Bertram Egri Cuvée
Wino Bertram Egri Cuvée
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bertram Egri Cuvée
Kraj: Węgry
Region: Eger
Apelacja: Eger DHC
Producent: Thummerer Pince
Szczepy: Kékfrankos , Cabernet Franc , Merlot ,
Syrah , Cabernet Sauvignon
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Dojrzewanie: 8 miesięcy, dąb węgierski
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,5l
Alkohol: 9,5% c4
Vilmos Thummerer został Winiarzem Roku w 1995 roku. W 2011 roku została Winiarnią Roku.
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino pochodzące z regionu Eger, dojrzewające przez 8 miesięcy w beczkach z dębu węgierskiego, charakteryzuje się rubinowo szkarłatnym odcieniem z aromatami dojrzałych jagód, ciemnych owoców leśnych z delikatną dymną nutą. Na podniebieniu średnia budowa ciała, z przyjemnymi miękkimi taninami, którym towarzyszą owoce jagodowe z delikatną nutą przypraw.
Sugestie kulinarne: dań z makaronu z pomidorami i mięsem, dań z pieczonej kaczki i gęsi, gulaszy, drobiu z grilla.
Producent: Thummerer Pince
Rodzinna firma zajmująca się uprawą winorośli i produkcją wina w regionie winiarskim Egri od 1984 roku. Rozrastająca się od początku powierzchnia bazowa sięga obecnie 100 hektarów. Od 2013 roku oprócz produkcji wina produkowany jest również tradycyjny szampan.
Dzięki wielopokoleniowej wiedzy i tradycji, obok tradycyjnych rozwiązań duży nacisk kładziony jest na nowoczesną technologię. Innowacje odgrywają znaczącą rolę w produkcji wina, ale „stare dobre rzeczy” również pozostają. Ważna jest jakość, która od początku określa pracę winnicy.
Centrum winnicy znajduje się w Noszvaj, 12 km od Egeru. Dawna piwnica dworska o powierzchni 2000 m2 została wydrążona ręcznie w skale tufowej ponad 100 lat temu, a w 2004 r. została powiększona o kolejne 2200 m2 piwnice wykopane w kamieniu tufowym. Piwnica o zrównoważonym klimacie zapewnia najbardziej idealne warunki do leżakowania win.
2023-06-17
Wino Bertram Egri Cuvée
Bardzo eleganckie czerwone wino o intensywnym zapachu ciemnych leśnych owoców wzbogaconym o subtelną nutę dymną. W ustach równowaga, jedwabiste taniny, łagodna kwasowość i długi, czysty posmak. Podawać do gulaszy, duszonej wołowiny, grillowanych potraw z drobiu.