Three Finger Jack Cabernet Sauvignon Lodi California
Wino Three Finger Jack Cabernet Sauvignon Lodi California
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Three Finger Jack Cabernet Sauvignon Lodi California
Kraj: USA
Region: Kalifornia
Apelacja: AVA Lodi
Producent: Delicato Family Vineyards
Szczepy: 80% Cabernet Sauvignon , 10% Petite Sirah, 10% Malbec
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% c3
Nota degustacyjna:
Three Finger Jack Cabernet Sauvignon to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 80% Cabernet Sauvignon , 10% Petite Sirah oraz 10% Malbec uprawianych w najlepszym regionie winiarskim Kaliforni w Lodi. Wino dojrzewało w dębowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez okres 9 miesięcy. W kieliszku o prawie nieprzezroczystej rubinowej czerwieni. Zapach zaskakuje wielką różnorodnością i intensywnością. Wiśnie Maraschino, kompot śliwkowy oraz świeżo mielona kawa i czarny pieprz. W ustach pełne struktury, aromatyczne z elegancko wypolerowanymi taninami. Finisz jest długi i elegancki z nutami wanilii i kokosa.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń, gulasze, wołowina, dojrzałe sery, szynki dojrzewające, aperitif.
Notatki Sommelier:
Większość winogron na Three Finger Jack pochodzi ze wschodniej części obszaru. Panuje tu klasyczny klimat śródziemnomorski z ciepłymi dniami i chłodnymi wieczorami. Przechowywane ok. 9 miesięcy w beczkach francuskich i amerykańskich. Pełne wino z gęstymi taninami. W smaku przywodzi na myśl czarne wiśnie, jeżyny oraz nutę pieprzu, ziemi i czarnej porzeczki. Ładny długi posmak. Polecane do dań bogatych, ciemnych mięs oraz większości dań z grilla czy też do bogatych serów. Wino zostało dodane do kilku innych winogron, aby nadać dokładnie pożądany smak i aromat. Zainspirowany śmiałym, bezprawnym Jackiem, który w czasach gorączki złota poszukiwał bogactwa w regionie Sierra w Kalifornii. To wino ma niesamowitą strukturę godną imienia Jacka. Winogrona do tego cabernet sauvignon pochodzą z Lodi w Kalifornii. Region Lodi produkuje wino od 1850 roku ern, a gleba na większości obszarów zawiera dużo gliny, co może bardzo przypominać Châteauneuf-du-Pape w rejonie Rodanu.
Three Finger Jack Cabernet Sauvignon Lodi California - Opinie klientów
Chateau Bela Riesling
Uwodzicielski Cabernet, california nie zawodzi, to przepyszne wino uwodzi nutami dojrzałych owoców, oraz przypraw, Na podniebieniu gładkie, z wypolerowanymi taninami i długim trwałym wykończeniem. Wino aż się prosi by zaserwować je z grillowanym stekiem, choć jest na tyle pełne i wyraziste by degustować się nim samodzielnie.
2023-08-01
Dziś dzień Caberent Sauginon świętujmy dzień Caberneta 31 sierpi
Dziś z radością popijamy Cabernet Sauvignon w kalifornijskiej Leyda i świętujemy # CabernetDay. Tak, to kolejny z tych winnych dni ! Cieszyliśmy się grillowanymi burgerami jagnięcymi i sałatką burrata z pomidorami i bazylią obok tego jasnego Caberneta Dni stały się zauważalnie krótsze – wschód słońca jest coraz późniejszy, a słońce zachodzi dużo wcześniej. W porannym powietrzu unosi się wilgoć oraz zapach kwitnącej właśnie kukurydzy i lucerny. Wszystko wskazuje na to, że zbliża się jesień. Nadszedł czas, aby ponownie zacząć myśleć o winach czerwonych po tym, jak przez całe lato popijałeś głównie wina różowe i białe. Okazuje się, że ten Cabernet Sauvignon, wykonany w lżejszym stylu, jest idealnym wyborem na zmianę pór roku. Three Finger Jack Cabernet Sauvignon jasny rubin w kieliszku z hojnymi aromatami czerwonych owoców, karmelu i ziemi. Aromaty wanilii, czerwonych porzeczek, dojrzałych malin i jeżyn z nutą ziemi i przypraw. Taniny są gładkie, a ciało jest po jasnej stronie medium. To wino jest łatwe do popijania i ma młodzieńczy i żywy smak. Dawno nie mieliśmy grillowanych burgerów z jagnięciny. Nabrałam ochoty na soczystego burgera z awokado i sałatą masłową. Zamiast zwykłych bezsmakowych, ciastowatych bułek do hamburgerów kupiłem na lokalnym targu drobne francuskie bułki obiadowe. Przekroiłem je na pół, a Pete upiekł je na grillu. Działały doskonale. Burrata i mieszanka pomidorów ze świeżą bazylią i balsamiczną mżawką dopełniły naszego posiłku. Three Finger Jack Cabernet Sauvignondoskonale komponuje się ze wszystkim. A jasne owocowe smaki i stosunkowo niski poziom alkoholu Cabernet były mile widziane w ciepły wieczór. To pairing był dokładnie tym, na co mieliśmy ochotę – domowym posiłkiem i kalifornijskim winem – jako powitalna domowa kolacja po powrocie ze wspaniałych wakacji. Szczęśliwego Dnia Caberneta!