Hétszölö Tokaj Dry Furmint Bio
Wino Hétszölö Tokaj Dry Furmint Bio
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hétszölö Tokaj Dry Furmint Bio
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Hétszölö
Typp: Dry White Furmint
Pojemność: 0,5l BK17
Jasnożółty kolor. Intensywne aromaty owoców tropikalnych. W ustach świeże, wytrawne, z przyjemną kwasowością, z posmakiem cytrusów i ananasa. Gładkie organiczne wino z mineralnym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Aperitif, lekkie przekąski, sałatki, grillowane warzywa.
O Tokaju Hétszölö
Obecnie właścicielem jest Michel Reybier, odpowiedzialny m.in. za Cos d'Estournel. Jeśli jednak Tokaj-Hétszolo czymś się charakteryzuje, to dlatego, że kojarzy się z luksusem i królewskością. Narodził się z rąk rodziny Garai, odpowiedzialnej za zidentyfikowanie 7 najbardziej wyjątkowych wpłat Tokaju. Fakt ten spowodował, że winnica otrzymała nazwę, pod którą ją znamy: Hét Szolo, co z języka węgierskiego możemy przetłumaczyć jako „7 działek winnic”.
Winnice o powierzchni 55 hektarów położone są pomiędzy rzekami Bodrog i Cisa. Klimat z zimnymi i wilgotnymi porankami oraz ciepłymi i słonecznymi popołudniami od września do listopada sprzyja botrytis, niezbędnemu do produkcji słodkich win zwanych aszú.
Historia winnicy Tokaju Hétszölö: Przez całą historię była w rękach Gaspara Kaoli, Gabora Bethlena, księcia Siedmiogrodu, księżnej brandenburskiej i księcia Rakoczego, zanim w 1711 roku przeszła w ręce korony austro-węgierskiej. przez prawie dwa lata wieki. W latach od I do II wojny światowej winnice zostały przesadzone, aby osiągnąć wyjątkowość, która je charakteryzowała na początku, następnie przeszły przez pewien okres zaniedbań, aż do przejęcia winnicy w latach 90. XX wieku przez ręce francuskie . W tym czasie nastąpiło odrodzenie, modernizacja i renowacja, którą ukończył w 2009 roku wspomniany już Michel Reybier.
Wina oferowane przez Tokaj-Hétszolo charakteryzują się dużym potencjałem starzenia i świetną jakością, mogącą cieszyć się nawet podniebieniami najbardziej wymagających członków rodziny królewskiej. Winifikacja: Jeśli chodzi o wino wytrawne, Furmint powstaje w wyniku przebywania w stalowych zbiornikach przez 10 dni, po poddaniu delikatnej filtracji, która pozwala zachować smak i aromat przed rozlaniem do butelki. Z drugiej strony, jeśli mówimy o Aszú, wymaga ono fermentacji w drewnie przez 3 lata, kończąc proces w butelce, aby osiągnąć swoją złożoność. Wszystkie wina reprezentują dokładny poziom cukru, kwasowości i alkoholu, są miękkie i mają świeży zapach. W pierwszych latach są jasne, ziołowo-kwiatowe. A w trakcie dojrzewania odkrywamy aromaty przypraw, tytoniu i suszonych owoców.