Salentein Barrel Select Chardonnay Valle de Uco
- -40,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cline Cellars Chardonnay Sonoma County
Kraj: USA
Region: Kalifornai
Hrabstwo Sonoma
Producent: Cline Family Cellars
Szczepy: Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Genialne wino pełne aromatów owoców tropikalnych i pestek owoców zrównoważonych złożonością dębu i wanilii, które prowadzi do długiego i soczystego finiszu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Posiadłość Chardonnay jest uprawiana w winnicach położonych zarówno na wybrzeżu Sonoma AVA, jak i Petaluma Gap AVA. Te winnice znajdują się w korytarzu zdefiniowanym przez chłodne powietrze, które wypływa z Oceanu Spokojnego przez szczelinę w paśmie górskim Sonoma. To chłodne powietrze jest idealne do powolnego dojrzewania Chardonnay i utrzymania kwasowości. Żółty słomkowy kolor. Łagodne i przyjemne aromaty cytrusowe z nutą pieczonego jabłka, gruszki i brzoskwini, orzechów, drewna cedrowego. W ustach wytrawne i chrupiące o smaku owoców tropikalnych i cytrusów z gładkim, waniliowym wykończeniem. Delikatna równowaga między świeżymi nutami owocowymi a chrupiącą kwasowością. Długie i złożone wykończenie.
Chardonnay odgrywa podwójną rolę zarówno jako królowa, jak i koń pociągowy wina z hrabstwa Sonoma. Jako członek klubu „szlachetnych winogron”, Chardonnay dominuje w kategorii białych win hrabstwa Sonoma prawie tak samo, jak króluje nad Burgundią, jej rodzinnym domem. Jednak ze względu na powszechną popularność tej bardzo międzynarodowej odmiany, Chardonnay zawsze musi pozostać konkurencyjna: Chardonnay to jedne z najbardziej pożądanych i drogich butelek wina z Sonoma County, podobnie jak większość niedrogich, codziennych białych win Sonoma. pomiędzy. Chardonnay był piątym najczęściej uprawianym winogronem na świecie w 2010 r., aw 2015 r. był najlepszym białym winogronem uprawianym w hrabstwie Sonoma, zajmując ponad 15 600 akrów winnic w hrabstwie Sonoma. Winorośl Chardonnay pączkuje stosunkowo wcześnie i ma lekko zaokrąglone liście, podobne z wyglądu do Pinot Noir. Kiście winogron są małe do średniej wielkości z okrągłymi jagodami, które po veraison zmieniają kolor na żółto-zielony, a po zbiorze mogą stać się żółte lub brązowo-zielone. Niektóre klony Chardonnay są cenione za wytwarzanie naprzemiennie dużych i maleńkich jagód przypominających „kury i pisklęta” (francuscy wininerowie nazywają to millerandage). Główne aromaty i smaki owoców w odmianie Chardonnay sięgają od chudych cytrusów do słodszej cytryny Meyera, od świeżego żółtego jabłka po pieczone jabłko i zazwyczaj w cieplejszych obszarach uprawy, po tropiki z mango i ananasem.
Większość białych win z Burgundii to w 100% Chardonnay, ale odmiana rzadko jest wymieniona na etykiecie (i tylko w przypadku win kierujących się wartością, gdy jest). Biały Burgund jest tradycyjnie oznaczany nazwą lub nazwą wioski: Puligny-Montrachet i Meursault należą do najbardziej znanych. Sąsiednie regiony Chablis i Mâcon produkują własne, charakterystyczne style Chardonnay. Być może ze względu na swój szlachetny status Chardonnay długo uważano za odmianę wysoko cenionego grona Pinot Noir i często błędnie identyfikowano je jako Pinot Blanc. Nie pomogło, że znana była również pod różnymi innymi nazwami: White Pinot, Pinot Chardonnay, a nawet Pinot Blanc Chardonnay. W latach 90. pobranie odcisków palców DNA ujawniło, że Chardonnay jest dzieckiem Pinot Noir i Gouais Blanc, konia pociągowego białego winogrona z czasów rzymskich, z którego wytwarzano słabsze wina. Pomimo dobrej reputacji we Francji, Chardonnay było powoli przyjmowane przez winnice i plantatorów winogron w hrabstwie Sonoma. Legendarny kalifornijski profesor uprawy winorośli EW Hilgard wspomina Chardonnay jako „pinot chardonay” w swoich raportach na temat uprawy winorośli z lat 80. XIX wieku, mniej więcej w tym samym czasie John H. Drummond zaczął importować Chardonnay i Pinot Noir, aby uzupełnić swoje udane nasadzenia Cabernet Sauvignon w swojej winnicy w Kenwood. obecnie część posiadłości Kunde Family Winery . Ale po prohibicji winogrona pozostały niejasne.
