Grand Tokaj Aszú 6 Puttonyos 0,5 L
Wino Grand Tokaj Aszú 6 Puttonyos 0,5 L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Grand Tokaj Aszú 6 Puttonyos 0,5 L
Kraj: Węgry
Region: Tokaj-Hegyalja
Apelacja: Tokaji OEM
Producent: Grand Tokaj
Szczepy: Furmint , Hárslevelű , Zéta , Kabar ,
Kövérszőlő , Sárgamuskotály
Kolor: białe
Rodzaj: słodkie
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,5l
Alkohol: 9,5% c4
Nota degustacyjna:
Wina z winnicy Grand Tokaj są przygotowywane pod okiem Károly Áts, zdobywcy tytułu „Winiarza Roku” w 2012 roku i docenianego za 100-punktową Tokaji Essencia, która jest głównym enologiem firmy od 2013 roku.
Leżakowane co najmniej 4 lata w małych dębowych beczkach i kolejne 9 miesięcy w butelce przed wydaniem.
Grand Tokaj Aszú 5 Puttonyos to szlachetne białe słodkie wino o pięknym żółto złocistym odcieniu z niezwykle imponującym i złożonym bukietem na który składają się nuty owoców tropikalnych, suszonych moreli, suszonych pomarańczy z delikatną nutą pieprzu różowego. Na podniebieniu zachwycająca struktura z nutą dżemu śliwkowo brzoskwiniowego połączoną z świeżą owocowością. Wino wypełnia usta długotrwałym świeżym posmakiem.
Sugestie kulinarne; sery pleśniowe, foie gras, orzechy, lekkie desery,
Region:
Tokaj-Hegyalja to pierwszy i jeden z najpiękniejszych regionów winiarskich na Węgrzech, położony w trójkącie utworzonym przez Tokaj-Abaújszántó-Sátoraljaújhely na południowych stokach Gór Zempléni. Dobre położenie winnic, wulkaniczna struktura gleby, jesienne promienie słońca i korzystne działanie mgły unoszącej się z pobliskiej rzeki Bodrog
Producent: Grand Tokaj
Grand Tokaj to winnica o szczególnym znaczeniu w regionie winiarskim, co znajduje odzwierciedlenie nie tylko w ilości produkowanego przez nią surowca, ale także w roli integratora w regionie. Firma odpowiada za około 35% całkowitej produkcji wina w regionie. Winnica, która posiada własną winnicę o powierzchni blisko 70 hektarów, kupuje winogrona od ponad 1000 małych plantatorów z około 1000 hektarów powierzchni produkcyjnej.
Winiarnia, która jest zaangażowana w produkcję wysokiej jakości wina, ma na celu wspomaganie pracy lokalnych rolników. Na przykład stara się jak najwcześniej uświadomić im obowiązujące w danym roku ceny skupu, aby producent mógł na czas oszacować korzyści finansowe wynikające z uprawy winogron wysokiej jakości. Jednak wysokiej jakości zbiór winogron ma fundamentalne znaczenie nie tylko dla rolników, ale także dla przemysłu winiarskiego, ponieważ gotowy sok wzmacnia reputację regionu winiarskiego.
Wytwórnia wspiera również doradztwem rolników: przygotowała czterotomową publikację o uprawie winorośli zawierającą wskazówki dotyczące uprawy winorośli w celu uzyskania wysokiej jakości plonów i udostępniła ją producentom.
Winnica Grand Tokaj posiada największą piwnicę w regionie winiarskim Tokaj, a także w Europie Środkowo-Wschodniej. Ponad ćwierć wieku produkcji wina ukształtowało piwnicę na wzgórzu Hatalos, na pograniczu Szegi i Szegilong, powstałą z prawie czterystuletniego kamieniołomu. Pięciokilometrowy, dwupiętrowy system piwnic łączy cztery podziemne kopalnie pyłu kamiennego.
Do dojrzewania i przechowywania win wykorzystuje się ogromny system piwnic, a jego temperatura stwarza doskonałe warunki do dojrzewania Aszú i Szamorodni w drewnianych beczkach. Piwnica może pomieścić tysiące beczek.
Nagrody i wyróżnienia:
Gold Medal - Decanter World Wine Awards 2020 (rocznik 2013)
Gold Medal - Vinalies Internationales 2019 (rocznik 2013)
2023-06-17
Wina Grand Tokaj Aszú 6 Puttonyos
Wspaniałe słodkie wino o aromatach suszonych moreli, wiosennych kwiatów rumianku, suszonych pomarańczy i tropikalnych owoców wzbogaconych delikatną nutą różowego pieprzu. Intryguje połączeniem zapachów dżemu śliwkowego i morelowego dobrze komponujących się z jego owocową naturą. Na podniebieniu zachwyca doskonałą strukturą i złożonością smaków, a także idealną równowagą i harmonią między solidną słodyczą i rześką kwasowością. Świetnie komponuje się z serami z przerostem niebieskiej pleśni, foie gras i crème brulée.