Juan Carrau Gran Reserva Tannat Cabernet
Wino Juan Carrau Gran Reserva Tannat Cabernet
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gran Reserva Juan Carrau Tannat Cabernet
Kraj: Urugwaj
Region: Canelones
Apelacja: VCP Uruguay
Producent: Bodegas Carrau
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Wina Urugwajskie Juan Carrau Gran Reserva są produkowane z winogron o bardzo wysokiej jakości, zbieranych w optymalnym momencie dojrzałości z plonów o bardzo niskiej wydajności, co daje bardzo skoncentrowane wino. Wino dojrzewało przez okres 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień z fioletowymi refleksami, aromat rozpościera złożony bukiet ujawniający nuty czerwonych owoców, suszonych śliwek, pigwy i fiołków z nutami przypraw, czarnego pieprzu, tytoniu i czekolady. Na podniebieniu niezwykle głębokie i złożone, doskonale zbalansowane z dojrzałymi taninami i wielowarstwowym długim posmaku. Sugestie kulinarne: pieczeń wołowa i jagnięca, mięsa z grilla, dań z dziczyzny, twardych dojrzałych serów.
Winifikacja:
Odszypułkowana i rozdrobniona z wcześniej wyselekcjonowanych kiści zbieranych ręcznie. Szczepy: Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Fermentacja trwała 14 dni w 22-25ºC w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Pod koniec fermentacji alkoholowej trafił do beczek w 50% z amerykańskiego i w 50% z dębu francuskiego, gdzie nastąpiła spontaniczna fermentacja malolaktyczna, a wino leżało tam przez 18 miesięcy. Następnie leżakowała w butelce przez kolejny rok w piwnicach.
Notatki Sommelier:
Winnica Las Violetas znajduje się dokładnie na tej samej szerokości geograficznej, co znane regiony winne Chile i RPA. Wciąż można tu znaleźć jedne z najstarszych winorośli w kraju. Wiatry znad oceanu łagodzą upały w miesiącach letnich w Las Violetas, a zimą obszar ten jest wolny od mrozów. Ze względu na znaczne różnice temperatur między dniem a nocą winogrona dojrzewają powoli i mają wszelkie możliwości rozwinięcia pełnego potencjału aromatu. Unikalne terroir, czerwona piaszczysta gleba z drobnymi wapieniami oraz obcinanie jeszcze zielonych kiści winogron w okresie wegetacji skutkuje niższym plonem i intensywnym charakterem winogron.
Winiarnia Bodegas Carrau
Rodzinna firma Bodegas Carrau ma długą historię. Javier Carrau (9. pokolenie), jego syn Marcos, jest biologiem i winiarzem, a jego córka Juliana odpowiada za administrację i marketing. Około 265 lat temu rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii, niedaleko Barcelony. W tym czasie eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Częściowo z powodu kryzysu gospodarczego lat 30. Juan Carrau zdecydował się na emigrację do Urugwaju w Montevideo. Sadzenie winnic rozpoczęło się zaraz po przybyciu do Urugwaju. Odmiany winogron Nebbiolo i Tannat zostały po raz pierwszy zasadzone przez niego w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. Dziewięćdziesiąt procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic. Pozostałe 10% kupowane jest z 3 produktów winogronowych z regionu, z którym rodzina Carrau pracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau są eksportowane do ponad 25 krajów.
Nagrody i wyróżnienia;
92 punkty – Tim Atikim
94 punkty – Descorchados
Juan Carrau Gran Reserva Tannat Cabernet - Opinie klientów
Gran Reserva Juan Carrau Tannat Cabernet
Początkowe aromaty świeżej czereśni, czarnej porzeczki, wanilii i jagód jałowca ustępują miejsca głębszym zapachom słodkiego ciasta jeżynowego i suszonej truskawki. jędrne, ale jedwabiste taniny dla zrównoważonej elegancji. Dobrze komponuje się z każdym czerwonym mięsem z grilla, polędwiczką wieprzową, ciężkimi serami i grillowanymi warzywami.
2023-06-17
Wino Gran Reserva Juan Carrau Tannat Cabernet
Wyjątkowe wino powstające z najlepszych owoców pochodzących z działek o bardzo niskiej wydajności. Wspaniały bukiet złożony z aromatów czerwonych owoców, śliwek, pigw i fiołków oraz nut przyprawowych, tytoniu i czekolady. Na podniebieniu świetnie zbudowane, doskonale zbalansowane, zachwycające wyrazistą strukturą taniczną i długim, wielowymiarowym posmakiem. Podawać do pieczeni wołowej i jagnięcej, grillowanych mięs, dojrzewających serów.