OREMUS TOKAJI ASZU 5 PUTTONYOS
Wino OREMUS TOKAJI ASZU 5 PUTTONYOS
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Oremus Tokaji Aszu 5 Puttonyos
Kraj: Węgry
Region: Tokaj
Producent: Tokaj Oremus Kft
Szczepy: Hársevelu, Muskat, Furmint
Rodzaj: słodkie białe
Pojemność: 0,5l c3c3
Barwa złocistego bursztynu z delikatnymi pomarańczowymi refleksami. Nos uwodzicielski, czysty bukiet aszu z owocami tropikalnymi, suszonym miodem, syropem figowym i skórką pomarańczową, która jest bardzo dobrze zdefiniowana i już intensywna. Podniebienie jest średnio intensywne, z świeżym wejściem. Satsuma, grejpfrut i mango walczą o uwagę. Długie uwodzicielskie wykończenie z mineralną nutą. Wino starzone w dębowych beczkach przez okres 30 miesięcy. Sugestie kulinarne: desery czekoladowe, pieczone owoce,
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos to słodkie wino wytwarzane z odmian Furmint, Sárgamuskotály, Harslevelü i Zeta w denominacji Tokai, w Tokaju-Hegyalja przez winnicę Oremus. W 1993 roku rodzina Álvarez, właściciel prestiżowej winnicy Vega Sicilia , postanowiła zabrać się do pracy, aby odzyskać legendarne węgierskie wina, które powstały setki lat temu. W ten sposób założył Tokaj-Oremus Viñedos y Bodegas i zgodnie z dawnymi wytycznymi stworzył słodkie wina z efektownymi szlachetnymi jagodami. Wina uznawane za najlepsze na świecie. Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos pochodzi z winnic wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO . Winorośle położone 200 metrów nad poziomem morza i sadzone na glebach wulkanicznych, które są starannie uprawiane w celu wydobycia szlachetnej jagody, aszú lub dotkniętej botrytis. To skomplikowany proces samej natury, który wymaga bardzo specyficznych warunków pogodowych i występuje tylko w dobrych rocznikach. Plony są minimalne, a zbiory są opóźnione i przeprowadzane ręcznie ze staranną selekcją w samej winnicy. Wytwórnia win stosuje te same procesy, co 400 lat temu przy produkcji Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos. Najpierw do moszczu, który mieści się w 136-litrowej węgierskiej beczce dębowej („de Gonc”), dodaje się 3 puttonyo lub 25-kilogramowe kosze winogron dotkniętych botrytis. Dwa dni później jest delikatnie prasowany i zaczyna się powolna fermentacja, która może trwać do dwóch miesięcy. Następnie umieszczany jest w drewnianej beczce z kroplami esencji z jagód Aszú i pozostaje tam przez około 2 lata. Wreszcie odpoczywa kolejny rok w butelce. Biorąc pod uwagę, że liczba puttonyos wskazuje na słodycz tego szlachetnego wina, Tokaji Oremus Aszú 5 Puttonyos jest uważany za półprodukt z majestatycznej gamy Tokaji . Słodkie i szlachetne wino z wolnego wybiegu godne podziwu.
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 ptk. - Wine Enthusiast Magazine
95/100 ptk. - Robert Parker The Wine Advocate
94/100 ptk. - Wine Spectator
Złoty Medal -Międzynarodowy Konkurs Wina w San Francisco