Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Wino Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Hetszolo Tokaji Aszu 5 Puttonyos
Kraj: Węgry
Region: Tokaji
Producent: Hétszölö
Szczep:Furmint
Kolor: białe
Rodzaj: słodkie
Pojemność: 0,5l
Złoty miodowy kolor. Intensywne aromaty kandyzowanego imbiru i karmelu z delikatną korzenną nutą. W ustach doskonała równowaga, słodycz świetnie zbalansowana z kwasowością. Smak dojrzałych moreli i brzoskwiń z orzechowym dodatkiem. Długi satysfakcjonujący, finisz.
Tokaj Aszú to unikatowe słodkie białe wina z Tokaju. Cieszą się sławą na całym świecie dzięki 100 % zawartości winogron szczepu Furmint pochodzących z Posiadłości Tokaj-Hétszőlő. Tokaj ten zawdzięcza swe niezrównane bogactwo aromatów szlachetnej pleśni Borytris Cinerea, która znacząco podnosi zawartość cukru. Przejrzałe jagody tracą wodę i stają się suche, co w języku węgierskim oznacza termin « aszú ». Stąd winobranie odbywa się możliwie jak najpóźniej. Owoce Aszú zbierane są ręcznie, w ilości od 6 do 8 kilogramów dziennie na osobę. Po okresie miesięcznej fermentacji w kadziach wino dojrzewa następnie w dębowych beczkach przez dwa lata, a kolejny rok leżakuje w butelkach. Sugestie kulinarne: Foie Gras, pasztety, słodycze, ciasta korzenne, sery pleśniowe.
Notatki Sommelier Bachus Wina
„Hétszőlő” oznacza siedem najlepszych działek winnic w Tokaj-Montain. Te siedem paczek zostało połączonych w 1502 roku przez arystokratyczną rodzinę Garai. Winnica ta stała się pierwszą na świecie pojedynczą winnicą w pierwszej na świecie oficjalnej klasyfikacji winnic w 1772 roku. Obecnie Tokaj-Hétszőlő działa na 55 hektarach położonych wokół wioski Tokaj, w najbardziej wysuniętej na południe części regionu Tokaj. Tutaj mają doskonałe warunki do produkcji doskonałej jakości win Aszú, a także pięknych wytrawnych win z pojedynczej winnicy Furmint dzięki dwóm rzekom i dużej liczbie godzin słonecznych. W 1991 roku firma została wznowiona, a winnice zostały przesadzone, zdecydowano się na bardziej naturalną pracę. Od 2009 roku winnica jest własnością grupy Domaine Reybier, która jest również właścicielem Cos d'Estournel w Bordeaux. Całe 55 hektarów winnic posiada certyfikat ekologiczny Hungária Öko-Garancia. Używają tylko własnych winogron, które są zawsze zbierane i selekcjonowane ręcznie. Ich produkcja, w zależności od rocznika, waha się od 150 000 do 200 000 butelek rocznie.
Pierwotne znaczenie węgierskiego słowa aszú było „suszone”, ale termin aszú zaczął być kojarzony z rodzajem wina wytwarzanego z botrytowanych (czyli „szlachetnie” zgniłych) winogron. Jagody Aszú są zbierane pojedynczo, a następnie zbierane w ogromnych kadziach i ubijane w konsystencję pasty (znanej jako ciasto aszú). Na ciasto aszú wylewa się moszcz lub wino i pozostawia na 24–48 godzin, od czasu do czasu mieszając. Wino jest rozlewane do drewnianych beczek lub kadzi, gdzie fermentacja jest zakończona i wino aszú ma dojrzeć. Beczki są przechowywane w chłodnym miejscu i nie są szczelnie zamknięte, więc powolny proces fermentacji trwa w beczce, zwykle przez kilka lat. Stężenie aszú było tradycyjnie określane przez liczbę kitu ciasta dodawanego do beczki Gönc (beczka o pojemności 136 litrów) moszczu. Obecnie liczba puttony opiera się na zawartości cukru w dojrzałym winie. Aszú waha się od 3 do 6 puttonów, z kolejną kategorią zwaną Aszú-Eszencia, reprezentującą wina powyżej 6 puttonów. Wino to jest wytwarzane z winogron pochodzących głównie z pojedynczej winnicy Hétszőlő, w której od południa widać gęstą lessową ziemię i bardziej złożone podłoże wulkaniczne. Winorośl ma od 15 do 18 lat.
Nagrody i wyróżnienia:
IWC Złoto
IWSC Srebro
Wine & Spirits 92/100 pkt.