Grand Tokaj Édes Szamorodni 0,5 L
Wino Grand Tokaj Édes Szamorodni 0,5 L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Grand Tokaj Édes Szamorodni 0,5 L
Kraj: Węgry
Region: Tokaj-Hegyalja
Apelacja: Tokaji OEM
Producent: Grand Tokaj
Rodzaj: Furmint białe słodkie
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,5l
Alkohol: 10% c4
Nota degustacyjna:
Grand Tokaj Édes Szamorodni to białe słodkie wino powstałe w całości z odmiany Furmint, uwodzi eleganckim bukietem świeżych cytrusów, owoców tropikalnych, mandarynek, suszonych moreli, jabłka, z nutami miodu oraz wanilii pochodzącej z dojrzewania w beczkach. Na podniebieniu miękkie i kremowe z przyjemną słodyczą, uzupełnioną o orzeźwiającą kwasowość, której towarzyszą nuty cytrusów, cytryn, mandarynek, suszonych moreli oraz brzoskwiń. Sugestie kulinarne: sery pleśniowe, foie gras, przepiórka z winogronami, terrina z kaczki, terrina z królika ze śliwką, kremowe desery na bazie śmietany, szarlotka, sałatki owocowe.
Region:
Tokaj-Hegyalja to pierwszy i jeden z najpiękniejszych regionów winiarskich na Węgrzech, położony w trójkącie utworzonym przez Tokaj-Abaújszántó-Sátoraljaújhely na południowych stokach Gór Zempléni. Dobre położenie winnic, wulkaniczna struktura gleby, jesienne promienie słońca i korzystne działanie mgły unoszącej się z pobliskiej rzeki Bodrog
Producent: Grand Tokaj
Grand Tokaj to winnica o szczególnym znaczeniu w regionie winiarskim, co znajduje odzwierciedlenie nie tylko w ilości produkowanego przez nią surowca, ale także w roli integratora w regionie. Firma odpowiada za około 35% całkowitej produkcji wina w regionie. Winnica, która posiada własną winnicę o powierzchni blisko 70 hektarów, kupuje winogrona od ponad 1000 małych plantatorów z około 1000 hektarów powierzchni produkcyjnej.
Winiarnia, która jest zaangażowana w produkcję wysokiej jakości wina, ma na celu wspomaganie pracy lokalnych rolników. Na przykład stara się jak najwcześniej uświadomić im obowiązujące w danym roku ceny skupu, aby producent mógł na czas oszacować korzyści finansowe wynikające z uprawy winogron wysokiej jakości. Jednak wysokiej jakości zbiór winogron ma fundamentalne znaczenie nie tylko dla rolników, ale także dla przemysłu winiarskiego, ponieważ gotowy sok wzmacnia reputację regionu winiarskiego.
Wytwórnia wspiera również doradztwem rolników: przygotowała czterotomową publikację o uprawie winorośli zawierającą wskazówki dotyczące uprawy winorośli w celu uzyskania wysokiej jakości plonów i udostępniła ją producentom.
Winnica Grand Tokaj posiada największą piwnicę w regionie winiarskim Tokaj, a także w Europie Środkowo-Wschodniej. Ponad ćwierć wieku produkcji wina ukształtowało piwnicę na wzgórzu Hatalos, na pograniczu Szegi i Szegilong, powstałą z prawie czterystuletniego kamieniołomu. Pięciokilometrowy, dwupiętrowy system piwnic łączy cztery podziemne kopalnie pyłu kamiennego. Do dojrzewania i przechowywania win wykorzystuje się ogromny system piwnic, a jego temperatura stwarza doskonałe warunki do dojrzewania Aszú i Szamorodni w drewnianych beczkach. Piwnica może pomieścić tysiące beczek.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER Medal – Decanter World Wine Awards 2019 (rocznik 2017)
GOLD Medal – Mundus Vini 2020 (rocznik 2017)
GOLD Medal – Vinagora 2020 (rocznik 2017)
GOLD medal – MUNDUS VINI Spring Tasting 2022 (Rocznik 2018)
Grand Tokaj Édes Szamorodni 0,5 L - Opinie klientów
Wino Grand Tokaj Édes Szamorodni
Białe słodkie wino o charakterystycznych dla tokajów samorodnych aromatach cytrusów, wanilii i szlachetnej pleśni oraz dominacją miodu, brzoskwini i tropikalnych owoców na podniebieniu. Wino definiują soczyste owoce, kremowa tekstura, wibrująca kwasowość i długi finisz. Podawać do serów pleśniowych, foie gras, kremowych deserów na bazie śmietany, wanilii i karmelu.
2023-06-17
Wino Grand Tokaj Édes Szamorodni
Białe słodkie wino o charakterystycznych dla tokajów samorodnych aromatach cytrusów, wanilii i szlachetnej pleśni oraz dominacją miodu, brzoskwini i tropikalnych owoców na podniebieniu. Wino definiują soczyste owoce, kremowa tekstura, wibrująca kwasowość i długi finisz. Podawać do serów pleśniowych, foie gras, kremowych deserów na bazie śmietany, wanilii i karmelu.