Wszystko zmieniło się dla Chardonnay w 1976 roku, kiedy w ślepej degustacji, nazywanej „Sądem Paryża”, francuscy eksperci od wina ocenili Chardonnay z 1973 roku Chateau Montelena jako lepsze od kilku białych Burgundów z najlepszych winnic w Montrachet i Meursault. Chociaż Montelena jest winnicą w Dolinie Napa, większość owoców, które trafiły do Chardonnay z 1973 r., pochodziły z winnic hrabstwa Sonoma z winnic Bacigalupi . Obecnie żadne inne białe winogrona nie zbliżają się do całkowitej powierzchni Chardonnay w hrabstwie Sonoma, ustępując jedynie rozległym plantacjom w hrabstwie Monterey. Zgodnie z raportem Grape Crush Report z 2014 r., plantatorzy z hrabstwa Sonoma otrzymują za swoje Chardonnay drugą najwyższą cenę w stanie, co wskazuje zarówno na wysoki popyt, jak i na jakość. Podobnie jak Pinot Noir, Chardonnay rzadko musi dzielić butelkę z innymi odmianami winogron w mieszance. W przeciwieństwie do Pinot Noir, Chardonnay jest winifikowane na kilka radykalnie różnych sposobów i często nosi podpis winiarza tak samo jak winnicę lub region. Najlepsze Chardonnay w hrabstwie Sonoma pozwala docenić jedno i drugie.
Profil smakowy „Dębowego, maślanego Chardonnay”, obecnie międzynarodowy styl wina rozpoznawany w regionach winiarskich na całym świecie, jest wynikiem decyzji i technik winiarskich. Bardzo niewiele białych win dojrzewa w tak wysokim procencie nowych, prażonych dębowych beczek, jak Chardonnay, a beczki te nadają winu aromaty od dymu z ogniska, przez prażone migdały po kokos. Aromatyczna sugestia masła lub śmietanki jest produktem fermentacji malolaktycznej, enologicznego terminu, który mógłby nie uciec z laboratorium do sali degustacyjnej, gdyby nie Chardonnay. Większość czerwonych win przechodzi ten proces, w którym bakterie kwasu mlekowego przekształcają kwas jabłkowy (rodzaj dominujący w jabłkach) w kwas mlekowy (miększy, bardziej kremowy kwas występujący w produktach mlecznych), ale rzadko o tym wspomina się. Proces ten jest zablokowany w większości innych białych win. Do efektu maślanego dochodzi produkt uboczny fermentacji malolaktycznej (lub ML): diacetyl, który jest również stosowany w popcornu o smaku maślanym. Winiarze mogą wybierać różne szczepy bakterii, aby wzmocnić lub zmniejszyć ten efekt, lub mogą polegać na naturalnie występujących populacjach. Praktyki i temperatury w piwnicy dodają jeszcze innego wymiaru. Aromat i odczucie w ustach Chardonnay może być dodatkowo ukształtowane przez „batonnage”, francuskie określenie mieszania zawiesiny martwych komórek drożdży, które gromadzą się na dnie beczki. Podczas gdy zgłaszany sprzeciw wobec tego stylu Chardonnay ma już ponad 20 lat, „nieprzesycone Chardonnay” jest promowane ostatnio. Orzeźwiające i orzeźwiające wina te są zwykle wytwarzane również przez blokowanie ML, ale rzadko cieszą się uznaniem krytyków. Główny trend zmierza w kierunku syntezy stylów: spójrz na kartę danych technicznych winnicy dla ich Chardonnay, a może się okazać, że było ono fermentowane w 40% ze stali nierdzewnej (na przykład), podczas gdy 60% było fermentowane w dębowych beczkach, a 20 % malolactic został zablokowany – różnice są nieograniczone. Wreszcie, Chardonnay jest ważne w winie musującym w hrabstwie Sonoma. Zazwyczaj kalifornijskie wino musujące ma więcej podstawowych smaków owocowych niż wina uprawiane w chłodnym regionie Szampanii we Francji. Ale w chłodniejszych regionach hrabstwa Sonoma winogrona zachowują wystarczającą naturalną kwasowość, aby uzyskać żywe wino musujące brut and blanc de blancs.
