OREMUS TOKAJI ASZU 3 PUTTONYOS
Wino OREMUS TOKAJI ASZU 3 PUTTONYOS
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos
Kraj: Węgry
Region: Tokaj
Producent: Vega Sicilia
Rodzaj: białe, słodkie
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,5l
Alkohol: 10,5% c3
Nota degustacyjna:
Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos to białe słodkie wino powstałe w wyniku kupażu gron Furmint, Hárslevelü, Zéta oraz Sárgamuskotály uprawianych w wyjątkowym rejonie Tokaj. Wino prezentuje się pięknym żółtym odcieniem ze złotymi refleksami. Bogaty nos emanuje świeżą mieszanką zapachów żółtych owoców, cytrusów z nutą brzoskwiń, miodu oraz orzechów. Na podniebieniu pełne i hojne uwodzące piękną konsystencją, finezją i doskonale zbalansowaną kwasowością. Sugestie kulinarne: Ten tokaj wspaniale uzupełni, foie gras, cielęcinę w sosie śmietanowym czy truskawki z serem Roquefort.
Notatki Sommelier:
Oremus jest jedną z tych posiadłości, które łącząc się ze znakomitą hiszpańską posiadłością Vega Sicilia, przyjęły i wzmocniły swoją filozofię. Dlatego w tej prestiżowej węgierskiej winnicy nieustannie toczy się poszukiwanie doskonałości, harmonii z naturą i rygoru. Prestiż tej posiadłości sięga lat 30. XVII wieku, kiedy Maté Szepsi Lacko z winogron uprawianych w winnicy Oremus zrobił pierwsze „ Tokaj ze łzami”. Podarował go żonie księcia Siedmiogrodu, księżniczce Susanie Lorántffy, w podziękowaniu za życzliwość, jaką okazała mieszkańcom Tokaju. Sto lat później Oremus ugruntowało swoją pozycję jednej z najbardziej znanych posiadłości na świecie.
Winnica
Posiadłość Oremus czuwa nad 115-hektarową winnicą rozłożoną na stromych wzgórzach, której różne nasłonecznienie umożliwia lokalnym szczepom winorośli (Furmint, Harslevelü, Zéta i Sárgamuskotály) osiągnięcie optymalnego poziomu dojrzałości.
Winifikacja i dojrzewanie
Winogrona zbierane są ręcznie, po kolejnych selekcjach w celu wyselekcjonowania winogron najwyższej jakości. Zgodnie z tradycyjnymi węgierskimi praktykami winiarskimi wino to jest wytwarzane przez dodanie trzech 25-kilogramowych koszy („puttonyos”) z botrytyzowanymi winogronami do beczki z niesfermentowanym moszczem. Winogrona są macerowane, pęcznieją do optymalnej wielkości, a następnie są delikatnie wyciskane. Powolna fermentacja w nowych węgierskich beczkach przez około cztery tygodnie. Wino dojrzewa w beczkach o pojemności 136 i 200 litrów przez dwa lata, a następnie kolejny rok w butelcepoziomu dojrzałości.
OREMUS TOKAJI ASZU 3 PUTTONYOS - Opinie klientów
Tokaj Vega Sicilia Oremus Aszu 3
Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos to słodkie wino produkowane przez winiarnię Oremus w prestiżowej nazwie Tokai , w Tokaj-Hegyalja (Węgry) z rodzimymi odmianami Furmint, Zéta, Hérslevelü, Sárgamuskotály W 1993 roku, z zamiarem odzyskania jednego z najbardziej prestiżowych obszarów winiarskich na świecie, rodzina Álvarez, właściciel Vega Sicilia , założyła winnicę Tokaj Oremus . W tym celu zbudowali, korzystając z podziemnych tuneli zbudowanych w XIII wieku i stosując skrupulatną metodę opracowania opracowaną ponad 400 lat temu. W efekcie narodziła się doskonała gama win, uważana za jedną z najlepszych na świecie. Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos pochodzi z winnic wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO . Wytwarzanie z winogron dotkniętych botrytis, grzybem znanym również jako szlachetna zgnilizna, jest możliwe tylko w dobrych rocznikach. Są to winorośle położone 200 metrów nad poziomem morza, o niskiej wydajności (172 kilogramy z hektara) i selekcjonowane ręcznie, jedna po drugiej, w samej winnicy. Kierując się tymi samymi wytycznymi co setki lat temu, moszcz Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos jest umieszczany w węgierskiej drewnianej beczce „de Gönc” (136 litrów) i macerowany trzema Puttonyos (z trzema 25-kilogramowymi koszami szlachetnych winogron, winogron Aszú lub winogron z botrytisem). Dwa dni później są tłoczone i rozpoczyna się powolna fermentacja, która może trwać nawet do dwóch miesięcy. Następnie przelewa się do drewnianych beczek, dodaje odrobinę esencji z jagód Aszú i tam dojrzewa przez 2-3 lata. W końcu odpoczywa kolejny rok w butelce. Biorąc pod uwagę, że liczba puttonyos odnosi się do liczby użytych koszy winogron Aszú, Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos jest winem słodkim z tej winnicy o najniższym poziomie cukru. Jeden z najbardziej cenionych słodkich likierów na świecie, który sam król Ludwik XIV określił jako „wino królów i króla win”.
Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos
Bogaty, nos emanuje świeżą mieszanką zapachów żółtych owoców i cytrusów. Pełne i hojne wino uwodzi podniebienie piękną koncentracją, finezją i doskonale zbalansowaną kwasowością.
2023-06-29
Tokaji Aszu 3 Puttonyos Oremus Vega Sicilia
Oremus to jeden z najbardziej uznawanych producentów wina w Tokaju, a tym samym wszystkich win węgierskich. Aszu 3 Puttonyos powstaje ze szczepu Furmint. Jego kolor jest złocisto-bursztynowy z delikatnie pomarańczowymi refleksami. Aromat wyróżnia się delikatnością, z nutami brzoskwiniowymi i miodowo-orzechowymi. W ustach panuje harmonia, w której kwasowość jest idealnie zbalansowana. Sprawdzi się doskonale jako wino do deserów lub jako deser sam w sobie.