Robert Mondavi Twin Oaks Chardonnay
Wino Robert Mondavi Twin Oaks Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Robert Mondavi Twin Oaks Chardonnay
Region:California
Szczep: Chardonnay (96%), Viogner (3%), Riesling (1%).
Intensywny aromat owoców tropikalnych z dominacją nut dojrzałych gruszek, pieczonych jabłek, wanilii i dębu. W smaku rześkie, nasycone owocami tropikalnymi z miłym trwałym zakończeniem. Sugestie podawania:jako aperitif, do sałatek, do owoców morza, do serów, do ryb, do kurczaka. Zawartość alkoholu: 12.5% , 0.75l
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki ogromnej otwartości na najnowsze technologie i wizjonerskiemu podejściu Robert Mondavi niezwykle szybko od momentu powstania stał się jedną z najlepszych winiarni w Napa Valley. Śmiałe posunięcia marketingowe i chęć wyróżnienia się sprawiły, że wina pod etykietą Robert Mondavi rozpoznawalne są na całym świecie. Innowacyjność tej winiarni zawsze szła w parze z produkcją doskonałych win, dlatego zasłużyła sobie ona na miano najlepszego producenta win z Kalifornii. Wino jest kupażem trzech szczepów: Chardonnay (96%), Viognier (3%) i Riesling (1%). Po fermentacji, która odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, 40% trunku dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Ma jasno-złotą, przyjemną barwę. Elegancki bukiet zdominowany jest aromatami pieczonego jabłka, gruszek i wanilii z niuansami dębu. Smak jest rześki, dobrze zrównoważony między naturalną cierpkością Chardonnay, a słodyczą posmaku owoców tropikalnych. Delikatnie schłodzone doskonale sprawdzi się w roli aperitifu. Podczas kolacji najlepiej łączyć je z daniami z makaronu, jak penne z pesto bazyliowym lub fussili z boczkiem i sosem śmietanowym. Paruje się także z delikatnym mięsem indyczym i grillowanymi rybami z dodatkiem pieprzu cytrynowego.
Polecane potrawy do Wina Chardonnay: Talerz owoców morza „wszystko w jednym”, Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami, Filet z czarnego dorsza z miso, Bliny z wędzonym łososiem, Bobotie (południowoafrykańskie ciasto mięsne), Kapusta cygarowa rolka, Zapiekanka z kalafiora i boczku, Cheddar chouquette, Suflet Serowy, Sos Z Kurczaka i Musztardy, Vol-au-vent z kurczakiem i grzybami, Pierś z kurczaka w liściach winorośli, Kurczak z koprem włoskim i estragonem, chińskie fondue, Duszona wieprzowina w cydrze, Udka kraba i masło z ziołami, Kremowa polenta z parmezane, Pizza z 3 serami i ziołami na chlebie naan, Azjatycka sałatka z kapusty, Werryny z awokado i krewetkami, Grillowane stosy z bakłażanem i serem, Sałatka Kalifornijska z łososiem, Capellini z krewetką i chorizo à l'espagnole, Kurczak Caprese, Sałatka caprese, Placki z dorsza…
Robert Mondavi Twin Oaks Chardonnay - Opinie klientów
Chardonnay Mondavi California
Aromatyczny bukiet ujawnia owocowo-świeże aromaty rześkich jabłek, dojrzałych gruszek i białych brzoskwiń, podbudowane nutą cynamonu i letnich kwiatów. Świeże nuty nosa ujawniają się również na podniebieniu, z lekko kremową strukturą i delikatnymi niuansami wanilii i tostów. Ciało jest wspierane przez wyraźny, obecny owoc i prowadzi do długiego, eleganckiego finiszu.
Robert Mondavi Chardonnay
Delikatnie schłodzone doskonale sprawdzi się w roli aperitifu. Podczas kolacji najlepiej łączyć je z daniami z makaronu, jak penne z pesto bazyliowym lub fussili z boczkiem i sosem śmietanowym. Paruje się także z delikatnym mięsem indyczym i grillowanymi rybami z dodatkiem pieprzu cytrynowego.
2023-09-29
Białe wino amerykańskie beczkowe chardonnay
W nosie wytrawna elegancja, z aromatami białych grzybów, jabłka, gruszki i zużytych drożdży, dobrze się komponujących. Lekko cytrynowy i mineralny podniebienie podkreśla świeżość, podczas gdy smakuje właśnie dojrzałą nektaryną i mandarynką. Stały cytrynowy finisz jest pikantny i ostry.