Cline Pinot Noir Sonoma County
Wino Cline Pinot Noir Sonoma County
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cline Pinot Noir Sonoma County
Kraj: USA
Region: Kalifornai
Hrabstwo Sonoma
Producent: Cline Family Cellars
Typ: Red Dry - Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% BK17
Jasny rubinowy kolor. Jedwabisty, liliowy i jagodowy bukiet z aromatycznymi warstwami malin, wiśni, truskawek, ciemnej czekolady, z nutami wanilii i tostowego dębu. Cline Pinot Noir ma wystawne smaki malin, ciemnej czekolady i bzu, z subtelnymi nutami wanilii i prażonego dębu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Hrabstwo Sonoma jest jednym z najlepszych regionów dla światowej klasy Pinot Noir. Clines byli pierwszymi pionierami w południowym hrabstwie Sonoma, sadząc winorośl Pinot Noir prawie 20 lat temu. Lokalizacja, którą wybrał Fred Cline, korzysta z nadmorskiego otworu górskiego rozciągającego się od Oceanu Spokojnego, przez miasto Petaluma aż po zatokę San Pablo. Latem winorośl doświadcza mglistych poranków i chłodnych wieczorów zrównoważonych przez zalane słońcem ciepłe popołudnia. Te warunki uprawy pozwalają owocowi wisieć dłużej, w pełni dojrzewać i dojrzewać, co dodaje jasnej kwasowości i intensywnych smaków.
James Suckling
Jeśli chodzi o produkcję wina w USA, króluje Kalifornia. Wina kalifornijskie stanowią prawie 90% wszystkich win produkowanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych i są domem dla najbardziej znanych winnic i producentów w kraju. Kalifornia jest prawdopodobnie najbardziej znana ze słynnych na całym świecie Cabernetów i Chardonnay, z których wiele pochodzi z dwóch najbardziej uznanych AVA, Napa Valley i Sonoma County. Inne znane winogrona używane w winach kalifornijskich to Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Syrah i Zinfandel (które spopularyzowała Kalifornia).
Stany Zjednoczone zajmują obecnie czwarte miejsce na świecie pod względem produkcji wina, za Francją, Włochami i Hiszpanią. Chociaż około 90% tego wina produkowane jest w Kalifornii, inne stany, takie jak Oregon, Nowy Jork i Waszyngton, również stają się głównymi miejscami do produkcji wina. Prawie każdy rodzaj wina można znaleźć w produkcji gdzieś w Stanach Zjednoczonych.
Cline Pinot Noir Sonoma County - Opinie klientów
Pinot Noir Sonoma County
W kieliszku ciemna czerwień z odcieniami fioletu i brązowymi pigmentami. W nosie wieloaspektowy z aromatami czerwonych leśnych jagód i szyszek, gorzkiej czekolady i goździków. Następnie aromaty herbaty, rodzynek, mchu, kory drzewa i peelingu. Na podniebieniu przyjemnie wytrawne, świeże i złożone. Elegancka kwasowość i aksamitne taniny z aromatami dzikich jagód i pieprzu. Idealna równowaga. Jakość niemieckiego Pinot Noir wzrasta do poziomu, przy którym nie trzeba się bać porównań nawet z Burgundią. Jeśli chcesz spróbować niektórych ze świetnych przykładów, znalazłem jeden, od którego możesz zacząć.
Mistrz Pinot Noir
Klasyczny Pinot Noir wprowadza odczucie dominacji czerwonych jagód, ale towarzyszą im pasma suszonych kwiatów i świeżo zmielonych pikantnych ziół. Jest też nuta wanilii i kamienista, ziemista mineralność. Konsystencja jest jedwabista, delikatnie uchwycona przez pikantne taniny, które pomagają ustrukturyzować wciąż pierwotne czerwone owoce oraz niuanse ziołowe i mineralne. Zrównoważone i eleganckie z długim finiszem.
Cline Pinot Noir smakuje jak dobre wino
Pinot Noir jest pełen życia i szczególnie niezapomniany, skoncentrowany i wyjątkowo zrównoważony, otoczony długimi, korzenno-słodkimi taninami i pełen mandarynek, cytryny i limonki, świeżej żurawiny, chińskiego proszku pięciu przypraw i chleba świętojańskiego.
Wino Pinot Noir Sonoma
Aromaty czarnej wiśni i czarnej maliny tańczą intensywne tango z nutami bazylii i karmelu. Smaki jagód - zarówno czarnych, jak i niebieskich - przesuwają się po gładkim podniebieniu. Z tak energiczną kwasowością i mocnymi taninami, ciesz się tym pinot noir.
