Urugwaj
Juan Carrau Gran Reserva Tannat Cabernet
Wina z Urugwaju - wyjątkowa propozycja
Kto by pomyślał, że tak w sumie egzotyczny z punktu widzenia Polaków kraj jak Urugwaj, może się liczyć na rynku producentów wina. Kuchnia tej południowoamerykańskiej krainy jest raczej znana z wołowiny przyrządzanej na rozmaite sposoby. Ale tutaj od razu uwaga! Jedną z najbardziej znanych potraw z urugwajskiego menu są medaliony z polędwicy w sosie z dodatkiem... czerwonego wina Tannat, za którą to nazwą kryje się szczep winorośli uznawany za narodowy. Już z tego faktu wynika, że wino jest Urugwajczykom doskonale znane i cenione w codziennym jadłospisie. Rodzime produkty winiarskie z gorącego Urugwaju trafiają coraz częściej na stoły Europejczyków. Właśnie dlatego, warto zapoznać się z ofertą naszego sklepu.
Wina z Urugwaju - cała prawda
Ta prawda jest taka, że wielu miłośników wina z całego świata jeszcze nie miało nawet okazji skosztować win urugwajskich. Wynika to być może z małej skali produkcji wina w tym kraju i stosunkowo niedawnego wejścia Urugwaju na międzynarodowy rynek winiarski. Mając na uwadze, że eksportowane jest tylko 5% win butelkowanych w kraju, napitki te mogą być w naszych warunkach uważane za całkiem wyjątkowa propozycję.
Przewaga win czerwonych nie jest chyba zaskakująca w kraju, w którym wołowina uważana jest za herbowy przysmak. Jak powszechnie wiadomo najlepszym wyborem do steków jest wino wytrawne czerwone, ze zdecydowanym bukietem i smakiem, które podkreśla smak krwistego mięsiwa. Pamiętajmy również, że największym błędem, jaki można popełnić, jest podanie do steku wina musującego lub słodkiego, zaburzającego koncepcję smaku. Właśnie dlatego spośród 6000 hektarów winnic na terenie Urugwaju aż 5000 hektarów obsadzonych jest czerwonymi gronami, głównie ze słynnego szczepu Tannat, a także Merlot.
Ponieważ nazwa "tannat" pojawiła się tutaj już dwukrotnie, warto na chwilę zatrzymać się przy charakterystyce tego głównego urugwajskiego szczepu. Co prawda w uprawach światowych tej odmiany winorośli przoduje królowa win Francja, ale w Urugwaju trudno znaleźć producenta wina, który nie miałby w swoim repertuarze alkoholu opartego o Tannat. Co wyróżnia ten szczep spośród innych? Otóż pozyskiwane wina charakteryzuje duża kwasowość (wytrawność), bardzo głęboki kolor i wysoka zawartość teksturowanych tanin. Pikantny brzeg podkreśla ciemne owoce. W temacie wina Urugwaj stale się jeszcze uczy, ale postawienie na takie winorośle to niewątpliwy strzał w dziesiątkę. Tannat to tajna broń Urugwaju!
Urugwaj w naszym sklepie
Jeżeli chodzi o wina urugwajskie sklep nasz może poszczycić się całkiem ekskluzywnym wyborem. To ponad dwadzieścia dokładnie wyselekcjonowanych rodzajów trunków, w których znajdziecie Państwo gorące urugwajskie słońce, smak miejscowych owoców i klimat tamtejszego karnawału. I tak - ta oferta jest skierowana specjalnie dla miłośników win wytrawnych.
Wśród win czerwonych dominują winnice Traversa, w których sekret produkcji opiera się na wykorzystaniu nowoczesnej technologii i francuskich, tradycyjnych beczek dębowych. Cała gama aromatów owocowych, głęboki czerwony kolor no i idealne dopełnienie mięsnych potraw - to główne wyróżniki tych win.
Dla miłośników wina białego też się jednak coś znajdzie. Rodzina win spod szyldu Juan Carrau to wytrawność delikatniejsza, a owocowe nuty mango i melona rywalizują tutaj ze smakiem dodawanych prażonych migdałów. Te wina polecają się jako przystawki do owoców morza i sałatek.