Juan Carrau Tannat de Reserva
Wino Juan Carrau Tannat de Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Juan Carrau Tannat de Reserva
Kraj: Urugwaj
Region: Cerro Chapeu
Producent: Bodegas Carrau
Apelacja: VCP Uruguay
Typ: Dry Red Tannat
Pojemność: 0,75lC4
Bogate, mocne wino o złożonym bukiecie pełnym nut czerwonych owoców, drewna cedrowego i fiołków. W ustach smakowite, krągłe i długotrwałe. Podawać do czerwonych mięs, dojrzewających serów, deserów czekoladowych.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tannat, winogrono z Urugwaju, często zawiera dużo tanin. W tym winie taniny są bardziej miękkie dzięki leżakowaniu w nowym francuskim dębie przez 12 miesięcy. Wino ma głęboki, ciemnoczerwony kolor z nutami cedru i fiołków w nosie. Wino ma przyjemną równowagę między taninami, pewną ostrością i dojrzałymi owocami, takimi jak śliwki i czarna porzeczka.
Bodegas Carrau to firma rodzinna o długiej historii, obecnie na czele firmy stoi Javier Carrau (9. pokolenie). Już od 10 lat pracuje w firmie 10. pokolenie. Syn Javiera, Marcos, jest biologiem i winiarzem, a córka Javiera, Juliana, odpowiada za administrację i marketing. Rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii ponad 265 lat temu. W XVIII wieku eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Kryzys gospodarczy lat 30. skłonił Juana Carrau do osiedlenia się w Montevideo w Urugwaju. Juan Carrau, z zawodu enolog, zaraz po przybyciu do Urugwaju zaczął sadzić winnice. Jako pierwszy zasadził odmiany winogron Nebbiolo i Tannat (z których powstaje Bodegas Carrau Tannat Reserva) w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Las Violetas znajduje się dokładnie na tej samej szerokości geograficznej, co znane regiony winiarskie Chile i RPA. Wciąż można tu znaleźć jedne z najstarszych winorośli w kraju. Wiatry znad oceanu łagodzą upały w miesiącach letnich w Las Violetas, a zimą obszar ten jest wolny od mrozów. Ze względu na znaczne różnice temperatur między dniem a nocą winogrona dojrzewają powoli i mają wszelkie możliwości rozwinięcia pełnego potencjału aromatu. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. 90 procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic, pozostałe 10 procent kupowane jest od 3 producentów winogron w regionie, z którymi rodzina Carrau współpracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau, w tym Bodegas Carrau Tannat Reserva, są eksportowane do ponad 25 krajów.
Juan Carrau Tannat de Reserva - Opinie klientów
Juan Carrau Tannat de Reserva
Głęboki i spójny czerwony kolor. W nosie ziołowe nuty siana i suszonych kwiatów łączą się z nutami maliny, jeżyny i wiśni w alkoholu. Następnie palony tytoń, czekolada i lukrecja na koniec. Tanina jest elegancka i zrównoważona na podniebieniu.
Wino Juan Carrau Tannat de Reserva
Juan Carrau Tannat de Reserva ma ładną równowagę między taninami, pewną pikantnością i dojrzałymi owocami, takimi jak śliwki i czarne porzeczki.
2024-08-07
Juan Carrau Tannat de Reserva
W wyglądzie rubinowa barwa, czysta, jasna, z wciąż dość wysoką warstwą, z ruchomymi odblaskami, wyraźnie pokazującymi, że mamy do czynienia z winem podlegającym ewolucji. Pełne, mocne wino z charakterem, które przez lata przebywania w butelce osiągnęło swój maksymalny wyraz. Mnóstwo dojrzałych czarnych owoców, takich jak śliwki, jeżyny, porzeczka, bardzo połączone z wpływem starzenia i czasu spędzonego w butelce, z dymnymi akcentami, tostami z beczki, czekoladą, kakao, skórą, z końcowym mineralno-ziemistym tłem. W smaku początkowo wytrawny atak, który ustępuje miejsca mocnemu winu na podniebieniu, smaczne, z bardzo dobrą kwasowością, która pomogła mu pozostawić strukturę podobną do tej, jaką prezentuje w tej degustacji, oraz bardzo dobrą zdolność starzenia. Przejście z dużą ilością połączenia dojrzałych owoców i wkładów starzenia. Taninowe, obecne i zaokrąglone. Bardzo dobra trwałość i dość długi finisz. Juan Carrau Tannat de Reserva to wino produkowane przez Bodegas Carrau w Urugwaju, którego głównym bohaterem, jak sama nazwa wskazuje, jest odmiana Tanant. Leży w butelce już jakiś czas, więc jest to wino bardzo dobrze pokazujące swoją ewolucję, bardzo dobrze ukazane trzeciorzędowe aromaty, a owoce nabrały bardzo ciekawego akcentu dojrzałości.