Zbalansowane, białe wino o intensywnym żółtym kolorze. Obfity bukiet aromatów łączy w sobie nuty dojrzałych owoców - gruszki i brzoskwini, z dodatkiem miodu rzepakowego. W smaku delikatne i harmonijne, o dość długim finiszu, z posmakiem ziół i migdałowej goryczki. Doskonałe jako eleganckie wino na wesele, do pary z daniami z ryb, drobiu i sałatkami warzywnymi.
To jest mój ulubiony sposób na chardonnay. Lubię maślane chardonnay, a to Chardonnay jest właśnie takie. Kupiłem go dla przyjaciół jako prezent dla hostessy i zawsze doceniają prezent. Jest to zdecydowanie mój ulubiony.
Chardonnay ma przejrzysty, jasny i bladozłoty wygląd. To Chardonnay jest mocno mineralne z pokruszoną skałą. Złożoność zapachu morskiego łączy się z przyjemnymi aromatami białych kwiatów. Podniebienie wypełniają aromaty grejpfruta i owoców pestkowych. To Chardonnay charakteryzuje się kwasowością i konsystencją oraz dużym naciskiem na czystość, a nie na efekt winiarski.
chardonnay jest pięknym odzwierciedleniem miejsca i ludzi myślących przyszłościowo. Spodziewaj się złożonych smaków żółtego jabłka, pigwy i gruszki, zakończonych melonem spadziowym i odrobiną brzoskwini. Średnio treściwe, nie pozbawione kwasowości i oparte na tym wspaniałym, kultowym profilu „słodko-kwaśnym”, który sprawia, że Chardonnay jest tak bardziej wyrazisty i przyjazny dla jedzenia. Wypróbuj go razem z daniami z drobiu z dodatkiem ziół, wędzonym łososiem, terrynami i pasztetami.
Czyste, jasne i młodzieńcze Chardonnay o nutach cytrusowych ze złożonymi nutami dymu, krzemienia, tostów i ciastek pochodzących z przedłużonego starzenia w beczce z pełną zawartością substancji stałych. Cechy charakterystyczne Cline Chardonnay są tu zawsze obecne z czystą solą fizjologiczną i wyraźną strukturą na podniebieniu. Ten rocznik będzie miał zdolność dobrego starzenia się.
Barwa jasno zielonkawa z żółty odblaskami. Delikatny zapach żółtego jabłka i delikatnego miodu kwiatowego, bardzo zachęcający. Eleganckie i zrównoważone na podniebieniu ze świeżymi białymi owocami, dobrze zintegrowaną kwasową strukturą i lekkimi niuansami mineralnymi.
Nos to wszystkie minerały i skoncentrowane owoce. Powita Cię przyjemne, rześkie odczucie w ustach z odrobiną tłuszczu na brzegach, co nadaje winu głębię na podniebieniu. Do produkcji tego wina nie użyto dębu. To wszystko winogrono i to, co chce dać z regionu, w którym się urodziło.
