VDR – Very Dark Red
Wino VDR – Very Dark Red
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: USA
Region: Kalifornia
Apelacja: Hames Valley, Monterey County
Producent: Scheid Family Wines
Szczepy: Petit Verdot , Petite Syrah
Dojrzewanie: 12 miesięcy, dąb amerykański i węgierski
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% c4
Certyfikaty: Zrównoważony rozwój
„Cieszymy się, że możemy zaoferować konsumentom przeprojektowany VDR, który jest wierny swojemu imiennikowi dzięki intensywnemu, głębokiemu czerwonemu kolorowi i odważniejszym smakom ciemnych owoców z naszych winnic uprawianych w sposób zrównoważony w pięknym Monterey. Jestem również podekscytowany naszą nową, przyciągającą wzrok etykietą, która podkreśla nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój” – powiedziała Heidi Scheid, wiceprezes wykonawczy Scheid Family Wines.
Nota degustacyjna:
VDR pochodzi głównie z winnicy Hames Valley Vineyard, położonej w AVA o tej samej nazwie, w najbardziej wysuniętej na południe części hrabstwa Monterey. Ta mieszanka jest rzeczywiście bardzo ciemnoczerwona, ale nie jest to niezwykłe. Ta nietradycyjna mieszanka Petite Sirah i Petit Verdot otwiera się w sposób przewidywalny umiarkowanymi aromatami fioletowych owoców pestkowych, takich jak czarna wiśnia, jeżyna i morwa. Na podniebieniu wyraźna początkowa słodycz, wzmocniona wanilią. Co zaskakujące, biorąc pod uwagę odmiany, są tylko średnie taniny i niska kwasowość. Po fermentacji wino leżakowało od 10 do 14 miesięcy w dębach francuskim, amerykańskim i węgierskim, z czego 30% było nowe, uznałem tę mieszankę za dość nietypową i myślę, że spodoba się przede wszystkim tym, którzy lubią trochę słodyczy w ich czerwieni. ABV wynosi 15%.
Notatki Sommelier:
Produkcja wina w Kalifornii ma bogatą historię uprawy winorośli od 1680 roku, kiedy hiszpańscy misjonarze jezuiccy zasadzili winorośl Vitis vinifera pochodzącą z regionu śródziemnomorskiego w swoich misjach do produkcji wina do nabożeństw. W latach siedemdziesiątych XVIII wieku misjonarze hiszpańscy kontynuowali tę praktykę pod kierunkiem ojca Junipero Serra, zakładając pierwszą winnicę w Kalifornii w Mission San Juan Capistrano.
Stan produkuje około dziewięćdziesiąt procent amerykańskich dostaw wina i jest czwartym co do wielkości producentem wina wśród niezależnych narodów świata. Ma ponad 1200 winnic, od domowych i małych butików po duże korporacje z międzynarodową dystrybucją.
Producent: Scheid Family Wines
Firma Scheid Family Wines rozpoczęła swoją działalność w 1972 roku, kiedy Al Scheid po raz pierwszy kupił nieruchomość w hrabstwie Monterey, a uprawa winorośli była tam w powijakach. Scheid został przyciągnięty do regionu ze względu na to, co uważał za jego niewykorzystany potencjał, do zarabiania pieniędzy, a także rolnictwa. Scheid prowadził wówczas własną firmę inwestycyjną. Absolwent Harvard Business School i bankier inwestycyjny, zdał sobie sprawę, że winnice mogą stanowić doskonałe schronienie podatkowe, z ich zwykle dużymi inwestycjami na froncie i brakiem dochodu przez co najmniej pięć lat później. Pierwotnie nazwane Monterey Farming Corporation, przedsiębiorstwo, które założył, było spółką komandytową; ówczesne przepisy podatkowe pozwalały inwestorom na kompensowanie strat w jednym biznesie regularnymi dochodami z innego innego biznesu. I jeszcze zanim jeden akr został obsadzony, Scheid, sprytny operator, jakim był,
Twarda historia pochodzenia, na pewno. Ale Scheid mocno wierzył w cytat Marka Twaina: „Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać”. Więc prawda jest jaka jest.
Scheid wprowadził swojego najstarszego syna, Scotta, który pracował na Wall Street jako trader opcji, do rozwijającego się biznesu w 1986 roku. (Obecnie jest dyrektorem generalnym). W 1988 roku Kurt Gollnick, podziwiany hodowca winorośli, który wcześniej uprawiał ziemię dla Bien Nacido Vineyards , został powołany na stanowisko dyrektora generalnego ds. operacji w winnicach. Kilka lat później do operacji dołączyła również córka Scheida, Heidi, która po uzyskaniu tytułu MBA pracowała jako konsultant ds. wyceny przedsiębiorstw.
Początkowe nasadzenia były obfite w Colombard, Chenin Blanc i Ruby Cabernet, ale na początku lat 90. rynek domagał się Chardonnay, Cabernet Sauvignon, a ze względu na 60-minutową transmisję The French Paradox, Merlot. Ponadto w ciągu tych pierwszych 20 lat zgromadzono sporo wiedzy na temat uprawy winorośli w hrabstwie Monterey. Przeciwstawiając się tym pozytywnym zmianom, plaga winnic zwana filokserą zabijała winorośle w dużej części winnic Scheid. W grę wchodziły również inne wyzwania, takie jak ulepszenia systemu irygacyjnego.
Scheid, przede wszystkim biznesmen, wykupił wszystkich początkowych inwestorów zewnętrznych, aby usprawnić operacje i przyspieszyć podejmowanie decyzji. W krótkim czasie prawie każdy akr winnic został przebudowany; zakupiono nową winnicę i zasadzono ją pod Pinot Noir; liczba klientów została zwiększona z dwóch do 20; a firma została przechrzczona na Scheid Family Wines.
Nagrody i wyróżnienia:
GOLD medal – MUNDUS VINI Spring Tasting 2022 (Rocznik 2020)
2023-06-20
Wino VDR – Very Dark Red
Wino o wyjątkowo adekwatnej nazwie; rzeczywiście jest bardzo ciemnej barwy, w dużej mierze będącej dziełem petit verdot, którego owoce cechuje intensywny kolor, mocne taniny i nader wyrazisty smak. Niewielkie jagody petite sirah wnoszą do kupażu nieprawdopodobną długość i dodatkowo podbijają już i tak wyrazistą taniczność. Wespół tworzą niecodzienną całość o pełnych, ale delikatnych ustach i smaku przywodzącym na myśl dojrzałe, soczyste czarne porzeczki i maliny okraszone subtelną nutą fiołkową. Świetnie komponuje się z grillowanymi mięsami, gulaszem, daniami kuchni włoskiej i wędzonymi serami.