Hétszőlő Tokaj Dry Furmint
Kraj: Węgry
Region: Tokaj
Producent: Hétszőlő
Typ: Dry White Furmint
Pojemność: 0,75lBK17
Rozwiń opis...Bardzo jasny żółty kolor. Pięknie rozwijające się aromaty brzoskwini i miodu z ziołową nutą. Smak jest żywy, dynamiczny i dobrze zorganizowany. Owocowe nuty moreli i orzechów laskowych. Trwały i przyjemny finisz. Sugestie kulinarne: Aperitif, drób, cielęcina, pasztet z dziczyzny.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Hétszölö Tokaj Dry Furmint Bio już od samego początku zachwyca ujawniając śniący czysty, mineralny zapach z nutami dojrzałej gruszki, cytrusów i ziół. Smak jest lekko pikantny i ma dużą objętość i charakter, po którym następuje soczysty posmak z odrobiną taniny, która nadaje temu winu wyrazistość.
Piękna i starożytna posiadłość Tokaj-Hétszolo została przejęta w 2009 roku przez światowej sławy Chateau Cos d'Estournel z Bordeaux. To przejęcie zapewniło ogromny wzrost jakości i dostępnego know-how. Od 2012 roku wina są certyfikowane jako ekologiczne. Słowo Hétszolo oznacza jedynie „7 działek winnic”, wybranych przez założycieli rodziny Garai. To oczywiste, 7 najbardziej żyznych działek góry Tokaji. Domena produkuje wina od 500 lat, kawał historii i zakwalifikowana jako premier grand cru. „7 działek winnic” wychodzi na punkt, w którym rzeki Cisa i Bodrog dają im wspaniałe miejsce do rozwoju szlachetnej zgnilizny (botrytris cinerea), nadając winom ich specyficzny charakter.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine & Spirits Magazine 90/100 pkt
DWWA Brąz
2024-10-15
Hétszőlő Tokaji Dry Furmint
Czysty, mineralny zapach z nutami dojrzałej gruszki, cytrusów i ziół. Smak jest lekko pikantny, ma dużą objętość i charakter, po którym następuje soczysty posmak z odrobiną taniny, która nadaje temu winu cierpkość.