Subtelne miodowe, morelowe, orzechowe aromaty prowadzą do skoncentrowanego, mineralnego podniebienia, z imponującą głębią owoców: konserwowanej cytryny, grejpfruta i jabłka.
Jasny słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami. Analiza węchowa ujawnia odczucia egzotycznych owoców, takich jak ananas, papaja, mango i banan, skórka cytrusów i kwiaty rumianku. Również bardziej dojrzałe nuty masła, drożdży, siana i wanilii. Na podniebieniu miękkie i okrągłe, skontrastowane dobrą kwasowością, ale w sumie wino wyraża równowagę i pewne dojrzewanie, doskonałą harmonię między bardziej "żywymi" i świeżymi nutami oraz złożoność podyktowaną barrique. Wino doskonale nadaje się do łączenia na daniach z białego mięsa również smacznych i o określonym aromacie i strukturze, lub na smacznych daniach rybnych, takich jak filety amberjack, ośmiornice i skorupiaki. Wino pokazuje najlepszy przykład dobrego wina za rozsądnego $
Intensywny i jasnozłoty żółty kolor. Na nosie nuty kandyzowanych cytrusów, dojrzałej żółtej brzoskwini, wanilii, drzewnego i białego pieprzu, z nutami miodu akacjowego i bardzo intensywnej świeżej mineralności kredy. Vey. Na podniebieniu jest uporządkowany, miękki i elegancki, z zaskakującą świeżością i mineralnością na wykończeniu. Bardzo przyjemna i zrównoważona wytrwałość. Białe wino o świetnej strukturze i mineralności, bardzo złożone i zaskakujące. Doskonały w kontekście degustacji, doskonały jako wino medytacyjne, idealny w połączeniu z daniami na bazie smacznych lub pieczonych ryb, białych mięs, złożonych pierwszych dań lub z aromatami. Spróbuj również z truflami!
Ładnie wykonany niezalesiony chardonnay pokazujący piękne dojrzałe nuty owocowe i dobrą świeżość.
Wegańskie. Bezglutenowe. Chardonnay to wytrawne, rześkie i pyszne nuty brzoskwini, jabłka, ananasa i delikatnego, toffi waniliowego finiszu.
To jasnożółte wino o żółtozłotym blasku ma świeżość cytrusów, egzotykę dojrzałego ananasa i mango oraz delikatność i zmysłową wanilię. Jest to okrągłe, kremowe wino z delikatnym, pikantnym posmakiem. Lekko wytrawne wino musujące, które nadaje się również do serwowania z lekkimi potrawami.
Aromaty zielonego jabłka i gruszki klasycznie charakteryzują to wino jako Clarksburg, podczas gdy plaster miodu i wanilia potęgują pierwsze wrażenie. jak unoszące się aromaty babcinej szarlotki na ciepło."
Bukiet skórki cytrusowej i melona spadziowego zbalansowany z zaokrąglonym podniebieniem nerkowca i subtelną mineralnością. Bajecznie dobrze zbalansowane Chardonnay.
Amerykańskie wegańskie wino o żółtym słomkowym kolorze. Łagodne i przyjemne aromaty cytrusowe z nutą pieczonego jabłka, gruszki i brzoskwini, orzechów, drewna cedrowego. W smaku wytrawne i chrupiące o smaku owoców tropikalnych i cytrusów z gładkim, waniliowym wykończeniem. Delikatna równowaga między świeżymi nutami owocowymi a chrupiącą kwasowością. Długie i złożone wykończenie.
2024-10-12
Wino Chardonnay Sonoma County
Delikatny, ale intensywnie mineralny nos tej butelki łączy kredową bazę z aromatami blanszowanych migdałów, skórki limonki i skórki grejpfruta. Podniebienie jest jędrne i jędrne, wykazuje kwasowość inspirowaną yuzu wraz z unikalnym kopnięciem białego pieprzu przepływającego przez podniebienie.