Juan Carrau Sauvignon Blanc Sur LIE
Wino Juan Carrau Sauvignon Blanc Sur LIE
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Juan Carrau Sauvignon Blanc Sur Lie
Kraj: Urugwaj
Region: Canelones
Apelacja: VCP Uruguay
Producent: Bodegas Carrau
Szczepy: 100% Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe wytrawne
Dojrzewanie: 6 miesięcy nad osadem sur lie
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Białe wytrawne wino powstałe w całości ze starannie wyselekcjonowanych winogron Sauvignon Blanc uprawianych w Las Violetas i dojrzewające 6 miesięcy nad osadem z drożdży w stalowych kadziach. Wino prezentuje jasno żółty odcień z zielonymi refleksami z intensywnym aromatem owoców tropikalnych, gujawy, grejpfruta z akcentami ziołowymi. Na podniebieniu lekkie i świeże z przyjemnie orzeźwiającą kwasowością i długim czystym posmakiem. Sugestie kulinarne: białe mięsa, sałatka z świeżych owoców morza, łosoś, sery, dania w sosach słodko kwaśnych.
Winifikacja:
Winogrona są zbierane ręcznie i selekcjonowane po przybyciu do winnicy. Następnie są odszypułkowane, kruszone i wtłaczane do zbiorników ze stali nierdzewnej, a czysty sok poddawany jest fermentacji w temperaturze 16ºC. Wreszcie, wino pozostaje na osadzie przez 6 miesięcy, co zapewnia mu złożoność.
Winiarnia Bodegas Carrau
Winnica Bodegas Carrau ma długą historię. Javier Carrau (9. pokolenie), jego syn Marcos, jest biologiem i winiarzem, a jego córka Juliana odpowiada za administrację i marketing. Około 265 lat temu rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii, niedaleko Barcelony. W tym czasie eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Częściowo z powodu kryzysu gospodarczego lat 30. Juan Carrau zdecydował się na emigrację do Urugwaju w Montevideo. Sadzenie winnic rozpoczęło się zaraz po przybyciu do Urugwaju. Odmiany winogron Nebbiolo i Tannat zostały po raz pierwszy zasadzone przez niego w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. Dziewięćdziesiąt procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic. Pozostałe 10% kupowane jest z 3 produktów winogronowych z regionu, z którym rodzina Carrau pracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau są eksportowane do ponad 25 krajów.
2023-06-17
Wino Juan Carrau Sauvignon Blanc Sur LIE
Eleganckie białe wino o wyraźnych owocowych aromatach gujawy i grejpfruta okraszonych nutą ziołową. W ustach przyjemnie rześkie, dobrze zbudowane, o długim, czystym posmaku. Podawać do sałatek, pikantnych dań z owoców morza, białych mięs w sosach słodko-kwaśnych.