwiatem dzikiego bzu, kiwi, agrestem i marakują. Na podniebieniu zmysłowe, dobrze zbudowane, rześkie, o delikatnie pikantnej końcówce. Podawać jako aperitif, do świeżych sałatek, lekkich serów i ryb.