Juan Carrau Tannat Cerro Chapeu
Wino Juan Carrau Tannat Cerro Chapeu
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Juan Carrau Tannat
Kraj: Urugwaj
Region: Cerro Chapeu
Producent: Bodegas Carrau
Apelacja: VCP Uruguay
Szczep: Tannat Uruguay
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Dojrzewanie: 9 miesięcy beczka
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Czerwone wytrawne wino z Urugwaju o złożonym bukiecie pełnym aromatów jagód, wiśni i malin przemieszanych z nutami lukrecji i przypraw. W ustach pełne, aksamitnie taniczne, o długim posmaku. Podawać do wołowiny, wędlin, makaronów, serów.
Ładne wytrawne czerwone wino!
Wizytówką Tannat jest piękne wytrawne czerwone wino z urugwajskiej uprawy winorośli. Dzięki bardzo mocnym taninom wino posiada aromaty czerwonych owoców takich jak wiśnia i malina. Intensywna głęboka czerwień decyduje o charakterze i wizerunku wina.
Winiarnia Bodegas Carrau
Rodzinna firma Bodegas Carrau ma długą historię. Javier Carrau (9. pokolenie), jego syn Marcos, jest biologiem i winiarzem, a jego córka Juliana odpowiada za administrację i marketing. Około 265 lat temu rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii, niedaleko Barcelony. W tym czasie eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Częściowo z powodu kryzysu gospodarczego lat 30. Juan Carrau zdecydował się na emigrację do Urugwaju w Montevideo. Sadzenie winnic rozpoczęło się zaraz po przybyciu do Urugwaju. Odmiany winogron Nebbiolo i Tannat zostały po raz pierwszy zasadzone przez niego w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. Dziewięćdziesiąt procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic. Pozostałe 10% kupowane jest z 3 produktów winogronowych z regionu, z którym rodzina Carrau pracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau są eksportowane do ponad 25 krajów.
Las Violetas
Znane regiony winiarskie Chile i RPA znajdują się na tej samej szerokości geograficznej co Las Violetas. Wciąż można tu znaleźć jedne z najstarszych winorośli w kraju. Wiatry znad oceanu łagodzą upały w miesiącach letnich w Las Violetas, a zimą obszar ten jest wolny od mrozów. Winogrona dojrzewają powoli, co pozwala na rozwinięcie pełnego potencjału aromatu, częściowo dzięki znacznym różnicom temperatur między dniem a nocą. Unikalne terroir, czerwona piaszczysta gleba z drobnymi wapieniami oraz cięcie winogron, które w okresie wegetacji są jeszcze zielone, skutkuje niższym plonem i intensywnym charakterem winogron.
Juan Carrau Tannat Cerro Chapeu - Opinie klientów
Wino Juan Carrau Tannat Cerro Chapeu
Juan Carrau Tannat to żywe wino z Las Violetas w Urugwaju, które eksponuje aromaty czarnej śliwki, wiśni, lukrecji, dymu, nut ziemistych i cedru. Wino ujawnia miękkie taniny, średnie ciało oraz długi i czarujący finisz. Smak: ciemna skórka śliwki, suszona wiśnia, suszone zioła, dym, ciemna czekolada, wanilia i dąb. Urugwaj zaczyna zajmować godną pozazdroszczenia pozycję na rynku wina, udowadniając rok po roku, że potrafi produkować wino doskonałej jakości.
2023-06-20
Wino Juan Carrau Tannat Cerro Chapeu
Wino posiada intensywną ciemnoczerwoną barwę i wykazuje swój potencjał starzenia, zachowując fioletowe odcienie pomimo upływu czasu. Jako świetnie dojrzewający Tannat, wino to oferuje intensywny i złożony aromat, o wielkiej finezji, łącząc nuty czarnych owoców, dżemu i lukrecji z bardzo delikatną nutą dębu. Na podniebieniu jest mocne, hojne, pokazuje objętość i trwałość.