Pinot Noir ser kozi orzechy włoskie suszona wołowina oliwki nadz
Ponury i dymny i pikantny na nosie, z odrobiną pikantnej żwirowości. Na podniebieniu jest gęstość z ziarnistymi, pikantnymi detalami i przyjemną przyczepnością. Wciąż młodzieńczy i napięty, chociaż są tu piękne słodkie owoce czekające na uwolnienie. Naprawdę interesujące z wieloma wymiarami i warstwami. Dość grunty, w dobry sposób.
Cline Pinot Noir
Bogaty, obfity, ten Cline Pinot Noir ma aromat czerwonych i czarnych owoców zmieszanych z przyprawami, o prawie dzikim charakterze. Na podniebieniu ma jedwabistą substancję, napiętą delikatną kwasowością i zbudowaną mocnymi taninami. Przydymiony niuans podkreśla całość i wydłuża się w harmonijnym wykończeniu.
Pinot Noir Sonoma County
Lekki rubinowy pinot Noir Cline oddaje ładny nos framboise i truskawek, a także dużo kwiatowych, różowych płatków, sappy zioło i miętowych aromatów i smaków. To kolejne lekko teksturowane, średnio-calowe, eleganckie wino z tej posiadłości, którym można się delektować przez najbliższe 4-6 lat.
Wino Pinot Noir Sonoma County
Wino Pinot Noir ma piękne aromaty czerwonych owoców, kwiatów i ziemi. O miękkiej i jedwabistej konsystencji, na podniebieniu ciemna wiśnia, żurawina i przyprawy do pieczenia prześwitują równowagą, kwasowością i ładnym, długotrwałym wykończeniem. To średnio cielesne wino leżakowało przez 14 miesięcy w małych beczkach z francuskiego dębu, co dodało odrobinę tostowej wanilii i złożoności przypraw. Ciesz się tym Pinot Noir teraz z charcuterie, risotto z dzikimi grzybami, grillowaną polędwicą wieprzową lub piwnicą dla przyjemności przez następne 2 do 4 lat. "
Pinot Noir naprawdę w dobrym wysaniu
Aromaty czerwonych wiśni, cedru, suchych brązowych przypraw, leśnych jagód i drewna, a także perfum przypominających różę. Otwiera się i aromatycznie wzbogaca odrobiną powietrza. Podniebienie ma wszystkie charakterystyczne warstwy gładkich garbników i gładko dojrzałą kulkę świeżych czerwonych wiśni.
2024-09-28
Kaczka pieczona udostępni miejsca przy stole dla wina Pinot Noir
Ten Pinot Noir miał jasnorubinową barwę i średnie (+) aromaty czerwonej wiśni, żurawiny, malin, czarnej wiśni, coli, wanilii, goździków, szałwii, oregano, czarnej porzeczki, tytoniu, skóry i delikatną nutę smoły. W smaku wytrawne, z wysoką kwasowością i alkoholem, średnio łagodną taniną, średnim (+) body i intensywnością smaku oraz długim finiszem. Mieliśmy nuty czerwonej wiśni, żurawiny, czarnej maliny, jeżyny, coli, borówki, goździka, cedru, gałki muszkatołowej, cynamonu, kakao i wanilii, żeby wymienić kilka. Wino to miało wszystkie cechy klasycznego Pinot Noir z ciepłego klimatu i, choć nadal młode, zaczyna już zdradzać oznaki wieku – z niecierpliwością czekamy na jego spróbowanie po kilku latach w butelce. Postawiliśmy na klasyczne połączenie dla tego Pinot Noir-pierś z kaczki. Pierś z kaczki najpierw gotowaliśmy metodą sous vide, a następnie obsmażaliśmy skórą do dołu, aby wytopić tłuszcz i uzyskać idealną, chrupiącą skórkę, którą powinna mieć każda pierś z kaczki. Zwieńczyliśmy ją domowym sosem z czerwonego wina z borówką brusznicą, aby nadać czerwony owocowy wyraz z kwasowością i słodyczą, aby zrównoważyć inaczej pikantnego ptaka. Było, oczywiście, wspaniale. Kwasowość w Pinot Noir była taka, jakiej oczekiwano, taniny były dopasowane do intensywnej tłustości kaczki, a w rezultacie zauważono wzrost ciemnych owoców, takich jak borówka i jeżyna. Prawdopodobnie miało to coś wspólnego z sosem z borówki brusznicy, który był cierpkim czerwonym owocem równoważącym niektóre smaki wina, ale i tak nam smakowało.