

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Oremus to jeden z najbardziej uznawanych producentów wina w Tokaju, a tym samym wszystkich win węgierskich. Aszu 3 Puttonyos powstaje ze szczepu Furmint. Jego kolor jest złocisto-bursztynowy z delikatnie pomarańczowymi refleksami. Aromat wyróżnia się delikatnością, z nutami brzoskwiniowymi i miodowo-orzechowymi. W ustach panuje harmonia, w której kwasowość jest idealnie zbalansowana. Sprawdzi się doskonale jako wino do deserów lub jako deser sam w sobie.
Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos to słodkie wino produkowane przez winiarnię Oremus w prestiżowej nazwie Tokai , w Tokaj-Hegyalja (Węgry) z rodzimymi odmianami Furmint, Zéta, Hérslevelü, Sárgamuskotály W 1993 roku, z zamiarem odzyskania jednego z najbardziej prestiżowych obszarów winiarskich na świecie, rodzina Álvarez, właściciel Vega Sicilia , założyła winnicę Tokaj Oremus . W tym celu zbudowali, korzystając z podziemnych tuneli zbudowanych w XIII wieku i stosując skrupulatną metodę opracowania opracowaną ponad 400 lat temu. W efekcie narodziła się doskonała gama win, uważana za jedną z najlepszych na świecie. Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos pochodzi z winnic wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO . Wytwarzanie z winogron dotkniętych botrytis, grzybem znanym również jako szlachetna zgnilizna, jest możliwe tylko w dobrych rocznikach. Są to winorośle położone 200 metrów nad poziomem morza, o niskiej wydajności (172 kilogramy z hektara) i selekcjonowane ręcznie, jedna po drugiej, w samej winnicy. Kierując się tymi samymi wytycznymi co setki lat temu, moszcz Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos jest umieszczany w węgierskiej drewnianej beczce „de Gönc” (136 litrów) i macerowany trzema Puttonyos (z trzema 25-kilogramowymi koszami szlachetnych winogron, winogron Aszú lub winogron z botrytisem). Dwa dni później są tłoczone i rozpoczyna się powolna fermentacja, która może trwać nawet do dwóch miesięcy. Następnie przelewa się do drewnianych beczek, dodaje odrobinę esencji z jagód Aszú i tam dojrzewa przez 2-3 lata. W końcu odpoczywa kolejny rok w butelce. Biorąc pod uwagę, że liczba puttonyos odnosi się do liczby użytych koszy winogron Aszú, Tokaji Oremus Aszú 3 Puttonyos jest winem słodkim z tej winnicy o najniższym poziomie cukru. Jeden z najbardziej cenionych słodkich likierów na świecie, który sam król Ludwik XIV określił jako „wino królów i króla win”.
Bogaty, nos emanuje świeżą mieszanką zapachów żółtych owoców i cytrusów. Pełne i hojne wino uwodzi podniebienie piękną koncentracją, finezją i doskonale zbalansowaną kwasowością.