Brazin Zinfandel Lodi Vintage
Kraj: U.S.A.
Region: California -Lodi
Producent: Delicato Famili Vineyards
Typ: Dry Red Zinfandel
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 14,5%
Rozwiń opis...Wino powstałe w jednej z winnic o najstarszych tradycjach uprawy Zinfandela. Winorśl ponad 60 letnie krzewy, które dają dobre esencjonalne grona. Wino zinfandel posiada głęboką atramentową barwę, uwodzi aromatami bogatych czerwonych owoców i mokki, które przenikają się z aromatami przypraw i wanilii. Na podniebieniu wyczuwamy intensywne owocowe smaki ciemnych śliwek, czekolady, bogate taniny i nuty waniliowej mokki. Wino zachwyca najbardziej wymagających znawców win. Brazin Zinfandel Lodi Vintage wielokrotnie nagradzany na globalnych konkursach. Wino dobrze komponuje się do pieczeni, steki, dziczyzna, pasztety,do gulaszu wołowego
Notatki Sommelier Bachus Wina
Delicato Famili Vineyards Vines zostało założone na Centralnym Wybrzeżu Kalifornii, rozległym i surowym krajobrazie, który rozciąga się od Santa Barbara na północ do Zatoki Monterey. Jest to dziki kraj z piękną linią brzegową i kilkoma miastami, a zatem jest szeroko otwarty z żyzną glebą rolniczą i obfitymi ranczami. Obszar ten przyciągał nie tylko rolników i kowbojów, przyciągał artystów, buntowników, poszukiwaczy i bon vivantów z Bay Area i Los Angeles, a połączenie ich wyjątkowych osobowości odcisnęło piętno na rozwijającym się regionie winiarskim. Dziś łamanie zasad i nonkonformizm są cenionymi wartościami, a Delicato Famili Vineyards honoruje antyestablishmentowe poglądy ekscentrycznych osobowości z Central Coast. Delicato Famili Vineyards produkuje interesujące wino dla interesujących ludzi.
Zinfandel czerwone wino jest wytwarzane z owoców z ich własnych winnic w kalifornijskim regionie winiarskim Lodi, który jest częścią większej Central Valley i położony jest bezpośrednio na wschód od zatoki San Francisco, między miastami Sacramento i Stockton. Jest wytwarzane przy użyciu 90% Zinfandel, 9% Petite Sirah i 1% Rubired, z winnic, które mają od 30 do 50 lat. Te stare, wygięte winorośle dają tylko kilka gron winogronowych i produkują małe, intensywnie aromatyczne jagody. Winogrona zbierano w chłodne noce i wczesne poranki, aby zachować świeżość, a następnie natychmiast dostarczano je do winiarni, gdzie były delikatnie miażdżone i odszypułkowane. Fermentowano je w zbiornikach przez 10 do 14 dni na skórkach, a następnie delikatnie przelewano do mieszanki francuskiego, węgierskiego i amerykańskiego dębu, 25% nowego, przez 10 miesięcy starzenia.
Sezon wegetacyjny 2019 dla Zinfandel w Kalifornii był doskonały, ponieważ był to ciepły rok, w którym powstawały giętkie, soczyste, pełne owoców wina do krótkotrwałego picia. Zobaczmy, jak smakuje ten Zinfandel z Kalifornii z 2019 roku...